Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Како да пронајдете дупликати вредности во две колони во Excel?

Кога користиме работен лист, понекогаш треба да се споредат две колони и да се најдат истите вредности. На пример, имам две долги колони од имиња на студенти, и сега, сакам да ги споредувам и да ги дознаам истите имиња. Ако ги споредим ќелиите со клетки, тоа ќе биде заморно и ќе потроши многу време. Дали има некои брзи начини да ја завршите оваа задача?

Пронајдете дупликати вредности во две колони со Формула

Најдете дупликати вредности во две колони со VBA код

Брзо најдете дупликати вредности во две колони со Kutools за Excelдобра идеја3

Брзо пронајдете дупликати вредности во една колона со Kutools за Excelдобра идеја3


Лесно Комбинирајте колони или редови без губење на податоци во Excel

со Kutools за Excel's Combine Columns and Rows алатка, можете брзо да ги комбинирате мултифункционалните клетки врз основа на редови / колони и да ги одделите со запирка или простор, или да комбинирате голем број на клетки во една ќелија со специфичен сепаратор.
На пример, тука ги правам овие операции: (1.) Одберете Избери Комбинирајте колони под За да ги комбинирате избраните клетки според следниве опции; (2.) Наведете сепаратор за комбинираните податоци, овде го одбирам простор; (3.)) Наведете ја ќелијата што сакате да го поставите вашиот комбиниран резултат; (4.) Наведете како сакате да се справите со комбинираните клетки. Кликнете за целосно опремен бесплатен пробен период во 60 дена!
doc комбинираат клетки 1
Kutools за Excel: со повеќе од 300 практични Excel додатоци, слободно може да се обиде без ограничување во 60 дена.

Пронајдете дупликати вредности во две колони со Формула


Погледнете ја следнава слика од сликата, имам колона А (A2: A15) и колона C (C2: C13) кои содржат неколку дупликати имиња.

doc најдете дупликати 1

Со користење на формула, може да се споредат две колони и да се прикажат дупликатните вредности. Ве молиме направете со следниве чекори:

1. Во ќелијата B2, внесете ја оваа формула: = IF (ISERROR (MATCH (A2, $ C $ 2: $ C $ 13,0)), "", A2).

doc најдете дупликати 2

Забелешка: Во горенаведената формула: A2 е колоната која сакате да ја споредите. $ C $ 2: $ C $ 13 е опсегот со кој сакате да се споредите. Можете да ги промените променливите за она што го користите.

2. Притиснете го копчето Внесете клуч. Изберете ја ќелијата B2, а потоа повлечете ја рачката за пополнување над ќелијата B15. И сите имиња на дупликати ќе бидат прикажани во колона Б. Види скриншот:

doc најдете дупликати 3


Најдете дупликати вредности во две колони со VBA код

Следниот VBA код исто така може да ви помогне да ги дознаете дупликатните вредности помеѓу две колони.

1. Кликнете Инвеститорот > Visual Basic, нов Microsoft Visual Basic за прозорецот за апликации ќе се прикаже, кликнете Вметнете > Модули, и внесете го следниов код во Модулот:

Код на VBA: најдете дупликати од две колони

Sub Compare()
Dim Range1 As Range, Range2 As Range, Rng1 As Range, Rng2 As Range, outRng As Range
xTitleId = "KutoolsforExcel"
Set Range1 = Application.Selection
Set Range1 = Application.InputBox("Range1 :", xTitleId, Range1.Address, Type:=8)
Set Range2 = Application.InputBox("Range2:", xTitleId, Type:=8)
Application.ScreenUpdating = False
For Each Rng1 In Range1
  xValue = Rng1.Value
  For Each Rng2 In Range2
    If xValue = Rng2.Value Then
      If outRng Is Nothing Then
        Set outRng = Rng1
      Else
        Set outRng = Application.Union(outRng, Rng1)
      End If
    End If
  Next
Next
outRng.Select
Application.ScreenUpdating = True
End Sub

2. Кликнете doc-multiply-calculation-3 копчето за да го извршите кодот, во извадете го кутијата изберете опсег 1 што сакате да го споредувате.

doc најдете дупликати 4

3. Кликнете OK и продолжи да го изберете опсегот 2 со кој ќе се споредувате.

doc најдете дупликати 5

4. Потоа кликнете OK, а дупликатните вредности и во колона А и колона В се избрани во колона А.

doc најдете дупликати 6

Забелешка: Ако сакате да ги изберете дупликатите од колоната C, само треба да ги замените двата избрани колони.


