Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Како да го поделат текстот во посебни колони со голема буква во Excel?

doc поделени по капитал 1

Ако претпоставиме дека имате голем број на податоци кои сакате да ја поделите содржината на ќелијата во посебни колони од страна на голема буква како што е прикажано следното прикажување на екранот, дали имате некои добри идеи за решавање на овој проблем во Excel?

Сплит текст во посебни колони со голема буква со формули

Сплит текст во посебни колони со голема буква со VBA код

Сплит текст во посебни колони со голема буква со Kutools за ExcelАко во вашите ќелии има само два збора, следните формули ви помагаат да ја завршите оваа работа. Ве молиме направете го следното:

1. Внесете ја оваа формула за низа: =LEFT(A2,SMALL(FIND(CHAR(ROW(INDIRECT("65:90"))),A2&"ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ"),2)-1) (A2 е келијата што сакате да ја поделите со голема буква) во празно клетка која е во непосредна близина на вашите податоци, а потоа притиснете Ctrl + Shift + Enter клучеви заедно за да го добиете првиот збор, видете го екранот:

doc поделени по капитал 2

2. Потоа одберете C2 и повлечете ја рачката за пополнување до клетките кои сакате да ја примените оваа формула, сите први зборови од опсегните ќелии се извадени одеднаш, видете го екранот:

doc поделени по капитал 3

3. Влезете во друга формула: = Замени (A2,1, LEN (C2), "") (A2 е келијата што сакате да ја поделите, и C2 е келијата го содржи првиот збор што си се вратил) во ќелијата D2, и притиснете Внесете клуч за да го добиете вториот збор, видете го екранот:

doc поделени по капитал 4

4. Изберете ја ќелијата D2, повлечете ја рачката за пополнување до клетките за да го добиете вториот збор, а содржината на ќелијата од опсегот е поделена на две колони од големи букви, видете го екранот:

doc поделени по капитал 5


Горенаведените формули се применуваат само за вредноста на ќелијата која содржи два збора, ако има повеќе зборови во ќелија што треба да се подели, можете да додадете празни места пред големи букви, а потоа да го примените текстот во колони за да ја поделите содржината на ќелијата одделни колони по простор.

Прво, примени код на VBA за да додадете празни места пред големи букви за да ги одделите зборовите.

1. Држете го ALT + F11 клучеви за отворање на Microsoft Visual Basic за апликации прозорец.

2. Кликнете Вметнете > Модули, и внесете го следниов код во Модули Прозорец.

VBA код: Вметнете празни места пред секоја голема буква во ќелија

Function SplitWords(ByVal Str As String) As String
'updateby Extendoffice 20151128
  Dim I As Integer
  SplitWords = Left(Str, 1)
  For I = 2 To Len(Trim(Str))
    If (Asc(Mid(Str, I, 1)) > 64) And _
      (Asc(Mid(Str, I, 1)) < 91) And _
      (Mid(Str, I - 1, 1) <> " ") Then _
      SplitWords = SplitWords & " "
    SplitWords = SplitWords & Mid(Str, I, 1)
  Next
End Function

3. Зачувајте и затворете го овој код, вратете се на работниот лист, ве молиме внесете ја оваа формула: = splitwords (A2) во празно клетка во близина на вашите податоци, видете го екранот:

doc поделени по капитал 6

4. Потоа повлечете ја рачката за пополнување до клетките што сакате да ја примените оваа формула, а просторите се вметнати пред секоја голема буква за да се одделат содржината на ќелијата, видете го екранот:

doc поделени по капитал 7

5. И тогаш треба да ги ископирате и залепите тетралните клетки на тезите како вредности за отстранување на формулите на друго место или на оригиналниот опсег.

doc поделени по капитал 8

Второ, примени ја функцијата Text to Column за да ја подели содржината на ќелијата во посебни колони од просторот.

