Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Како да ги комбинирате клетките во ќелија со простор, запирка и точка-запирка во Excel?

Кога ќе ги комбинирате клетките од опсегот во една единствена ќелија, комбинираните податоци може да се одделат со ништо. Но, ако сакате да ги разделите со одредени ознаки, како што се просторот, запирките, точка-запирка или други, како можете да направите? Ова упатство ќе воведе некои кратења за вас.

Се спојува ред / колона од клетки во една ќелија со назначен сепаратор со формула

Се спојува ред / колона од клетки во една ќелија со назначен сепаратор по Функција

Спојувајте ред / колона / опсег на ќелии во една ќелија со назначен сепаратор од Kutools за Excel


Комбинирајте повеќе колони, редови или ќелии со посебен сепаратор:

Ако има повеќе редови или колони или ќелии со вредности потребни за да се спојат, нормалната формула ќе биде проблематична за справување со неа. Но, со Kutools за Excelмоќна карактеристика - Комбинираат, можете брзо да ги комбинирате вредностите врз основа на колони, редови или ќелии како што ви требаат.

doc комбинираат клетки со сепаратор 11

Kutools за Excel: со повеќе од 200 практични додатоци на Excel, слободно може да се обиде без ограничување во 60 денови. Преземи и бесплатен пробен период Сега!


Се спојуваат ред / колона од клетки во една ќелија со одреден Сепаратор по формула


Во Excel, можете да користите формула за комбинирање на ред на клетки или колона од клетки во една ќелија. Ве молиме направете го следното:

Комбинирајте клетки врз основа на ред или колона во една со простор

Внесување на формулата = A1 & "" & B1 & "" & C1 во празно клетка, а потоа повлечете ја рачката за пополнување надолу за да ја примените оваа формула, сите клетки со ред се комбинирани во ќелија со празни места. Погледнете го екранот:

doc комбинираат клетки со сепаратор 1

Совет: Ако сакате да ги споите вредностите на ќелиите врз основа на колоната, само треба да ја внесете оваа формула = A1 & "" & A2 & "" & A3 & "" & A4 & "" & A5 & "" & A6 во соседната празно ќелија што сакате да го добиете резултатот. И ќе го добиете следниов резултат:

doc комбинираат клетки со сепаратор 2

Комбинирајте клетки врз основа на ред или колона во една со запирка

Внесување на формулата = A1 & "," & B1 & "," & C1 во празно клетка, а потоа повлечете ја рачката за пополнување над опсегот во кој сакате да ја примените оваа формула, сите ќелии во ред ќе бидат комбинирани во ќелија со запирки.Проверете го екранот:

doc комбинираат клетки со сепаратор 3

Совет: Можете исто така да ги спои колоните на вредности на ќелиите во една ќелија со запирки, само внесете ја оваа формула = A1&","&A2&","&A3&","&A4&","&A5&","&A6 за да го добиете следниот резултат како што ви треба.

doc комбинираат клетки со сепаратор 4

Забелешка: можете да го промените ","да ги задоволат вашите потреби. На пример, ако сакате да ги разделите податоците со запирка-запирка, можете да промените "," до ";".


Се спојува ред / колона на клетки во една ќелија со одреден Сепаратор по функција

Во Excel, исто така можете да користите функција за комбинирање на ќелии од ред или колона во една ќелија со празни места или одредени знаци.

1. Држи ALT + F11 клучеви на тастатурата за да се отвори Microsoft Visual Basic за апликација прозорец.

2. Кликнете Вметнете > Модули, и копирајте го VBA во модулот.

VBA: Комбинирајте клетки врз основа на ред или колона во една со специфичен сепаратор:

Function Combine(WorkRng As Range, Optional Sign As String = "-") As String
'Update 20130815
Dim Rng As Range
Dim OutStr As String
For Each Rng In WorkRng
  If Rng.Text <> " " Then
    OutStr = OutStr & Rng.Text & Sign
  End If
Next
Combine = Left(OutStr, Len(OutStr) - 1)
End Function

3. Формула за пишување = Комбинирајте (A1: C1) во празно клетка, а потоа повлечете ја рачката за пополнување над опсегот во кој сакате да ја примените оваа формула, сите ќелии во редот ќе бидат комбинирани во ќелија со цртички. Погледнете го екранот:

doc комбинираат клетки со сепаратор 5

Совет: Со над кориснички дефинирана функција, исто така можете да ги комбинирате вредностите на ќелиите врз основа на колоната, само треба да ја внесете оваа формула = Комбинирајте (A1: A6) за да ги добиете споените податоци колку што ви треба, видете го екранот:

doc комбинираат клетки со сепаратор 6

Забелешка: Во горниот код "Комбинација на функции (WorkRng како опсег, опционален знак како стринг = "-") како стринг", можете да го промените сепараторот "-" да ги задоволат вашите потреби.


Спојувајте ред / колона / опсег на ќелии во една ќелија со назначен сепаратор од Kutools за Excel

Ако формулата и функцијата се тешки за вас, можете брзо да ги комбинирате вредностите на ќелиите со ред, колона или опсег во една единствена ќелија Kutools за Excel's Комбинираат функција.