Брзо најдете дупликати вредности во две колони со Kutools за Excel

Со помош на Kutools за Excel, двојните вредности можете да ги најдете брзо и удобно.

Kutools за Excel, со повеќе од 300 практични функции, ги олеснуваат вашите работни места.

По инсталирањето Kutools за Excel, направете го како подолу:(Free Download Kutools за Excel сега!)

Кликнете Kutools > Select > Select Same & Different Cells.

doc најдете дупликати 10

1. Во Select Same & Different Cells дијалогот, направете ги следните операции:

(1.) Кликнете на првиот doc-replace-range-names-7копчето за да ја одберете изворната колона за да се споредите, потоа кликнете на втората doc-replace-range-names-7копчето за да изберете колона со која се споредувате;

(2.) Изберете Each row под Based on дел;

(3.) Потоа одберете Исти вредности од Најди дел;

(4.) Конечно, можете да изберете една позадина или боја на фонт за да ги истакнете истите ќелии под Processing of resuts како што ви треба.

doc најдете дупликати 8

2. Потоа кликнете OK, а истите вредности и во колона А и колона Б се избрани во колона А.

doc најдете дупликати 9

Со оваа алатка, можете да ги најдете и различните вредности помеѓу две колони.


Белешки:

 • My data has headers: Ако податоците што ги споредувате ги има заглавија, можете да ја проверите оваа опција, а насловите нема да се споредуваат.
 • Select entire rows: Со оваа опција ќе бидат избрани целите редови што ги содржат истите вредности.
 • Case Sensitive: Проверка на оваа опција, ќе ги споредите колоните со чувствителни на големи букви.
 • Двете споредливи опсези мора да содржат ист број на колони.
 • Ако сакате да ги изберете дупликатите од колоната С, само треба да ги замените двата избрани колони.

Демо: Брзо наоѓајте и означувајте дупликати вредности во две колони

Kutools за Excel: 300 + функции што мора да ги имате во Excel, 60-ден бесплатен пробен период од тука.

Брзо пронајдете дупликати вредности во една колона со Kutools за Excel

По инсталирањето Kutools за Excel, направете го како подолу:(Free Download Kutools за Excel сега!)

Понекогаш, можеби ќе сакате да ги најдете дупликатните вредности во колона, Kutools for Excel исто така може да ви помогне брзо да го справи.

1. Изберете колона со која сакате да пронајдете дупликати вредности, кликнете Kutools > Select > Select Duplicate & Unique Cells.
doc најдете дупликати 11

2. Во Select Duplicate & Unique Cells дијалог, проверете Duplicates or All duplicates како што ви треба, а во исто време, можете да одлучите да ги потенцирате дупликатите со позадина или боја на фонт или не Processing of results секција.
doc најдете дупликати 12

3. клик Ok, се отвора дијалог за да ве потсетам на бројот на избрани дупликати клетки, кликнете OK да го затворат, и дупликатите се избрани и обележани.
doc најдете дупликати 13


Поврзани член:

Како да пронајдете уникатни вредности помеѓу две колони во ексел?Препорачани алатки за продуктивност

Канцеларија јазиче

златна ѕвезда1 Донеси практични табулатори за Excel и друг канцелариски софтвер, исто како Хром, Firefox и нов Internet Explorer.

Kutools за Excel

златна ѕвезда1 Неверојатни! Зголемете ја вашата продуктивност во 5 минути. Не треба посебни вештини, освен два часа секој ден!

златна ѕвезда1 300 Нови функции за Excel, Направете Excel многу лесен и моќен:

 • Спој ќелии / редови / колони без губење на податоци.
 • Комбинирајте и консолидирајте повеќе листови и работни книги.
 • Споредете ги опсезите, копирајте ги повеќекратните граници, претворете го текстот во датум, единица и конверзија на валути.
 • Сметајте по бои, подредени страни, напредна сортирачка и супер филтер,
 • Повеќе Избери / Вметни / Избриши / Текст / Формат / Линк / Коментар / Учебник / Алатки за работни листови ...

Екран за Kutools за Excel

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.