Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Како да ја копирате формулата без да ги менувате референтните ќелии во Excel?

Нормално, Excel ги прилагодува референтните ќелии ако ги копирате формулите на друга локација во вашиот работен лист. Ќе треба да ги поправите сите референци на мобилен со знак за долар ($) или притиснете го копчето F4 за да го префрлите релативниот во апсолутни референци за да спречите автоматско прилагодување на референтните ќелии во формулата. Ако имате голем број на формули треба да бидат копирани, овие методи ќе бидат многу мачни и одземаат многу време. Ако сакате да ги копирате формулите без да ги менувате референтните ќелии брзо и лесно, обидете се со следниве методи:

Копирајте формули точно / статички без да ги менувате референтните ќелии во Excel

Kutools за Excel Точна копија алатка може да ви помогне лесно да копирате повеќе формули токму без да ги менувате референтните референци во Excel, спречувајќи автоматски да се ажурираат релативните референтни ќелии. Комплетна бесплатен пробен период 60-ден!
формули за точни копии 3

стрела сино десен меур Копирајте ја формулата без да ги менувате своите референци на мобилен со функција за замена

Во Excel, можете да ја копирате формулата без да ги менувате референтните ќелии со функцијата Replace како следните чекори:

1. Изберете клетки со формула што ќе ги копирате и кликнете Насловна > Најдете и одбери > Заменете, или притиснете кратенки CTRL + H да се отвори Најдете и одбери дијалог-кутија.

2. Кликнете Заменете копче, во Најдете што кутија за влез "=", И во Замени со кутија за влез "#"Или други знаци кои се разликуваат со вашите формули, и кликнете на Замени ги сите копче.
Во основа, ова ќе ги спречи референциите да бидат референци. На пример, "= A1 * B1"Станува"# A1 * B1", И можете да го преместите без ексел автоматски менувајќи ги своите референци во тековниот работен лист.

3. И сега сите "="Во одбраните формули се заменуваат со"#". И дијалог-кутија излегува и покажува колку замени се направени. Те молам затворете го. Погледнете го погоре екранот:
И формулите во опсегот ќе се сменат во текстуални низи. Погледнете слики од екранот:

4. Копирајте ги и залепите формули на локацијата што ја сакате на тековниот работен лист.

5. Изберете ги двата променети опсези, а потоа обратете го чекор 2. Кликни Насловна> Најдете и одбери >Замени ... или притиснете кратенки CTRL + H, но овој пат внесете "#"Во Find what box и"="Во полето Замени со, и кликнете Замени ги сите. Потоа формулите се копирани и вметнати на друга локација без да се менуваат референците на ќелиите. Погледнете го екранот:


стрела сино десен меур Копирајте формула без да ги менувате референтните ќелии со претворање на формула во текст

Над метод е да ја смените формулата во текст со замена на = до #. Всушност, Kutools за Excel обезбеди такви комунални услуги Конвертирај формула во текст и Конвертирај го текстот во формула. И можете да ги конвертирате формулите во текст и да ги копирате на други места, а потоа лесно да го вратите текстот во формула.

Kutools за Excel - Комбинира повеќе од 300 напредните функции и алатки за Microsoft Excel

1. Изберете клетки со формула што ќе ги копирате и кликнете Kutools > содржина > Конвертирај формула во текст. Погледнете го екранот:

2. Сега селектираните формули се претвораат во текст. Ве молиме копирајте ги и ставете во вашиот одредишен опсег.

3. А потоа можете да ги вратите текстуалните низи во формула со избирање на текстуални низи и кликање Kutools > содржина > Конвертирај го текстот во формула. Погледнете го екранот:

Kutools за Excel - Вклучува повеќе од 300 практични алатки на Excel. Целосна функција бесплатен пробен период 60-ден, без кредитна картичка се бара! Земете го сега!


стрела сино десен меур Копирајте ја формулата без да ги менувате референтните ќелии со претворање во апсолутни референци

Формулите се менуваат по копирањето како резултат на релативни референци. Затоа, можеме да ги примениме Kutools за Excel Конвертирај се однесува алатка за промена на референтните ќелии на апсолутна за да спречат да се менуваат по копирањето во Excel.

Kutools за Excel - Комбинира повеќе од 300 напредните функции и алатки за Microsoft Excel

1. Изберете клетки со формула што ќе ги копирате и кликнете Kutools > Конвертирај се однесува.

