Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Како да пребарувате и да замените низ повеќе датотеки во збор?

Ако имате неколку десетици датотеки со зборови кои содржат иста содржина (како што се Заглавие, подножје, некои специјални зборови или број), и треба да ја замените истата содржина низ тие документи во Word. Како би било полесно да го направите брзо? Секако, можете да ги отворите овие датотеки еден по еден за да ја замените истата содржина, но тоа ќе биде одземаат време и проблематично. Ова упатство ќе ви покаже тежок начин да ја замени истата содржина во повеќе документи во Word одеднаш.

Пронајдете и заменете ги текстовите преку повеќекратни зборови во исто време со VBA-код


Комбинирајте / спојте повеќе документи во една лесно:

на Спојувајте ги документите корист на Kutools за Word може да ви помогне да комбинирате повеќе документи во еден брзо. Вие само треба да:

 • Изберете ги документите што ќе ги комбинирате во една;
 • Наведете ја паузата помеѓу секој комбиниран документ;
 • Започнете со спојување. Погледнете го екранот:

Kutools за Word: со повеќе од 100 практични Word додатоци, слободно да се обиде без ограничување во 30 дена. Преземи и бесплатен пробен период Сега!

Kutools за Word: Додајте нови напредни функции на 100 во Word 2003 / 2007 / 2010 / 2013 / 2016 / 2019.
Канцеларија јазиче: Овозможи Уредување на јазичиња и прелистување во Office, Само како Хром, Firefox, IE 8 / 9 / 10.
Класично мени за Office: Донеси стариот изглед на Office 2003 Назад до Office 2007, 2010, 2013, 2016 и 2019.

Пронајдете и заменете ги текстовите преку повеќекратни зборови во исто време со VBA-код

1. Притиснете Alt + F11 да се отвори Microsoft Visual Basic за апликации прозорец.

2. Во Microsoft Visual Basic за апликации прозорецот, кликнете на Вметнете > Модули, потоа копирајте го следниот VBA код во прозорецот Модул.

VBA код: Пребарување и замена на истата содржина во повеќе документи истовремено

Sub CommandButton1_Click()
'Updated by Extendoffice 20180625
Dim xFileDialog As FileDialog, GetStr(1 To 100) As String '100 files is the maximum applying this code
Dim xFindStr As String
Dim xReplaceStr As String
Dim xDoc As Document
On Error Resume Next
Set xFileDialog = Application.FileDialog(msoFileDialogFilePicker)
With xFileDialog
  .Filters.Clear
  .Filters.Add "All WORD File ", "*.docx", 1
  .AllowMultiSelect = True
  i = 1
  If .Show = -1 Then
    For Each stiSelectedItem In .SelectedItems
      GetStr(i) = stiSelectedItem
      i = i + 1
    Next
    i = i - 1
  End If
  Application.ScreenUpdating = False
  xFindStr = InputBox("Find what:", "Kutools for Word", xFindStr)
  xReplaceStr = InputBox("Replace with:", "Kutools for Word", xReplaceStr)
  For j = 1 To i Step 1
    Set xDoc = Documents.Open(FileName:=GetStr(j), Visible:=True)
    Windows(GetStr(j)).Activate
    Selection.Find.ClearFormatting
    Selection.Find.Replacement.ClearFormatting
    With Selection.Find
      .Text = xFindStr 'Find What
      .Replacement.Text = xReplaceStr 'Replace With
      .Forward = True
      .Wrap = wdFindAsk
      .Format = False
      .MatchCase = False
      .MatchWholeWord = False
      .MatchByte = True
      .MatchWildcards = False
      .MatchSoundsLike = False
      .MatchAllWordForms = False
    End With
    Selection.Find.Execute Replace:=wdReplaceAll
    Application.Run macroname:="NEWMACROS"
    ActiveDocument.Save
    ActiveWindow.Close
  Next
  Application.ScreenUpdating = True
End With
MsgBox "Operation end, please view", vbInformation
End Sub

3. Притиснете го копчето F5 клуч за извршување на кодот.

4. На отворањето Погледни ги прозорецот, ве молиме да ги пронајдете и изберете документите што ќе ги најдете и замени текст внатре, а потоа кликнете на OK копче. Погледнете го екранот:

5. Во првиот Kutools за Word дијалог прозорецот, внесете го текстот што ќе го најдете во документите во Најдете што кутија, а потоа кликнете на OK копче.

6. Во втората Kutools за Word дијалог прозорецот, внесете го текстот со кој ќе го замените, и кликнете на OK копче.

8. Кликнете на OK копчето во следната Microsoft Word дијалог-кутија за да го завршите наоѓањето и замените.

Во овој случај, сите зборови "Word" во избраните документи се заменуваат со "Excel" во исто време.


Канцеларија јазиче - Прелистување, уредување и управување со повеќе документи во Word со јазичиња:

Office Tab го носи интерфејсот со јазичиња како што се гледа во прелистувачите како Google Chrome, новите верзии на Internet Explorer и Firefox во Microsoft Word. Тоа ќе да биде алатка за заштеда на време и неоправдана работа во вашата работа. Видете подолу демо:

Кликни за бесплатен пробен период на Office Tab!
Kutools за Word

Повеќе од 100 Напредни функции за Word 2003, 2007, 2010, 2013, 2016 и 2019

shot-kutools-700-225-kte

Повеќе функции | Free Download | Само $ 39.00 за стотици функции

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  martinadam · 2 months ago
  Thanks for sharing this information with us.
  Word search and replace tool
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  ankit saini · 3 months ago
  This is really good
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  nathalie · 4 months ago
  Works perfectly but is there a similar macro to change text in the header! because this does not work with this version!
  thanks
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  blds · 11 months ago
  Doesn't work for me on footers. e.g find FFSOSxxxx and replace with GGSOSxxxx, i can see this code is great for others pls help. :(
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Kath · 1 years ago
  Hi there, is there a code for replacing with text that is multiple sentences, with bullet points and quotation marks in MS word using this code - which is fantastic !