Kutools за Excel : со повеќе од 300 практични Excel додатоци, слободно да се обиде без ограничување во 60 дена.

По инсталирањето Kutools за Excel, направете го како подолу:

1. Изберете вредности на ќелија за опсег што сакате да ги комбинирате во ќелија.

2. Ве молиме да аплицирате Комбинираат функционира со кликање Kutools > Комбинираат. Погледнете го екранот:

doc комбинираат клетки со сепаратор 7

3. И ќе се прикаже дијалог, а потоа направете го следново:

(1.) Ако изберете Комбинирајте колони во За да ги комбинирате избраните клетки според следниве опции дел во Комбинирајте ги колоните или редовите дијалогот, податоците во секој ред ќе се спојат во ќелија, направете го следното:

A. Проверка Комбинирајте колони во За да ги комбинирате избраните клетки според следниве опции дел;

B. Изберете го сепараторот за кој сакате да ги одделите комбинираните податоци Наведете сепаратор дел;

C. Изберете место каде што сакате да го ставите резултатот од опаѓачкото мени;

D. Изберете еден тип од Опции секција.

Потоа кликнете OK or Применуваат копчето, вредностите во секој ред ќе бидат споени. Погледнете го екранот:

doc комбинираат клетки со сепаратор 8

(2.) И ако сакате да ги споите вредностите на секоја колона во една ќелија со посебен сепаратор, направете го следново:

A. Проверка Комбинирајте ги редовите во За да ги комбинирате избраните клетки според следниве опции дел;

B. Наведете сепаратор за кој сакате да ги одделите комбинираните податоци Наведете сепаратор дел;

C. Изберете место каде што сакате да го ставите резултатот од опаѓачкото мени;

D. Изберете еден тип од Опции секција.

Потоа кликнете OK or Применуваат копчето, вредностите во секоја колона ќе се спојат и ќе се одделат со специфичните ознаки. Погледнете го екранот:

doc комбинираат клетки со сепаратор 9

(3.) Ако треба да комбинирате опсег податоци од ќелија во една единствена ќелија, направете го следново:

A. Проверка Комбинирајте во една ќелија in За да ги комбинирате избраните клетки според следниве опции дел;

B. Изберете го сепараторот за кој сакате да ги одделите комбинираните податоци Наведете сепаратор секција.

Потоа кликнете OK or Применуваат копчето и ќе го добиете следниов резултат, видете го екранот:

doc комбинираат клетки со сепаратор 10

Кликни за да преземете Kutools за Excel и бесплатен пробен период Сега!

Kutools за Excel: со повеќе од 200 практични додатоци на Excel, слободно може да се обиде без ограничување во 60 денови. Преземи и бесплатен пробен период Сега!


Релативни статии:Препорачани алатки за продуктивност

Канцеларија јазиче

златна ѕвезда1 Донеси практични табулатори за Excel и друг канцелариски софтвер, исто како Хром, Firefox и нов Internet Explorer.

Kutools за Excel

златна ѕвезда1 Неверојатни! Зголемете ја вашата продуктивност во 5 минути. Не треба посебни вештини, освен два часа секој ден!

златна ѕвезда1 300 Нови функции за Excel, Направете Excel многу лесен и моќен:

 • Спој ќелии / редови / колони без губење на податоци.
 • Комбинирајте и консолидирајте повеќе листови и работни книги.
 • Споредете ги опсезите, копирајте ги повеќекратните граници, претворете го текстот во датум, единица и конверзија на валути.
 • Сметајте по бои, подредени страни, напредна сортирачка и супер филтер,
 • Повеќе Избери / Вметни / Избриши / Текст / Формат / Линк / Коментар / Учебник / Алатки за работни листови ...

Екран за Kutools за Excel

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Lavina · 9 months ago
  I would like to know if I have a list of people with their information in different cells in one column but different row how to combine them in one cell For e,g I have one person teaching English, math and science and his name is repeated in one column but the courses are in different rows so I want to combine all the courses in one cell for that teacher. if I have 50 teachers I need to have all the courses that the teacher is teaching in one cell.
  • To post as a guest, your comment is unpublished.
   skyyang · 9 months ago
   Hi, Lavina,
   Do you mean to combine multiple cell values in a column based on duplicate names in another column as below screenshot shown:

   You can insert a screenshot to make your problem more intuitive.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  bin · 9 months ago
  VBA doesn't work for me, excel 2016.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Brian · 1 years ago
  Working on trying to get your VBA code to work however I keep getting a #NAME? error. How do I fix this? I've used this code before and it worked wonderfully but now it gives me an error.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Sagar · 1 years ago
  But it is not working for large data. I have around 50000 rows to combine in single cell.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  susan · 2 years ago
  415xxe 5687sdc sa4567
  415xxe 5687sdc sa4567
  415xxe 5687sdc sa4567
  415xxe 5687sdc sa4567

  I need to separate these in different columns and then put a comma behind the last column