Колачињата ни помогне да се испорача на нашите услуги. Преку употреба на нашите услуги, вие се согласувате со користење на cookies.
Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Како да го промените фонтот и големината на фонтот во сите текстуални кутии во Word документ?

Оваа статија зборува за промена на фонтот и големината на фонтот во текстуални полиња во тековниот документ или документи во одредена папка. Ве молиме обидете се со методот VBA во статијата.

Променете го фонтот и големината на фонтот во текстуални полиња во тековниот документ

Променете го фонтот и големината на фонтот во текстуални полиња на сите документи во папка


Променете го фонтот и големината на фонтот во текстуални полиња во тековниот документ

За полето за текст ќе го промените фонтот и големината на фонтот во тековниот документ, Ве молиме да го примените подолу кодот VBA за да го решите проблемот.

1. Притиснете го копчето Alt + F11 клучеви за отворање на Microsoft Visual Basic за апликации прозорец.

2. Во Microsoft Visual Basic за апликации прозорецот, кликнете на Вметнете > Модули, а потоа ископирајте го следниов код во прозорецот Модул.

VBA код: Променете го фонтот и големината на фонтот во сите текстуални полиња во тековниот документ

Sub FormatTextsInTextBoxes()
'Updated by ExtendOffice 20181128
  Dim I As Long
  Dim xShape As Shape
  Dim xDoc As Document
  Set xDoc = ActiveDocument
  On Error Resume Next
  For Each xShape In xDoc.Shapes
    xShape.Select
    If xShape.GroupItems Is Nothing Then
      With xShape.TextFrame.TextRange.Font
        .Name = "Arial"
        .Size = 20
      End With
      GoTo LblExit
    End If
    For I = 1 To xShape.GroupItems.Count
      With xShape.GroupItems(I).TextFrame.TextRange.Font
        .Name = "Arial"
        .Size = 20
      End With
    Next
LblExit:
  Next
End Sub

Забелешка: Во кодот "Arial"И"20"Е наведениот фонт и големината на фонтот во мојот случај. Можете да ги промените врз основа на вашите сопствени потреби.

3. Притиснете го копчето F5 клуч за извршување на кодот. Потоа, фонтот на сите текстови и големината на фонтот во полето за текст се менуваат на одредениот фонт и големината на фонтот. Погледнете го екранот:


Променете го фонтот и големината на фонтот во сите текстуални полиња на сите документи во папката

За менување на фонт и големината на фонтот во најголемиот дел во повеќе Word документи, треба да го примените под VBA кодот подолу.

1. Ве молиме соберете ги целните документи кои содржат текстуални полиња, ќе го промените фонтот и големината на фонтот под истата папка.

2. Во отворен Word документ, притиснете го Alt + F11 клучеви за отворање на Microsoft Visual Basic за апликации прозорец.

3. Во Microsoft Visual Basic за апликации прозорецот, кликнете на Вметнете > Модули, а потоа ископирајте го следниов код во прозорецот Модул.

VBA код: Променете го фонтот и големината на фонтот во текстуални полиња со повеќе документи

Sub FormatTextsInTextBoxesInMultiDoc()
'Updated by ExtendOffice 20181128
  Dim I As Long
  Dim xShape As Shape
  Dim xDlg As FileDialog
  Dim xFolder As Variant
  Dim xFileStr As String
  On Error Resume Next
  Set xDlg = Application.FileDialog(msoFileDialogFolderPicker)
  If xDlg.Show = -1 Then
    xFolder = xDlg.SelectedItems(1) + "\"
    xFileStr = Dir(xFolder & "*.doc", vbNormal)
    While xFileStr <> ""
      Documents.Open xFolder & xFileStr
      For Each xShape In ActiveDocument.Shapes
        xShape.Select
        If xShape.GroupItems Is Nothing Then
          With xShape.TextFrame.TextRange.Font
            .Name = "Arial"
            .Size = 20
          End With
          GoTo LblExit
        End If
        For I = 1 To xShape.GroupItems.Count
          With xShape.GroupItems(I).TextFrame.TextRange.Font
            .Name = "Arial"
            .Size = 20
          End With
        Next
LblExit:
      Next
      ActiveDocument.Save
      ActiveDocument.Close
      xFileStr = Dir()
    Wend
  End If
End Sub

4. Притиснете го копчето F5 клуч за извршување на кодот. На отворањето Погледни ги прозорецот, изберете ја папката (содржат документи што ќе го променат фонтот и големината на фонтот во полето за текст) и кликнете на OK копче.

Потоа, сите фонтови на текстуалните кутии и големината на фонтот на документи во избраната папка се менуваат на одредениот фонт и големината на фонтот.Kutools за Word

Повеќе од 100 Напредни функции за Word 2003, 2007, 2010, 2013, 2016 и 2019

shot-kutools-700-225-kte

Повеќе функции | Free Download | Само $ 39.00 за стотици функции

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.