Колачињата ни помогне да се испорача на нашите услуги. Преку употреба на нашите услуги, вие се согласувате со користење на cookies.
Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Како да печатите задачи врз основа на категорија во Outlook?

Претпоставувајќи, постојат различни категории на бои во вашите Outlook задачи, и сега, сакате да ги испечатите листите на задачи врз основа на категориите на различни страници. Како може да ја реши оваа работа во Outlook?

Печатете задачи врз основа на категории на различни страници рачно еден по еден

Печатете задачи врз основа на категории на различни страници со код на VBA


Печатете задачи врз основа на категории на различни страници рачно еден по еден

Во Outlook, можете рачно да ги печатите задачите врз основа на различни категории на различни страници, еден по еден, ве молиме да го направите следново:

1. Стартувајте го Outlook и одете во прозорецот за задачи и изберете ја папката со задачи што сакате да ја отпечатите, а потоа притиснете Ctrl + E за да го активирате Барај кутија, а потоа под Барај табот, кликнете Категоризирано иконата и изберете една категорија на бои што треба да ја испечатите, видете го екранот:

задачи за печатење на документи по категорија 1

2. И тогаш, сите задачи со одредена категорија на бои се наведени одеднаш, видете го екранот:

задачи за печатење на документи по категорија 2

3. Потоа кликни датотека > Печати за да ја испечатите оваа листа на задачи како што е прикажано на следнава слика:

задачи за печатење на документи по категорија 3

4. Повторете го горните чекори за да ги испечатите листите на задачи со други категории на бои рачно.


Печатете задачи врз основа на категории на различни страници со код на VBA

Еве еден VBA код кој може да ви помогне да ги испечатите задачите врз основа на категоријата на различни страници одеднаш, ве молиме направете со следниве чекори:

1. Оди до Задача окно и одберете ја папката со задачи што сакате да ја испечатите.

2. Потоа, држете го ALT + F11 клучеви за отворање на Microsoft Visual Basic за апликации прозорец.

3. И потоа, кликнете Вметнете > Модули, копирајте го и залепете го кодот подолу во отворениот модул:

VBA код: задачи за печатење врз основа на категории на различни страници:

Sub PrintTaskList_SpecificColorCategory()
  Dim xTaskItems As Outlook.Items
  Dim xTask As Outlook.TaskItem
  Dim xDictionary As Scripting.Dictionary
  Dim xCategoryArr As Variant, xCategory As Variant
  Dim xExcelApp As Excel.Application
  Dim xExcelWorkbook As Excel.Workbook
  Dim xExcelWorksheet As Excel.Worksheet
  Dim xSheet As Excel.Worksheet
  Dim xKey As Variant
  Dim xKeyStr As String
  Dim i As Long, xLastRow As Integer
  On Error Resume Next
  If Application.ActiveExplorer.CurrentFolder.DefaultItemType <> olTaskItem Then Exit Sub
  Set xTaskItems = Application.ActiveExplorer.CurrentFolder.Items
  Set xDictionary = New Scripting.Dictionary
  For Each xTask In xTaskItems
    xCategoryArr = Split(xTask.Categories, ",")
    For Each xCategory In xCategoryArr
      If xDictionary.Exists(Trim(xCategory)) = False Then
        xDictionary.Add Trim(xCategory), 0
      End If
    Next
  Next
  If xDictionary.Count = 0 Then
    MsgBox "The current Task doesn’t have any category", vbOKOnly + vbInformation, "Kutools for Outlook"
    Exit Sub
  End If
  Set xExcelApp = New Excel.Application
  Set xExcelWorkbook = xExcelApp.Workbooks.Add
  xExcelApp.Visible = True
  i = 0
  If xDictionary.Count > xExcelWorkbook.Sheets.Count Then
    xExcelWorkbook.Sheets.Add Count:=xDictionary.Count - xExcelWorkbook.Sheets.Count
  End If
  For Each xKey In xDictionary.Keys
    xKeyStr = CStr(xKey)
    i = i + 1
    Set xExcelWorksheet = xExcelWorkbook.Sheets(i)
    xExcelWorksheet.Name = xKeyStr
    With xExcelWorksheet
       .Range("A1") = xKeyStr
       .Range("A1").Font.Bold = True
       .Range("A1").Font.Size = 18
       .Range("A1", "C1").HorizontalAlignment = xlCenter
       .Range("A1", "C1").VerticalAlignment = xlCenter
       .Range("A1", "C1").Merge
       .Range("A2") = "Subject"
       .Range("A2").Font.Bold = True
       .Range("B2") = "Start Date"
       .Range("B2").Font.Bold = True
       .Range("C2") = "Due Date"
       .Range("C2").Font.Bold = True
    End With
    For Each xTask In xTaskItems
      If InStr(xTask.Categories, xKeyStr) > 0 Then
        xLastRow = xExcelWorksheet.UsedRange.Rows.Count + 1
        With xExcelWorksheet
          .Range("A" & xLastRow) = xTask.Subject
          .Range("B" & xLastRow) = xTask.StartDate
          .Range("C" & xLastRow) = xTask.DueDate
        End With
      End If
    Next
    xExcelWorksheet.Columns("A:C").AutoFit
  Next
  For Each xSheet In xExcelWorkbook.Sheets
    xSheet.PrintOut
  Next
  xExcelWorkbook.Close False
  xExcelApp.Quit
End Sub

4. Потоа кликнете алатки > Референци во Microsoft Visual Basic за апликации прозорецот, во исфрлен надвор Референци-Project1 дијалог прозорецот, проверете Библиотека на објекти на Microsoft Excel и Microsoft скрипта траење опции од Достапни референци листа, видете го екранот:

задачи за печатење на документи по категорија 4

5. И потоа, кликнете OK копче, сега, притиснете F5 клуч за извршување на овој код, по завршувањето на кодот, листите на задачи со различни категории ќе бидат испечатени на различни страници.Kutools за Outlook

Повеќе од 100 Напредни функции за Outlook 2010, 2013, 2016, 2019 и 365

екран застрелан kutools за изгледите мал за банер 201812

Повеќе функции | Free Download | Само $ 39.00 за стотици функции

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.