Колачињата ни помогне да се испорача на нашите услуги. Преку употреба на нашите услуги, вие се согласувате со користење на cookies.
Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Брзо комбинирајте ги (спојте) повеќе колони или редови во Excel

Нормално да се комбинираат / спојат колумни или редови во Excel, само содржината на првата колона или ред нема да се исчисти откако ќе се комбинира. Нема опција за да го сторите тоа, ако сакате да ги зачувате сите податоци (содржина) откако ќе ги комбинирате. Но, со Kutools за Excel"S Комбинираат (Колони или редови), можете брзо да ги обработувате следниве операции во Excel:

1. Спојување или комбинирање на редови без губење на податоци / Спојување или комбинирање на повеќе колони во една колона

2. Спојување или комбинирање на колони без губење на податоци / Спојување или комбинирање на повеќе редови во еден ред

3. Спојување или комбинирање на избраните ќелии (повеќе колони и редови) во една ќелија


Кликнете Kutools > Комбинираат. Погледнете го екранот:

shot комбинираат колони редови 1


Спојување или комбинирање на редови без губење на податоци / Спојување или комбинирање на повеќе колони во една колона

1. Изберете клетки кои сакате да ги споите врз основа на редот како што следи (видете го екранот), а потоа примени ја алатката (Кликнете Kutools > Комбинираат).

2. Ве молиме наведете ги следните нагодувања (видете го екранот).

shot-combine-columns-rows-3-3

A: Можете да наведете сепаратор за разграничување на комбинираните содржини.

B:
Чувајте ја содржината на комбинираните клетки: нема да ја избрише содржината од оригиналните ќелии.
Избришете ја содржината на комбинираните клетки: ќе ја избрише содржината од оригиналните ќелии.
Спојување на комбинираните клетки: ќе ја избрише содржината од оригиналните ќелии и ќе ги спои.

3. клик OK. Ќе ги видите резултатите според вашите специфични подесувања, како што следи. Погледнете слики од екранот:

Чувајте ја содржината на комбинираните клетки Избришете ја содржината на комбинираните клетки Спојување на комбинираните клетки

Спојување или комбинирање на колони без губење на податоци / Спојување или комбинирање на повеќе редови во еден ред

1. Изберете клетки кои сакате да ги споите врз основа на колони на следниов начин (видете го екранот), а потоа примени ја алатката (Кликнете Kutools > Комбинираат).

2. Ве молиме наведете ги следните нагодувања (видете го екранот).

shot-combine-columns-rows-11-11

A: Можете да наведете сепаратор за разграничување на комбинираните содржини.

B:
Чувајте ја содржината на комбинираните клетки: нема да ја избрише содржината од оригиналните ќелии.
Избришете ја содржината на комбинираните клетки: ќе ја избрише содржината од оригиналните ќелии.
Спојување на комбинираните клетки: ќе ја избрише содржината од оригиналните ќелии и ќе ги спои.

3. клик OK. Ќе ги видите резултатите според вашите специфични подесувања, како што следи. Погледнете слики од екранот:

Чувајте ја содржината на комбинираните клетки Избришете ја содржината на комбинираните клетки Спојување на комбинираните клетки

Спојување или комбинирање на избраните ќелии (повеќе колони и редови) во една ќелија

1. Изберете клетки кои сакате да ги споите во сингл како што следи (видете го екранот), а потоа примени ја алатката (Кликнете Kutools > Комбинираат).

2. Ве молиме наведете ги следните нагодувања (видете го екранот).

shot-combine-columns-rows-16-16

A: Можете да наведете сепаратор за разграничување на комбинираните содржини.

3. клик OK. Ќе ги видите резултатите според вашите специфични подесувања, како што следи. Погледнете слики од екранот:

Користете простор како сепаратор
Нема сепаратор (Ништо)
Друг сепаратор (/)

Забелешки:

Оваа алатка поддржува CTRL + Z враќа.

Користете форматирани вредности: тоа ќе го задржи форматирањето на вредностите по спојувањето на ќелиите. На пример, ако вредноста во ќелијата е "100", тогаш ќе примените форматирање на мобилен во оваа ќелија и ќе го смените "100" во "$ 100.00 USD", така што прикажаната вредност во ќелијата е "$ 100.00 USD". Ако ја изберете оваа опција "Употреби форматирани вредности", споената содржина ќе биде "$ 100.00 USD"; ако не ја изберете оваа опција, споената содржина ќе биде "100".


Препорачани се алатки за продуктивност
Следните алатки во голема мера можат да ви заштедат време и пари, кој е вистински за вас?
Канцеларија јазиче: Користење на корисни јазичиња во вашата канцеларија, како начин на Chrome, Firefox и New Internet Explorer.
Kutools за Excel: Повеќе од 300 Напредни функции за Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365.
Класично мени за Office: Вратете ги познатите менија во Office 2007, 2010, 2013, 2016, 2019 и 365, како да беа Office 2000 и 2003.

Kutools за Excel

Функционалноста опишана погоре е само една од 300 моќните функции на Kutools за Excel.

Дизајниран за Excel (Office) 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365. Бесплатно симнување и користење за 60 дена.

Екран за Kutools за Excel

btn прочитате повеќе btn преземете btn купување

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • To post as a guest, your comment is unpublished.
    lauraw45@rogers.com · 3 months ago
    Hi; I have 10,000 rows of data. In column A there are product numbers. Each product has anywhere from 3 to 13 rows of data all for one product. I have about 35 columns I need to get all the rows of data into the first row of that product number. I am losing my mind! Can you help?
  • To post as a guest, your comment is unpublished.
    ricardo banuelos · 4 months ago
    i have to lines of data where i need to merge certain cell to create 1 line