Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Како да се подели документ во повеќе документи во збор?

Ако имате голем документ за збор кој треба да се подели на повеќе документи, земете неколку минути за да го прочитате ова упатство. Ова упатство ќе ви покаже два метода за разделување на документ во повеќе документи.

Раздели Word документ со специфицирана раздвојувач со VBA

Раздели Word документ по страница со VBA

Раздели го Word документот со наслов / страница / одделување на раздел / прекин на страница со користење на Kutools за Word

Едноставно подели еден Word документ на повеќе од страна на страница, дел / страница пауза, или насловот одеднаш!

Во споредба со поделбата на документот Word со копирање и вметнување, Kutools for Word ќе ви олесни да работите и драматично да ја подобрите вашата ефикасност во работата со својата функција за разделување, која брзо може да го подели тековниот отворен Word документ на повеќе од страна, по секција, пауза, или со наслов 1 како што ви треба. Кликни за бесплатен пробен период од 60-ден!
рекламирање подели документи од страна

Kutools за Word: Додајте нови напредни функции на 100 во Word 2003 / 2007 / 2010 / 2013 / 2016 / 2019.
Канцеларија јазиче: Овозможи Уредување на јазичиња и прелистување во Office, Само како Хром, Firefox, IE 8 / 9 / 10.
Класично мени за Office: Донеси стариот изглед на Office 2003 Назад до Office 2007, 2010, 2013, 2016 и 2019.

стрела сино десен меур Раздели Word документ со специфицирана раздвојувач со VBA

Наместо разделување на документот во повеќе документи рачно, овој метод ќе воведе VBA за да се подели Word документ со наведениот раздвојувач во Word. Ве молиме направете го следното:

1. Притиснете Alt + F11 клучеви заедно за да го отворите прозорецот Microsoft Visual Basic за апликација;

2. Кликнете Вметнете > Модули, а потоа ставете под VBA кодот во новиот прозорец на Модул за отворање.

VBA: Подели го Word документ во повеќе документи со раздвојувач

Sub SplitNotes(delim As String, strFilename As String)
Dim doc As Document
Dim arrNotes
Dim I As Long
Dim X As Long
Dim Response As Integer
arrNotes = Split(ActiveDocument.Range, delim)
Response = MsgBox("This will split the document into " & UBound(arrNotes) + 1 & " sections.Do you wish to proceed?", 4)
If Response = 7 Then Exit Sub
For I = LBound(arrNotes) To UBound(arrNotes)
If Trim(arrNotes(I)) <> "" Then
X = X + 1
Set doc = Documents.Add
doc.Range = arrNotes(I)
doc.SaveAs ThisDocument.Path & "\" & strFilename & Format(X, "000")
doc.Close True
End If
Next I
End Sub
Sub test()
'delimiter & filename
SplitNotes "///", "Notes "
End Sub

3. Потоа кликнете Испратена копчето или притиснете F5 копчето за примена на VBA.

4. Во отпечатениот документ на Microsoft Word, кликнете на копчето Да за да продолжите.

Забелешка:
(1) Бидете сигурни да го додадете вашиот разграничувач како истиот "///" во под-тестот на документот помеѓу секој дел од текстот што сакате да го одделите. Исто така, можете да промените "///" на било кои разграничувачи за да ги задоволат вашите потреби.
(2) Можете да ги менувате документите "Белешки" во под-тест за да одговараат на вашите потреби.
(3) И документите за разделување ќе бидат зачувани на истото место со оригиналната датотека.
(4) Нема потреба да додавате разделувач до крајот на оригиналната датотека, ако го направите, ќе има празен документ по разделување.


стрела сино десен меур Раздели Word документ по страница со VBA

Еве уште една VBA која ќе ви помогне брзо да го поделите еден Word документ на повеќе од страна на страница во Word. Ве молиме направете го следното:

1. Притиснете Alt + F11 клучеви заедно за да го отворите прозорецот Microsoft Visual Basic за апликација;

2. Кликнете Вметнете > Модули, а потоа ставете под VBA кодот во новиот прозорец на Модул за отворање.

VBA: Сплит документ во повеќе документи од страна на страница во Word

Sub SplitIntoPages()
Dim docMultiple As Document
Dim docSingle As Document
Dim rngPage As Range
Dim iCurrentPage As Integer
Dim iPageCount As Integer
Dim strNewFileName As String
Application.ScreenUpdating = False 'Makes the code run faster and reduces screen _
flicker a bit.
Set docMultiple = ActiveDocument 'Work on the active document _
(the one currently containing the Selection)
Set rngPage = docMultiple.Range 'instantiate the range object
iCurrentPage = 1
'get the document's page count
iPageCount = docMultiple.Content.ComputeStatistics(wdStatisticPages)
Do Until iCurrentPage > iPageCount
If iCurrentPage = iPageCount Then
rngPage.End = ActiveDocument.Range.End 'last page (there won't be a next page)
Else
'Find the beginning of the next page
'Must use the Selection object. The Range.Goto method will not work on a page
Selection.GoTo wdGoToPage, wdGoToAbsolute, iCurrentPage + 1
'Set the end of the range to the point between the pages
rngPage.End = Selection.Start
End If
rngPage.Copy 'copy the page into the Windows clipboard
Set docSingle = Documents.Add 'create a new document
docSingle.Range.Paste 'paste the clipboard contents to the new document
'remove any manual page break to prevent a second blank
docSingle.Range.Find.Execute Findtext:="^m", ReplaceWith:=""
'build a new sequentially-numbered file name based on the original multi-paged file name and path
strNewFileName = Replace(docMultiple.FullName, ".doc", "_" & Right$("000" & iCurrentPage, 4) & ".doc")
docSingle.SaveAs strNewFileName 'save the new single-paged document
iCurrentPage = iCurrentPage + 1 'move to the next page
docSingle.Close 'close the new document
rngPage.Collapse wdCollapseEnd 'go to the next page
Loop 'go to the top of the do loop
Application.ScreenUpdating = True 'restore the screen updating
'Destroy the objects.
Set docMultiple = Nothing
Set docSingle = Nothing
Set rngPage = Nothing
End Sub 

