Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Како да се утврди дали датумот паѓа помеѓу два датуми или викенд во Excel?

Понекогаш можеби ќе сакате да одредите или проверете дали датумот паѓа помеѓу два датуми или викенд во Excel. Оваа статија ќе ви ги покаже следниве незгодни начини да проверите дали датумот паѓа помеѓу два датуми или викенд во Excel.

Утврди дали датумот паѓа помеѓу два датуми со формула

Лесно да одредите дали датумот паѓа помеѓу два датуми со Kutools за Excel

Определете дали датумот паѓа за викенд со формули и VBA код

Лесно конвертирајте ги датумите за одреден ден на денот за да одредите дали датумот паѓа за викенд


Комбинирајте повеќе работни листови / работни книги во еден работен лист / работна тетратка:

Комбинирајте повеќе работни листови или работни книги во еден работен лист или работна книга може да биде огромна задача во вашата секојдневна работа. Но, ако имаш Kutools за Excel, неговата моќна алатка - Комбинираат може да ви помогне брзо да комбинирате повеќе работни листови, работни книги во еден работен лист или работна книга. Преземете ја целата функција 60-ден бесплатна патека на Kutools за Excel сега!

Kutools за Excel: со повеќе од 200 практични додатоци на Excel, слободно може да се обиде без ограничување во 60 денови. Преземете бесплатен пробен период Сега!


Утврди дали датумот паѓа помеѓу два датуми во Excel


Ако претпоставиме дека треба да се утврди дали датумите во колоната А паѓаат помеѓу 7 / 1 / 2008 и 12 / 31 / 2009. молам направете го следното:

1. Во празно клетка, вели Cell B2, внесете формула =IF(AND(A2>$B$1,A2<$c$1),a2, FALSE) во Формула Бар, и притиснете на Внесете клучот.

Забелешка: Оваа формула ќе провери дали датумот паѓа помеѓу 7 / 1 / 2008 и 12 / 31 / 2009. Ако датумот падне во овој период, тој ќе го врати датумот; ако датумот не падне во овој период, тој ќе го врати текстот на НЕТОЧНО.

2. Проверете ја изборната ќелија, повлечете ја рачката за пополнување надолу за да ги добиете сите резултати. Погледнете го екранот:

Сега можете да идентификувате дали датумот паѓа во одреден временски период или не.


Утврди дали датумот паѓа помеѓу два датуми во Excel со Kutools за Excel

Со Изберете специфични ќелии корист на Kutools за Excel, можете лесно да дознаете дали датумот паѓа помеѓу два датуми, а потоа веднаш да ги одберете.

Kutools за Excel : со повеќе од 300 практични Excel додатоци, слободно да се обиде без ограничување во 60 дена.

1. Изберете го опсегот со датуми што сакате да ги одредите ако тие паѓаат помеѓу два датуми, а потоа кликнете Kutools > изберете > Изберете специфични ќелии. Погледнете го екранот:

2. Во Изберете специфични ќелии дијалог прозорецот, одберете го Мобилен опција во Тип на избор секција, а потоа наведете Поголем од и Помалку од датуми, и конечно кликнете на OK копче.

Можете да ги видите клетките со датуми кои паѓаат помеѓу два датуми се избираат веднаш. Погледнете го екранот:

Совет.Ако сакате да имате бесплатен пробен период за оваа алатка, одете на симнете го софтверот слободно прво, а потоа одете да ја примените операцијата според горните чекори.


Определете дали датумот паѓа за викенд со формули и VBA код

Можете да одредите дали датумот во колоната А паѓа за време на викендите со следниве чекори:

сина-точкаМетод А: Користење на формула за проверка дали датумот паѓа за време на викенд.

1. Во празно клетка, внесете ја формулата =IF(OR(WEEKDAY(A2)=1,WEEKDAY(A2)=7),A2,FALSE) во Формула Бар, вели Cell B2, и притиснете го копчето Enter.

Оваа формула ќе утврди дали датумот паѓа за време на викендите или не. Ако датумот падне за време на викендот, тој ќе го врати датумот; ако датумот не падне за време на викендот, тој ќе го врати текстот на НЕТОЧНО.

2. Проверете ја изборната ќелија, а потоа повлечете ја рачката за пополнување надолу за да ги добиете сите резултати.

сина-точкаМетод Б: Користење на кориснички дефинирана функција за да провери дали датумот паѓа за викенд.

1. Притиснете го копчето ALT + F11 клучеви заедно за да го отворите прозорецот Microsoft Visual Basic за апликации.

2. Во прозорецот Microsoft Visual Basic за апликации, кликнете Вметнете >> Модули, и ставете го следното макро во Прозорецот за модули.

Public Function IsWeekend(InputDate As Date) As Boolean
Select Case Weekday(InputDate)
Case vbSaturday, vbSunday
IsWeekend = True
Case Else
IsWeekend = False
End Select
End Function

3. Притиснете Alt + Q клучеви истовремено за да го затворите прозорецот Microsoft Visual Basic за апликации.