6. Изберете ги вредностите на ќелиите што ги вметнувате празни места и кликнете податоци > Текст во колони, во Step1 на Конвертирај го текстот во волшебникот за колони, Одберете Разграничен опција, видете го екранот:

doc поделени по капитал 9

7. Потоа кликнете Следна копче, во Step2 на волшебникот, проверете простор опција под Разделители секција, видете го екранот:

doc поделени по капитал 10

8. Одете на кликање Следна копчето, во Step3 од волшебникот, изберете Генералниот опција под Формат на податоци за колона, а потоа изберете ја ќелијата каде што сакате да ги ставите вредностите на Сплит со кликање doc поделени по капитал 12 копче, видете го екранот:

doc поделени по капитал 11

9. Конечно, кликнете Заврши копчето, содржината на ќелијата е поделена на повеќе колони како што е прикажано следното прикажување на екранот:

doc поделени по капитал 13


Ако имате Kutools за Excel, комбинирајќи ја својата Додај текст и Сплит клетки функции, можете лесно и удобно да се справите со оваа задача, ве молиме да го направите следното:

Kutools за Excel : со повеќе од 300 практични Excel додатоци, слободно да се обиде без ограничување во 60 дена.

1. Изберете ги оригиналните податоци што сакате да ги поделите.

2. Потоа кликнете Kutools > Текст > Додај текст, видете го екранот:

doc поделени по капитал 14

3. Во Додај текст дијалог прозорецот, ве молиме внесете ја лентата за празно место еднаш или кој било друг сепаратор што ви треба во Текст кутија, а потоа изберете 1 st писмото е големи букви од Само додадете во секција, видете го екранот:

doc поделени по капитал 15

4. Потоа кликнете Ok копче и празни места се додадени пред секоја голема буква, видете го екранот:

doc поделени по капитал 16

5. И тогаш можете да го примените Сплит клетки корист на Kutools за Excel да ги подели вредностите на ќелиите по простор, да го задржи избраниот опсег на податоци и потоа да кликнете Kutools > Текст > Сплит клетки, видете го екранот:

doc поделени по капитал 17

6. Во Сплит клетки дијалог прозорецот, одберете Сплит на столбови под тип секција и проверете простор или други разграничувачи кои сте ги додале во чекор 3, видете го екранот:

doc поделени по капитал 18 18

7. Потоа кликнете Ok, и се појави поле за брзо известување за да ве потсетам да одберете една ќелија за да ги ставите податоците за поделба, видете го екранот:

doc поделени по капитал 19

8. Конечно, кликнете OK копчето, и ќе добиете резултат што ви треба, видете го екранот:

doc поделени по капитал 20

Преземи и бесплатен пробен период Kutools за Excel сега!


Kutools за Excel: со повеќе од 200 практични додатоци на Excel, слободно може да се обиде без ограничување во 60 денови. Преземи и бесплатен пробен период Сега!


Препорачани алатки за продуктивност за Excel

kte tab 201905

Kutools за Excel ви помага секогаш да ја завршите работата пред време и да издвоите од толпата

 • Повеќе од 300 моќните напредни функции, дизајнирани за 1500 работните сценарија, со што се зголемува продуктивноста од страна на 70%, ќе ви даде повеќе време да се грижите за семејството и да уживате во животот.
 • Повеќе нема потреба од меморирачки формули и VBA кодови, од сега па натаму му го давате мозокот.
 • Стани Ексел експерт во 3 минути, Сложени и повтори операции може да се направи во секунди,
 • Намалување на илјадници операции со тастатура и глушец секој ден, велат збогум на професионални болести сега.
 • 110,000 високо ефективни луѓе и избор на 300 + светски познати компании.
 • 60-ден целосни карактеристики бесплатен пробен период. 60-ден гаранции за враќање на парите. 2 години на бесплатна надградба и поддршка.

Преведува со прелистување и уредување на јазичиња до Microsoft Office, далеку посилни од јазичињата на прелистувачот

 • Office Tab е наменета за Word, Excel, PowerPoint и други канцелариски апликации: издавач, пристап, Visio и Project.
 • Отворете и креирајте повеќе документи во нови јазичиња од ист прозорец, наместо во нови прозорци.
 • Ја зголемува вашата продуктивност од страна на 50% и ги намалува стотиците кликнувања за глувчето за вас секој ден!
Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  guest · 10 months ago
  This doesn't work for two of the same capital letters
  • To post as a guest, your comment is unpublished.
   skyyang · 10 months ago
   Hello,
   If the two words are same words, please change the first array formula to the follows:
   =LEFT(A2,SMALL(FIND(CHAR(ROW(INDIRECT("65:90"))),RIGHT(A2, LEN(A2)-1)&"ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ"),1))

   Please remember to press Ctrl + Shift + Enter keys together.

   Hope it can help you!
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  sdf · 2 years ago
  Thanks for the content it really worked
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Tom · 2 years ago
  Your formula fail if name is like this:

  JhonJhon
  MarkMark