Колачињата ни помогне да се испорача на нашите услуги. Преку употреба на нашите услуги, вие се согласувате со користење на cookies.
Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Како да ги отстраните сите дупликати, но задржи само еден во Excel?

Ова упатство ги воведува триковите за да ги отстрани сите дупликати вредности од листата, но задржи само еден во Excel, прочитајте ги деталите:

Отстранете ги сите дупликати, но чувајте само еден со функцијата Отстрани дупликати

Отстранете ги дупликатите, но оставете само еден со VBA

Отстрани ги сите дупликати, но задржи само еден со Kutools за Excel добра идеја3

Комбинирајте ги сите дупликати редови и чувајте податоци со Kutools за Excel добра идеја3


Споредете ги опсезите алатка (може да се споредат два опсези, и да се изберат и обојат исти вредности или различни вредности.)

doc споредат опсег


Во Excel, функцијата Remove Duplicate може да ви помогне да ги отстраните сите, но да ја задржите двојната вредност.

1. Изберете листа на податоци што ви треба и кликнете податоци > Отстранете ги дупликатите. Погледнете го екранот:

doc отстрани дупликат задржи еден 1

2. Потоа внатре Отстранете ги дупликатите дијалогот, проверете го името на колоната од кое сакате да ги отстраните дупликатите, и ако вашите податоци имаат заглавие, проверете Моите податоци имаат заглавија опција, исто така. Погледнете го екранот:

doc отстрани дупликат задржи еден 2

3. клик OK. И дијалог се појавува за да ви каже колку дупликати се отстранети, само затворете го. И сега сите дупликати се отстранети, но задржи само еден во листата.

doc отстрани дупликат задржи еден 3


Ако сте заинтересирани за VBA, тука, исто така, може да се воведе VBA код за да се реши оваа задача.

1. Притиснете Alt + F11 клучеви истовремено да се отвори Microsoft Visual Basic за апликацијаs прозорецот.

2. клик Вметнете > Модули, и ставете под VBA во новата Модули прозорец.

VBA: Отстранете ги сите дупликати, но чувајте го.

Sub RemoveAllDeplicateButOne()
    Dim LR As Long: LR = Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row
    ActiveSheet.Range("A1:A" & LR).RemoveDuplicates Columns:=1, Header:=Name
End Sub

3. Притиснете F5 клуч или кликнете Испратена да се изврши VBA, а дупликатите во листата во колона А се отстранети, но задржат еден.

Совет: Во горенаведената VBA, A ја покажува колоната A, и A1: A го покажува опсегот на листата, можете да ги промените колку што ви требаат.

формула Никогаш повеќе не треба да се грижите за долгите формули во Excel! Kutools за Excel's Автоматски текст може да ги додаде сите формули во група
како автоматски текст, и ослободете го мозокот! Знам за автоматски текст Добијте бесплатен пробен период

Постои моќна алатка во Kutools за Excel име Изберете дупликати и единствени ќелии може брзо да ги избере или да ги нагласи сите дупликати освен првиот, а потоа можете да ги отстраните.

Kutools за Excel, со повеќе од 120 практични Excel функции, да ја зголемите вашата работна ефикасност и да го зачувате работното време.
Одете во Преземи
Слободни обиди 60 денаНабавка
PayPal / MyCommerce

По бесплатно инсталирање Kutools за Excel, направете го како подолу:

1. Изберете опсег на податоци и кликнете Kutools > изберете > Изберете дупликати и единствени ќелии. Погледнете го екранот:

doc отстрани dulicate задржи еден 15

2. Во прикажаниот дијалог, проверете Дупликати (освен 1st еден) опција, и кликнете Ok. Погледнете го екранот:

doc отстрани дупликат задржи еден 5

3. Потоа се појавува дијалог за да ве потсетам на бројот на избраните ќелии. И само кликнете OK да го затвори. Погледнете го екранот:

doc отстрани дупликат задржи еден 6

4. И сите дупликати, но први се избрани, притиснете Избришете клуч за да ги исчистите.

doc отстрани дупликат задржи еден 7

Совет: Можете исто така да ги отстраните сите дупликати, но задржите еден со Изберете дупликати и единствени ќелии како ова:

Изберете ги сите единствени вредности вклучувајќи ги и првите дупликати, а потоа ги копирате со притискање Ctrl + C и залепете на друга локација од страна Ctrl + V.

doc отстрани дупликат задржи еден 8doc отстрани дупликат задржи еден 9

Ако имате некои податоци и што сакате да ги комбинирате дупликатните редови, тогаш задржете ги соодветните податоци како прикажани подолу прикажани слики, можете да ги користите Kutools за Excel"S Напредни комбинации на редови функција.

doc отстрани дупликат задржи еден 10

Kutools за Excel, со повеќе од 120 практични Excel функции, да ја зголемите вашата работна ефикасност и да го зачувате работното време.

По бесплатно инсталирање Kutools за Excel, направете го како подолу:

1. Изберете ги податоците и кликнете Kutools > содржина > Напредни комбинации на редови. Погледнете го екранот:

doc отстрани dulicate задржи еден 16

2. Во Комбинирајте ги редовите врз основа на колоната дијалогот, одберете ја колоната од која сакате да ја отстраните дупликат и кликнете Примарен клуч да се направи како примарен клуч колона. Погледнете го екранот:

doc отстрани дупликат задржи еден 12

3. Потоа одберете ја колоната што сакате да ги задржите податоците и потоа кликнете Комбинираат, и одберете еден раздвојувач од листата. Погледнете го екранот:

doc отстрани дупликат задржи еден 13

4. клик Ok, а дупликатните редови се комбинираат и ги задржуваат соодветните податоци.

doc отстрани дупликат задржи еден 14


Релативни членови:Препорачани алатки за продуктивност

Канцеларија јазиче

златна ѕвезда1 Донеси практични табулатори за Excel и друг канцелариски софтвер, исто како Хром, Firefox и нов Internet Explorer.

Kutools за Excel

златна ѕвезда1 Неверојатни! Зголемете ја вашата продуктивност во 5 минути. Не треба посебни вештини, освен два часа секој ден!

златна ѕвезда1 300 Нови функции за Excel, Направете Excel многу лесен и моќен:

  • Спој ќелии / редови / колони без губење на податоци.
  • Комбинирајте и консолидирајте повеќе листови и работни книги.
  • Споредете ги опсезите, копирајте ги повеќекратните граници, претворете го текстот во датум, единица и конверзија на валути.
  • Сметајте по бои, подредени страни, напредна сортирачка и супер филтер,
  • Повеќе Избери / Вметни / Избриши / Текст / Формат / Линк / Коментар / Учебник / Алатки за работни листови ...

Екран за Kutools за Excel

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.