Колачињата ни помогне да се испорача на нашите услуги. Преку употреба на нашите услуги, вие се согласувате со користење на cookies.
Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Брзо комбинирајте ги истите вредности / исти податоци или дупликати редови во Excel

Претпоставувајќи дека работите со лист што содржи повеќе дупликати записи, а сега треба да ги комбинирате / споите редовите врз основа на истата вредност и да направите некои пресметки, како што се сума, просек, брои дупликати редови. Со ова Напредни комбинации на редови of Kutools за Excel, можете брзо да ги комбинирате истите вредности / истите податоци или дуплираните редови во соодветни ќелии.

Комбинирајте ги редовите со исти вредности / исти податоци

Комбинирајте дупликати редови и сумирајте / просечете ги вредностите

Комбинирајте ги дуплираните редови и чувајте ги првите или последните податоци од колоната


Кликнете Kutools >> содржина >> Напредни комбинации на редови. Погледнете слики од екранот:

-2

Комбинирајте ги редовите со исти вредности / исти податоци

Претпоставувајќи дека имате опсег како што е прикажано на следната снимка, и сакате да ја споите колоната Квантитет податоци врз основа на дупликат вредности во колоната Производ и колона име.

Оригинални Финале
-2 shot-advanced-combine-7


1. Изберете ги опсегот на податоци што сакате да ги комбинирате дупликатите, потоа применувајте го ова Напредни комбинации на редови алатка со кликање Kutools > содржина > Напредни комбинации на редови.

2. За да ги изберете клучните колони за да проверите дали се дупликати. Ве молиме наведете колона Производ и колона име како клучна колона за да се провери двојните вредности. Изберете го колоната која сакате да ја наведете како клучна колона и потоа кликнете Примарна Клучни копчето за да го поставите како клучна колона за да проверите дали дупликатните вредности. Погледнете го екранот:

shot-advanced-combine-4-4

3. За да изберете колона за да ги споите податоците. Ве молиме изберете колона Квантитет и кликнете на Комбинираат копчето за да го наведете опцијата која сакате да ги споите податоците во оваа колона. На пример, ние ќе сакаме да ги споиме податоците во колоната Квантитет со сепаратор запирка. Погледнете го екранот:

shot-advanced-combine-5 -2 shot-advanced-combine-6

4. клик OK копче за да се примени операцијата. Погледнете слики од екранот:

Оригинални Финале
-2 shot-advanced-combine-7

Комбинирајте дупликати редови и сумирајте / просечете ги вредностите

Претпоставувајќи дека имате опсег како што е прикажано на следната снимка на екранот, и сакате да ја сумирате колоната Квантитет податоци врз основа на дупликат вредности во колоната Производ.

Оригинални Финале
-2 shot-advanced-combine-12

1. Изберете опсег на податоци и примени го ова Напредни комбинации на редови алатка со кликање Kutools > содржина > Напредни комбинации на редови.

2. За да ги изберете клучните колони за да проверите дали се дупликати. Ве молиме наведете колона Производ како клучна колона за да се провери двојните вредности. Изберете го колоната која сакате да ја наведете како клучна колона и потоа кликнете Примарен клуч копчето за да го поставите како клучна колона за да проверите дали дупликатните вредности. Погледнете го екранот:

shot-advanced-combine-9

3. Потоа изберете колона за да се пресмета: Изберете колона Quntity, и кликнете Пресметајте, а потоа одберете една функција од паѓачката листа како што ви треба, тука ќе одберете Збирот. Погледнете го екранот:

shot-advanced-combine-10 -2 shot-advanced-combine-11

4. Ако не ви е потребно да ги поставите операциите за останатите колони, само задржете ја стандардната состојба, потоа кликнете Ok, а дупликатните вредности ќе се спојат и нивните вредности ќе се додадат. Погледнете слики од екранот:

shot-advanced-combine-3 -2 shot-advanced-combine-12

ЗабелешкаВо Комбинираат, можете да сумирате, просечете, пребројте и ги продуцирате вредностите, исто така можете да го одберете максималниот и минимумот од дупликатните ќелии.


Комбинирајте ги дуплираните редови и чувајте ги првите или последните податоци од колоната

Претпоставувајќи дека имате опсег како што е прикажано на следната снимка, и сакате да ги добиете последните податоци од колоната Квантитет податоци врз основа на дупликат вредности во колоната Производ.

Оригинални Финале
-2 shot-advanced-combine-14

1. Изберете податоци и кликање Kutools > содржина > Однапред комбинираат редови.

2. За да изберете клучна колона за проверка на дупликат: Ве молиме наведете колона Производ како примарен клуч колона. Изберете го колоната која сакате да ја наведете како клучна колона и потоа кликнете Примарен клуч копчето за да го поставите како клучна колона за да проверите дали дупликатните вредности.

3. За да изберете прв или последен податок: За да изберете колона Quntity, потоа кликнете Чувај го 1st or Задржи последно да ги задржите првите или последните податоци откако ќе ги комбинирате дупликатните вредности. видиш скриншот:

shot-advanced-combine-13

4. Потоа кликнете Ok, дупликатите ќе бидат комбинирани и нивната прва или последна вредност ќе се чуваат исто така.

Оригинални Финале
-2 shot-advanced-combine-14

Забелешки:

1. Ако проверите Моите податоци имаат заглавија опцијата, заглавјата (првиот ред) на опсегот ќе бидат игнорирани кога ќе ја примените оваа алатка.

2. Користете форматирани вредности: тоа ќе го задржи форматирањето на вредностите откако ќе се комбинираат дупликатните ќелии.

3. Оваа алатка не е достапна за филтрирање на податоци.

4. Оваа алатка поддржува Поништи.


Демо: Комбинирајте повеќе редови врз основа на исти вредности и направете некои пресметки

Kutools за Excel: со повеќе од 200 практични додатоци на Excel, слободно може да се обиде без ограничување во 60 денови. Преземи и бесплатен пробен период Сега!


Препорачани се алатки за продуктивност
Следните алатки во голема мера можат да ви заштедат време и пари, кој е вистински за вас?
Канцеларија јазиче: Користење на корисни јазичиња во вашата канцеларија, како начин на Chrome, Firefox и New Internet Explorer.
Kutools за Excel: Повеќе од 300 Напредни функции за Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365.
Класично мени за Office: Вратете ги познатите менија во Office 2007, 2010, 2013, 2016, 2019 и 365, како да беа Office 2000 и 2003.

Kutools за Excel

Функционалноста опишана погоре е само една од 300 моќните функции на Kutools за Excel.

Дизајниран за Excel (Office) 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365. Бесплатно симнување и користење за 60 дена.

Екран за Kutools за Excel

btn прочитате повеќе btn преземете btn купување

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.