Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or
0
0
0
s2smodern

Како да ја поставите големината на ќелијата во cm (сантиметри) во Excel?

На работниот лист, стандардните единици за висината на редот и ширината на колоната се претходно поставени, а основната ширина на колоната е 8.38 знаци и основната висина на редот е 12.75 поени. И во Excel, тешко е да ја поставите висината на редот или ширината на колоната во инчи или сантиметри. Но, понекогаш треба да ја смените висината и ширината на сантиметри за некоја цел. Како можеш да го решиш овој проблем?

Поставете ја големината на ќелијата во cm (сантиметри) со VBA код

Поставете ја големината на ќелијата во cm (сантиметри) со Kutools за Excelдобра идеја3

Лесно Комбинирајте повеќе листови / работна книга во еден лист или работна книга

Да се ​​комбинираат множинските листови или работни книги во еден лист или работна книга може да бидат нечујни во Excel, но со Combine функцијата во Kutools за Excel, можете да комбинирате десетици листови / работни книги во еден лист или работна книга, исто така, можете да ги консолидирате листовите само со неколку кликања. Кликни за 60 дена бесплатен пробен период!
комбинираат листови
Kutools за Excel: со повеќе од 200 практични Excel додатоци, слободно може да се обиде без ограничување во 60 дена.

стрела сино десен меур Поставете ја големината на ќелијата во cm (сантиметри) со VBA код

Прелистување на јазичиња и уредување повеќе Excel работни книги / Word документи како Firefox, Chrome, Интернет Истражувај 10!

Може да бидете запознаени да гледате повеќе веб-страници во Firefox / Chrome / IE и да префрлате помеѓу нив лесно со кликнување на соодветните јазичиња. Еве, Office Tab поддржува слична обработка, која ви овозможува да пребарувате повеќе Excel работни книги или Word документи во еден Excel прозорец или Word прозорец, и лесно да се префрлате помеѓу нив со кликнување на нивните јазичиња. Кликни за бесплатен пробен период на Office Tab!

ot excel

Не можете да ја поставите висината и ширината во сантиметри со функциите на Excel, освен за користење на VBA-код. Долните два кода може да ви помогнат да поставите ширина на колона и висина на редови. Прави како што следува:

1. Изберете ги ќелиите што сакате да ги поставите во сантиметри.

2. клик Инвеститорот > Visual Basic, нов Microsoft Visual Basic за апликации ќе се прикаже прозорецот, кликнете Вметнете > Модули, и внесете го следниов код во Модулот:

Код за поставување висина на редови во сантиметри:

Sub RowHeightInCentimeters()
Dim cm As Single
cm = Application.InputBox("Enter Row Height in Centimeters", _
"Row Height (cm)", Type:=1)
If cm Then
Selection.RowHeight = Application.CentimetersToPoints(cm)
End If
End Sub

3. Потоа кликнете doc-multiply-calculation-3 копче за извршување на кодот. И брзото поле ќе се појави за да ви каже да внесете бројна висина на ред. Погледнете го екранот:

doc-set-cell-size-cm1

Забелешка: бројот што го внесувате мора да биде помал од 15. И овој VBA код нема да ја промени висината на редот ако внесете 0 во овој дијалог прозорец.

4. клик OK. И висината на редот на избраните ќелии се поставени со 2 сантиметри. Погледнете го екранот:

doc-set-cell-size-cm2 -2 doc-set-cell-size-cm3

Ако сакате да ја поставите ширината на колоната и во сантиметри, можете да го внесете следниов код:

Шифра за поставување ширина на колоната во сантиметри:

Sub ColumnWidthInCentimeters()
Dim cm As Single, points As Integer, savewidth As Integer
Dim lowerwidth As Integer, upwidth As Integer, curwidth As Integer
Dim Count As Integer
Application.ScreenUpdating = False
cm = Application.InputBox("Enter Column Width in Centimeters", _
"Column Width (cm)", Type:=1)
If cm = False Then Exit Sub
points = Application.CentimetersToPoints(cm)
savewidth = ActiveCell.ColumnWidth
ActiveCell.ColumnWidth = 255
If points > ActiveCell.Width Then
MsgBox "Width of " & cm & " is too large." & Chr(10) & _
"The maximum value is " & _
Format(ActiveCell.Width / 28.3464566929134, _
"0.00"), vbOKOnly + vbExclamation, "Width Error"
ActiveCell.ColumnWidth = savewidth
Exit Sub
End If
lowerwidth = 0
upwidth = 255
ActiveCell.ColumnWidth = 127.5
curwidth = ActiveCell.ColumnWidth
Count = 0
While (ActiveCell.Width <> points) And (Count < 20)
If ActiveCell.Width < points Then
lowerwidth = curwidth
Selection.ColumnWidth = (curwidth + upwidth) / 2
Else
upwidth = curwidth
Selection.ColumnWidth = (curwidth + lowerwidth) / 2
End If
curwidth = ActiveCell.ColumnWidth
Count = Count + 1
Wend
End Sub

