Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Како да ја поништите функцијата vlookup во листот на Google?

Во листот на Google, можеме да ја примениме функцијата Vlookup за да ја пронајдеме и да ја вратиме првата и левата соодветна вредност врз основа на даден критериум. Но, понекогаш, треба да ја смените функцијата Vlookup за да ја добиете последната соодветна вредност или вредноста од левата колона. Како може да се занимавате со оваа работа во Google лист?

Обратна Vlookup функција за да ја пронајдете последната соодветна вредност со формулата

Обратна Vlookup функција за да ја пронајдете вредноста од десна-лева колона со формула


Обратна Vlookup функција за да ја пронајдете последната соодветна вредност со формулата


За да ја прегледате и да ја вратите последната соодветна вредност врз основа на критериум, ве молиме да ја примените следната формула:

Внесете ја оваа формула: = INDEX (A: B, MAX (филтер (ROW (A: A), A: A = D2)), 2) во празно место каде што сакате да го вратите резултатот, а потоа притиснете Внесете клуч, последната соодветна вредност е прикажана одеднаш, видете го екранот:

Забелешка: Во горната формула, А: Б е податочниот опсег од кој сакате да изгледате, А: А е податокот за колоната кој го содржи критериумот што сакате да го погледнате, и D2 е критериумот за кој сакате да ја вратите соодветната вредност врз основа на, 2 е бројот на колоната од која сакате да ја вратите вредноста.


Обратна Vlookup функција за да ја пронајдете вредноста од десна-лева колона со формула

Понекогаш, треба да ги прегледате од десно кон лево, нормалната функција за прегледување нема да работи, тука е едноставна формула која може да ви помогне, ве молиме да го направите следново:

Внесете ја оваа формула: =index(A1:A16,match(D2,B1:B16,0)) во празно место каде што сакате да го ставите резултатот, а потоа притиснете Внесете клуч, соодветната вредност од левата колона ќе се врати како прикажан следниот приказ на екранот:

Забелешка: Во горната формула: A1: A16 е опсегот на колоната содржи соодветната вредност што сакате да ја вратите, D2 е келијата со критериум и B1: B16 е опсегот кој го содржи критериумот од кој сакате да го проследите.Препорачани алатки за продуктивност

Канцеларија јазиче

златна ѕвезда1 Донеси практични табулатори за Excel и друг канцелариски софтвер, исто како Хром, Firefox и нов Internet Explorer.

Kutools за Excel

златна ѕвезда1 Неверојатни! Зголемете ја вашата продуктивност во 5 минути. Не треба посебни вештини, освен два часа секој ден!

златна ѕвезда1 300 Нови функции за Excel, Направете Excel многу лесен и моќен:

  • Спој ќелии / редови / колони без губење на податоци.
  • Комбинирајте и консолидирајте повеќе листови и работни книги.
  • Споредете ги опсезите, копирајте ги повеќекратните граници, претворете го текстот во датум, единица и конверзија на валути.
  • Сметајте по бои, подредени страни, напредна сортирачка и супер филтер,
  • Повеќе Избери / Вметни / Избриши / Текст / Формат / Линк / Коментар / Учебник / Алатки за работни листови ...

Екран за Kutools за Excel

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.