4. Во празно клетка внесете формула = IsWeekend (A2) во Формула Бар, а потоа притиснете го копчето Внесете клучот.

Ако го врати текстот на Точно, датумот во Cell A2 е викенд; и ако го врати текстот на Лажни, датумот во Cell A2 не паѓа за викенд.


Конвертирај датуми до одреден ден на денот за да одредите дали датумот паѓа за викенд (без формула)

Покрај горенаведениот метод, можете да ги конвертирате сите датуми на одреден ден на денот со Примени го формат на датум корист на Kutools за Excel, а потоа утврди дали датум паѓа за викенд (деновите за викенди се недела и сабота).

Kutools за Excel : со повеќе од 300 практични Excel додатоци, слободно да се обиде без ограничување во 60 дена.

1. Изберете го временскиот опсег, а потоа кликнете Kutools > Формат > Примени го форматирањето на датуми. Погледнете го екранот:

2. Во Примени го форматирањето на датуми дијалог прозорецот, одберете Среда во Форматирање на датум кутија, а потоа кликнете на OK копче.

Сега избраните датуми веднаш се претвораат во работни денови. Можете да одредите дали датумот паѓа за викенд или не е директно врз основа на неговата содржина. Погледнете го екранот:

Белешки:

1. Конвертираните резултати работеле директно во оригиналните податоци;

2. Оваа алатка за поддршка Поништи "Ctrl + Z".

Совет.Ако сакате да имате бесплатен пробен период за оваа алатка, одете на симнете го софтверот слободно прво, а потоа одете да ја примените операцијата според горните чекори.


Канцеларија јазиче - Прелистување, уредување и управување со книги во Excel:

Office Tab го носи интерфејсот со јазичиња како што се гледа во прелистувачите како Google Chrome, новите верзии на Internet Explorer и Firefox до Microsoft Excel. Тоа ќе биде алатка за заштеда на време и неоправдано во вашата работа. Видете подолу демо:

Кликни за бесплатен пробен период на Office Tab!

Табела за Office за Excel


Утврди дали датумот паѓа помеѓу два датуми или викенд со Kutools за Excel

Kutools за Excel вклучува повеќе од 300 практични алатки Excel. Слободно да се обидете без ограничување во 60 денови. Преземете бесплатен пробен период сега!Препорачани алатки за продуктивност

Канцеларија јазиче

златна ѕвезда1 Донеси практични табулатори за Excel и друг канцелариски софтвер, исто како Хром, Firefox и нов Internet Explorer.

Kutools за Excel

златна ѕвезда1 Неверојатни! Зголемете ја вашата продуктивност во 5 минути. Не треба посебни вештини, освен два часа секој ден!

златна ѕвезда1 300 Нови функции за Excel, Направете Excel многу лесен и моќен:

 • Спој ќелии / редови / колони без губење на податоци.
 • Комбинирајте и консолидирајте повеќе листови и работни книги.
 • Споредете ги опсезите, копирајте ги повеќекратните граници, претворете го текстот во датум, единица и конверзија на валути.
 • Сметајте по бои, подредени страни, напредна сортирачка и супер филтер,
 • Повеќе Избери / Вметни / Избриши / Текст / Формат / Линк / Коментар / Учебник / Алатки за работни листови ...

Екран за Kutools за Excel

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Nathali · 10 months ago
  I have two tables. The first table has a date and an ID and the other table has a range dates, the same ID and, and one code. In two tables repeat the ID because each has different information. I need get in the table number one the code according with the ID and range dates in the second table. But i don't know how???
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Dani · 2 years ago
  I want to find all projects that fall within today's date +30 days (Within a month) and have the Project Number displayed when in the range, if not in range keep blank
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Albert MUKIZA · 2 years ago
  i want to monitor the dates and set the the alert in my excel , example i want to set in my excel to find the difference days between the request date and deadline to order date and automatically compare this difference with the policy date if the difference is greater than policy date , excel consider not done with an alert color , and if the difference is less than the policy days , excel consider the done with alert color. thank you
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Dwarkanath bari · 2 years ago
  Hello to all,
  I have a requirement in excel i.e.
  i want to generate dates if design actual date is delay for 2 days then for costing department date is increase by delay date.

  design target actual complete costing target marketing target

  05-04-2016 07-04-2016 09-04-2016 10-04-2016

  in above design target date is 05/04/2016 but design task completed on 07-04-2016 so costing target date will be automatically calculated as per delay days.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  zoe · 2 years ago
  I am recording the SLA duration between dates
  40 day SLA starting on day XXXX
  I am looking for a formula to show if client holds for x number of days that comes off the SLA too
  ie
  01 june 2016 + 40 days = 11 July 2016 but project finishes 15 July shows as 4 days overdue

  However
  01 June 2016 Start
  15 July 2016 End date of project
  client Held 7 Day
  3 days before SLA

  Any help?