2. Во дијалог прозорецот Конвертирај Формуларни референци, проверете го Да апсолутно опција и кликнете на Ok копче. Погледнете го екранот:

3. Копирајте ги формулите и ставете ги во вашиот одредишен опсег.

Забелешка: Ако е потребно, можете да ги вратите референтните ќелии на формулата на релативно со повторно користење на Конвертирај се однесува повторно.

Kutools за Excel - Вклучува повеќе од 300 практични алатки на Excel. Целосна функција бесплатен пробен период 60-ден, без кредитна картичка се бара! Земете го сега!


стрела сино десен меур Копирајте ја формулата без да ги менувате референтните ќелии од Kutools за Excel

Дали има полесен начин да ја ископирате формулата без да ги менувате своите референци на ќелиите брзо и удобно? Во вистински, Kutools за Excel може да ви помогне да ги копирате формулите без да ги менувате референтните ќелии брзо.

Kutools за Excel - Комбинира повеќе од 300 напредните функции и алатки за Microsoft Excel

1. Изберете клетки со формула што ќе ги копирате и кликнете Kutools > Точна копија.

2. Во првиот Точна копија на формулата дијалог прозорецот, ве молиме кликнете OK. И во вториот дијалог прозорецот Точната формула за копирање, наведете го првиот опсег на целни ќелии и кликнете на OK копче. Погледнете го екранот:

Совет: Опцијата за копирање формати ќе ги задржи сите формати на ќелии по вметнување на опсегот, ако опцијата е проверена.
И сите избрани формули се вметнати во наведените ќелии без да се менуваат референтните вредности на ќелијата. Погледнете го екранот:

Kutools за Excel - Вклучува повеќе од 300 практични алатки на Excel. Целосна функција бесплатен пробен период 60-ден, без кредитна картичка се бара! Земете го сега!


стрела сино десен меурДемо: копирајте формули без да ги менувате референтните ќелии во Excel

Во ова видео, на Kutools јазичето и Kutools More јазичето се додава од Kutools за Excel. Ако е потребно, ве молиме кликнете овде да имате бесплатен пробен период без ограничување на 60-ден!Препорачани алатки за продуктивност

Канцеларија јазиче

златна ѕвезда1 Донеси практични табулатори за Excel и друг канцелариски софтвер, исто како Хром, Firefox и нов Internet Explorer.

Kutools за Excel

златна ѕвезда1 Неверојатни! Зголемете ја вашата продуктивност во 5 минути. Не треба посебни вештини, освен два часа секој ден!

златна ѕвезда1 300 Нови функции за Excel, Направете Excel многу лесен и моќен:

 • Спој ќелии / редови / колони без губење на податоци.
 • Комбинирајте и консолидирајте повеќе листови и работни книги.
 • Споредете ги опсезите, копирајте ги повеќекратните граници, претворете го текстот во датум, единица и конверзија на валути.
 • Сметајте по бои, подредени страни, напредна сортирачка и супер филтер,
 • Повеќе Избери / Вметни / Избриши / Текст / Формат / Линк / Коментар / Учебник / Алатки за работни листови ...

Екран за Kutools за Excel

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  JH · 4 years ago
  Just copy the whole sheet (right click sheet name tab -> Move or Copy... -> Create a copy)
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Dayna · 5 years ago
  THANK YOU thank you thank you. Sometimes the easiest fix is the one that escapes me the most. :lol:
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Russell · 5 years ago
  Great Tip. What is actually happening when you do this, is you are de-activating the formula by making it no longer a recognised formula with the 1st replace (so excel won't change it). Then after you've moved/deleted/ made your changes, the 2nd replace re-activates the formula, by making it a valid/recognised formula again. This was handy when someone had entered a basic formula for a running total, but then we had to delete an item from the total. Excel would try to update the formula and break the running total
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  ricky · 5 years ago
  its not good enough..........................................................................................
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Viktor · 5 years ago
  Isn't it easier to just drag the area with the formulas to the new location? That won't change the cell references. (Mark the area with the formulas you want to move. Place the cursor on the edge of the marked area so that the symbol with four arrows (N, S, E, W) is displayed. Click and hold left mouse button and drag the area to desired location.) Good luck!