Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Како да се поделат податоците во повеќе работни листови со редови во Excel?

На пример, имам листа на податоци, сега сакам да ја подели на повеќе работни листови според бројот на редови, во овој пример, ќе го поделим со секој 5 ред (видете ги следните слики од екранот). Дали има некои начини да ни помогне брзо да го решиме овој проблем? Овде ќе воведам два трикови за да можете лесно да ги направите.


doc-split-data-by-rows1


-2doc-split-data-by-rows2
doc-split-data-by-rows3
doc-split-data-by-rows4
doc-split-data-by-rows5

Разделување на податоци во повеќе работни листови според бројот на броеви со VBA код

Распределба на податоци во повеќе работни листови по редови со Kutools за Excel


стрела сино десен меур Разделување на податоци во повеќе работни листови според бројот на броеви со VBA код


Следниот код на VBA може да ви помогне да ги поделите редовите во повеќе работни листови според бројот на редови, направете го следново:

1. Држете го ALT + F11 клуч за отворање на Microsoft Visual Basic за апликации прозорец.

2. Кликнете Вметнете > Модули, и внесете го следниов код во Прозорецот за модули.

VBA: Поделете ги податоците во листови со редови во Excel.

Sub SplitData()
'Updateby20140617
Dim WorkRng As Range
Dim xRow As Range
Dim SplitRow As Integer
Dim xWs As Worksheet
On Error Resume Next
xTitleId = "KutoolsforExcel"
Set WorkRng = Application.Selection
Set WorkRng = Application.InputBox("Range", xTitleId, WorkRng.Address, Type:=8)
SplitRow = Application.InputBox("Split Row Num", xTitleId, 5, Type:=1)
Set xWs = WorkRng.Parent
Set xRow = WorkRng.Rows(1)
Application.ScreenUpdating = False
For i = 1 To WorkRng.Rows.Count Step SplitRow
  resizeCount = SplitRow
  If (WorkRng.Rows.Count - xRow.Row + 1) < SplitRow Then resizeCount = WorkRng.Rows.Count - xRow.Row + 1
  xRow.Resize(resizeCount).Copy
  Application.Worksheets.Add after:=Application.Worksheets(Application.Worksheets.Count)
  Application.ActiveSheet.Range("A1").PasteSpecial
  Set xRow = xRow.Offset(SplitRow)
Next
Application.CutCopyMode = False
Application.ScreenUpdating = True
End Sub

3. Потоа притиснете F5 клуч за извршување на кодот, и се појавува дијалог за избор на опсег што треба да се подели, а потоа кликнете OK, и друг дијалог за вас да ги одредите броевите на редовите. Погледнете го екранот:

4. Кликнете OK, а опсегот се дели на повеќе листови со броевите на редовите.

Забелешка: Работните листови за поделба се поставени на задниот дел од работниот лист.


стрела сино десен меур Распределба на податоци во повеќе работни листови по редови со Kutools за Excel

Горенаведениот код може да ги подели податоците само со наведените броеви на редови и нема да го додаде насловот за секој работен лист ако вашите податоци го имаат насловот.

Но, со Kutools за Excel"S Сплит податоци, не само што може да ги вметнете заглавјата за секој работен лист, туку и да ги наведете новите имиња на работен лист.

Kutools за Excel вклучува повеќе од 300 практични алатки Excel. Слободно да се обидете без ограничување во 30 денови. Земи го сега

Ако имате инсталирано Kutools за Excel, направете го следново:

1. Изберете опсег на податоци што сакате да ги поделите.

2. Кликнете Претпријатие > Алатки за работен лист > Сплит податоци (Или Претпријатие > Сплит податоци ), видете го екранот:

doc-split-data-by-rows6

3. Во Подели ги податоците во повеќе работни листови дијалог-кутија:

 • изберете Фиксни редови од Сплит врз основа на опцијата, и внесете го бројот на броеви на редови што сакате да ги поделите за секој лист. (Ако вашите податоци имаат заглавија и сакате да ги вметнете во секој нов работен лист, ве молиме проверете Моите податоци имаат заглавија опција.)
 • Потоа можете да ги наведете имињата на работните листови подели, под Нов работен лист име секција, одберете ги правилата за имиња на работен лист од Правила паѓачкото мени, можете да додадете Префикс or суфиксот за имињата на листовите. Погледнете го екранот:

doc-split-data-by-rows7

4. Откако ќе ги наведете поставките, потоа кликнете OK, а избраните податоци се поделени на повеќе работни листови на новата работна книга од секој ред на 5. И заглавјата се вметнуваат за секој нов работен лист. Погледнете го екранот:

doc-split-data-by-rows8

Кликни за да дознаете повеќе за оваа функција за разделување на податоци.

Поврзани написи:

Како да се поделат податоците во повеќе работни листови врз основа на колона во Excel?Препорачани алатки за продуктивност

Канцеларија јазиче

златна ѕвезда1 Донеси практични табулатори за Excel и друг канцелариски софтвер, исто како Хром, Firefox и нов Internet Explorer.

Kutools за Excel

златна ѕвезда1 Неверојатни! Зголемете ја вашата продуктивност во 5 минути. Не треба посебни вештини, освен два часа секој ден!

златна ѕвезда1 300 Нови функции за Excel, Направете Excel многу лесен и моќен:

 • Спој ќелии / редови / колони без губење на податоци.
 • Комбинирајте и консолидирајте повеќе листови и работни книги.
 • Споредете ги опсезите, копирајте ги повеќекратните граници, претворете го текстот во датум, единица и конверзија на валути.
 • Сметајте по бои, подредени страни, напредна сортирачка и супер филтер,
 • Повеќе Избери / Вметни / Избриши / Текст / Формат / Линк / Коментар / Учебник / Алатки за работни листови ...

Екран за Kutools за Excel

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Max · 9 months ago
  Omg thank you so very much dude!
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  prasanna · 1 years ago
  Hi Thanks for this great code, but the concern is, here we can only split fixed number of rows, can you help me with split is based on some name or code, because i have different set of rows for each worksheet.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  aparna · 2 years ago
  hi this works great but want the output as string how can i modify the code or i can say example : 'output',
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Ralph · 2 years ago
  Thanks a lot for the fantastic VBA-Script. But how to modify it to keep the header row on every split?
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Ralph · 2 years ago
  Thanks, for this fantastic VBA-Script. But how to configure it to repeat the header row on every split?