стрела сино десен меур Поставете ја големината на ќелијата во cm (сантиметри) со Kutools за Excel

Со горенаведените кодови, можете само да ја поставите големината на ќелијата во сантиметри, денес, ќе ви претставам повеќефункционална алатка, Kutools за Excel кои не само што можат да постават големината на клетките во сантиметри, туку и во инчи, фунти и пиксели.

Kutools за Excel, со повеќе од 200 корисна функции, ги олеснува вашите работни места.

По инсталирањето Kutools за Excel, направете го како подолу:(Free Download Kutools за Excel сега!)

1. Вметнете ги ќелиите што сакате да ги поставите во сантиметри.

2. клик Kutools > Format > Adjust Cell Size, видете го екранот:

doc поставува големината на ќелијата cm9

3. Во Adjust Cell Size дијалогот, изберете го Unit type ви треба и наведете Row height и Column width од Set values секција. Погледнете го екранот:

doc поставува големината на клетките во cm 5

4. Потоа кликнете OK or Применуваат. Ќе добиете клетки со 2 cm висина на висина и ширина на колоната 3cm.

doc-set-cell-size-cm6


стрела сино десен меур Поставете ја големината на ќелијата во cm (сантиметри) со Kutools за Excel

Kutools за Excel: 200 + функции што мора да ги имате во Excel, 60-ден бесплатен пробен период од тука.

Поврзани статии:

Поставете ширина на колона и висина на редови за опсег

Како да квадрат повеќе ќелии во Excel?


Препорачани алатки за продуктивност

Канцеларија јазиче

златна ѕвезда1 Донеси практични табулатори за Excel и друг канцелариски софтвер, исто како Хром, Firefox и нов Internet Explorer.

Kutools за Excel

златна ѕвезда1 Неверојатни! Зголемете ја вашата продуктивност во 5 минути. Не треба посебни вештини, освен два часа секој ден!

златна ѕвезда1 300 Нови функции за Excel, Направете Excel многу лесен и моќен:

 • Спој ќелии / редови / колони без губење на податоци.
 • Комбинирајте и консолидирајте повеќе листови и работни книги.
 • Споредете ги опсезите, копирајте ги повеќекратните граници, претворете го текстот во датум, единица и конверзија на валути.
 • Сметајте по бои, подредени страни, напредна сортирачка и супер филтер,
 • Повеќе Избери / Вметни / Избриши / Текст / Формат / Линк / Коментар / Учебник / Алатки за работни листови ...

Екран за Kutools за Excel

btn прочитате повеќе btn преземете btn купување

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Iverson Farias Costa · 3 years ago
  Thank you. I used your idea to compare ColumnWidth and Width, and it was very helpful. I did this function in Object Pascal and want to share it with you. Thanks.

  procedure ActiveCellColumnWidthInCentimeters(ExcelApp: Variant; CM: Double);
  var
  dColumnWidth, dWidth, points: Double;
  begin
  dColumnWidth := ExcelApp.ActiveCell.ColumnWidth;
  dWidth := ExcelApp.ActiveCell.Width;
  points := ExcelApp.CentimetersToPoints(CM);

  ExcelApp.ActiveCell.ColumnWidth := ((points * dColumnWidth) / dWidth);
  end;
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  dm · 3 years ago
  Seems redundant.

  Just go into the regular column size dialogue and add "cm" after typing the size.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Sani · 4 years ago
  Needed this badly. [b]Thank you so much![/b]
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  MrsJennyk · 4 years ago
  Wow - that is awesome! I needed to set cells to print at a certain size. I have never been able to figure out how to do that before. Yay for VBA!