Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Како да броиме е-пораки по категорија во Outlook?

Можеби сте означиле пораки со категории на бои во Outlook. Но, дали знаете како да ги броите пораките по категории? Оваа статија ќе дели две решенија:

Kutools за Outlook: 100 + нови напредни алатки за Outlook.
Канцеларија јазиче: Овозможи уредување на јазичиња и прелистување во Office, Само како Хром, Firefox, IE 8 / 9 / 10.
Класично мени: Ставете ги старите менија и алатници назад до Office 2007, 2010, 2013, 2016 и 2019.

стрела сино десен меур Брои пораки по категорија во Outlook со функција за инстант пребарување

Овој метод ќе го води Yo за да ги дознае сите пораки обележани со наведените категории на бои од страна на Брзо пребарување функција, а потоа лесно да го добиете вкупниот број на сите резултати од пребарувањето на Статусна лента.

1. Во пошта погледнете, притиснете Ctrl + E клучеви истовремено да го активирате Алатки за пребарување.

2. клик Барај > Категоризирано, а потоа одберете ја наведената категорија на боја во која ќе ги броиш е-поштата.

3. Сега сите пораки обележани со наведената категорија на бои се наоѓаат и се наведени во поштенската листа. И лесно можете да го добиете вкупниот број на сите резултати од пребарувањето во статусната лента. Погледнете го екранот:

Забелешки:

(1) За броење пораки означени со Жолта категорија и Портокалова категорија истовремено, напишете ги критериумите за пребарување категорија: = "Жолта категорија" и "Портокалова категорија" во Брзо пребарување кутија директно:

(2) За броење пораки означени со Жолта категорија or Портокалова категорија истовремено, напишете ги критериумите за пребарување категорија: = "Жолта категорија" ИЛИ "Портокалова категорија" во Брзо пребарување кутија директно.


стрела сино десен меур Брои пораки по категорија во Outlook со VBA

Овој метод ќе воведе VBA да брои пораки по категорија во сопствен временски период во Outlook. Ве молиме направете го следното:

1. Во пошта погледнете, изберете ја папката за е-пошта која ќе ги броиме е-поштата.

2. Притиснете Alt + F11 клучеви истовремено да го отворат прозорецот Microsoft Visual Basic за апликации.

3. клик Вметнете > Модули, а потоа ставете под VBA кодот во новото отворање Прозорец на модулот:

VBA: Преброј ги пораките по категорија во Outlook

Sub CategoriesEmails()

Dim oFolder As MAPIFolder
Dim oDict As Object
Dim sStartDate As String
Dim sEndDate As String
Dim oItems As Outlook.Items
Dim sStr As String
Dim sMsg As String


On Error Resume Next
Set oFolder = Application.ActiveExplorer.CurrentFolder

Set oDict = CreateObject("Scripting.Dictionary")

sStartDate = InputBox("Type the start date (format MM/DD/YYYY)")
sEndDate = InputBox("Type the end date (format MM/DD/YYYY)")

Set oItems = oFolder.Items.Restrict("[Received] >= '" & sStartDate & "' And [Received] <= '" & sEndDate & "'")
oItems.SetColumns ("Categories")

For Each aitem In oItems
sStr = aitem.Categories
If Not oDict.Exists(sStr) Then
oDict(sStr) = 0
End If
oDict(sStr) = CLng(oDict(sStr)) + 1
Next aitem

sMsg = ""
For Each aKey In oDict.Keys
sMsg = sMsg & aKey & ":  " & oDict(aKey) & vbCrLf
Next
MsgBox sMsg

Set oFolder = Nothing

 End Sub

4. Притиснете го копчето F5 клуч или кликнете на копчето Run за да ја извршите оваа VBA.

5. (1) Во првиот отпечатен дијалог прозорецот Microsoft Outlook, ве молиме внесете го датумот за почеток на опсегот на прилагодливи периоди, ќе ги броите е-пораките и кликнете на OK копче. (2) Во вториот дијалог прозорецот на Microsoft Outlook, напишете го крајниот датум и кликнете на OK копче. Погледнете слики од екранот:

И сега се појавува дијалог-кутија и ги прикажува броевите на пораки означени со категории на бои. Погледнете го екранот:


стрела сино десен меурповрзани написиKutools за Outlook

Повеќе од 100 Напредни функции за Outlook 2010, 2013, 2016, 2019 и 365

екран застрелан kutools за изгледите мал за банер 201812

Повеќе функции | Free Download | Само $ 39.00 за стотици функции

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Abhishek Singhal · 5 months ago
  Hi Thanks, it works perfectly, just one quick query- Can we get the Msgbox results to be displayed in excel, as whenever i want to run the macro it should be displayed in excel.
  every time one below the previous results.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Emma · 2 years ago
  This is perfect, but how can I change the VBA to include subfolders of the current folder in the count?