3. Потоа кликнете Испратена копче или притиснете F5 клуч за примена на VBA.

Забелешка: Документите за разделување ќе бидат зачувани на истото место со оригиналната датотека.


стрела сино десен меур Раздели го Word документот со наслов / страница / одделување на раздел / прекин на страница со користење на Kutools за Word

Ако имате инсталирано Kutools for Word, можете да го примените Подели функцијата лесно да го подели еден документ во повеќе од страна на страница, насловот, прекин на секцијата или прекин на страница како што ви треба во Word ..

Kutools за Word е корисна додаток за да ја олесни вашата работа и да ја подобри вашата способност за обработка на Word документ. Бесплатно судење за 45 денови! Добијте го сега!

1. Кликнете Kutools More > Подели за да се овозможи функцијата Сплит.
doc сплит документи 001

2. Во отварањето дијалог на екранот, на екранот, молам (1) наведете дестинација папка ќе ги зачувате поделени документи во, (2) проверете ги критериумите што ќе ги поделите од Сплит од паѓачката листа, и (3) кликнете на OK копче. Погледнете го екранот:

И сега тековниот документ на Word е поделен според наведените критериуми (наслов 1 во мојот случај), а дестинационата папка се отвора автоматски со сплит документи. Погледнете го екранот:
doc сплит документи 002

Забелешка: Оваа фантастична функција за разделување, исто така, поддржува подели еден Word документ од страна, од страна на пауза, и по секција пауза лесно во Word. Погледнете подолу слики од екранот:

Раздели еден Word документ на повеќе од страна:

Подели еден Word документ на повеќе од страна на страница пауза:

Подели еден Word документ на повеќе од секција пауза:

Прелистување на јазичиња и уредување на повеќе документи на Word како Firefox, Chrome, Интернет Истражувај 10!

Може да бидете запознаени да гледате повеќе веб-страници во Firefox / Chrome / IE и да префрлате помеѓу нив лесно со кликнување на соодветните јазичиња. Еве, Office Tab поддржува слична обработка, која ви овозможува да пребарувате повеќе документи Word во еден Word прозорец и лесно да се префрлате помеѓу нив со кликнување на нивните јазичиња. Кликни за целосни карактеристики бесплатен пробен период!
Пребарувајте повеќе документи во еден прозорец како Firefox


стрела сино десен меурРелативни статии:

Спојување на повеќе документи и зачувување на формат во збор
Kutools за Word

Повеќе од 100 Напредни функции за Word 2003, 2007, 2010, 2013, 2016 и 2019

shot-kutools-700-225-kte

Повеќе функции | Free Download | Само $ 39.00 за стотици функции

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Maya · 2 months ago
  The split works great for me but on page in the merge file turns into 1.5 pages - something with the page layout (+ additional empty page at the end). any ideas how to go around that?
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Lisa · 7 months ago
  The Split Word By Document with VBA worked for me, but it is adding a blank page at the end of each document. Is there a way around this?
  • To post as a guest, your comment is unpublished.
   Savvyno · 2 months ago
   I am working on this as well but have not found a way to do it besides manually.
  • To post as a guest, your comment is unpublished.
   Steve · 5 months ago
   Does not work at all for me. Goes through the motions but no documents are saved. Maybe because I am using .DOCX files?
   • To post as a guest, your comment is unpublished.
    Savvy · 2 months ago
    After playing with this code for over an hour I discovered you have to save the document you mail merged then you can run the code on the saved document that has all the pages you need to split up. Hope this helps.
    • To post as a guest, your comment is unpublished.
     Steve · 2 months ago
     I always start with a newly-saved document. I found the split documents were actually saved somewhere (I forget; doesn't matter) they were text only - all the formatting had been dropped.
   • To post as a guest, your comment is unpublished.
    Steve · 5 months ago
    Maybe something to do with Windows 7 settings? Thoughts from anyone?
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Fenice · 8 months ago
  Mais comment garder une mise en page complexe (image de fond, marges, etc) ?
  Great but how to keep the lay-out (background image, margins ?)
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Andrew · 9 months ago
  Can you split the document based on Heading 1 styles as your "delimiter".
  • To post as a guest, your comment is unpublished.
   kellytte · 3 months ago
   Hi Andrew,
   The VBA script can split the entire document by page. If you need to split by heading 1, we suggest to try Kutools for Word’s Split (Document) feature.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  SHUBAM AWASTHI · 1 years ago
  i need to split the document using page range. for example i wanted to split 1 to 10 page in another document. how i can do it