Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Брзо споредете две опсези за да изберете / дасете дупликати или уникатни вредности во Excel

Нормално, можете да ја користите функцијата за условен форматирање за да ги дознаете разликите помеѓу два опсези во Excel. Но, тоа е премногу сложено за употреба. Kutools за Excel"S Изберете иста и различни клетки алатка може да ви помогне лесно да одберете или да дадете двојни или уникатни вредности врз основа на секој ред или една ќелија во Excel.

Споредете две опсези и пронајдете исти или различни записи врз основа на секој ред

Споредете две опсези и пронајдете исти или различни клетки врз основа на една ќелија


Кликнете Kutools > Изберете> Изберете исти и различни клетки. Погледнете слики од екранот:

снимени споредливи опсези001 2 снимени споредливи опсези 02

Споредете две опсези и пронајдете исти или различни записи врз основа на секој ред

1. Држи го CTRL клуч за да изберете два опсези кои сакате да ги споредувате како што следува (Видете го екранот на екранот). Забелешка: Оваа алатка ќе избере дупликати во Range A. Можете да го наведете опсегот A и Range B преку различни работни листови и работни книги.

снимени споредливи опсези 03

2. Примени ја оваа алатка и во Изберете иста и различни клетки дијалогот, можете да ги наведете следниве опции:

(1.) Ако не ги изберете опсезите во Step1, можете да кликнете копчето за избор Најди ги вредностите во (опсег А) и Според (опсег Б) што сакате да го споредувате.

(2.) Ако има заглавија во вашите податоци и сакате да ги игнорирате споредувајќи ги, ве молиме проверете Моите податоци имаат заглавија опција.

(3.) Одберете Секој ред под Врз основа на секција.

(4.) Наведете Исти вредности or Различни вредности под Најдете дел да пребарувате дупликати или уникатни редови помеѓу два опсези.

(5.) Можете да ги пополните дупликат или уникатни вредности со боја на позадина или боја на фонт, како сакате, со проверка Пополнете бела боја or Пополнете ја бојата на фонтот под Обработка на резултати секција.

(6.) Ако сакате да ги изберете целите редови во рамките на користениот опсег, ве молиме проверете Изберете цели редови опција. Провери Случај чувствителен опција, ако сакате да се споредуваат со големи букви.

снимени споредливи опсези 04

3. Кликнете OK, и истата или различна евиденција ќе бидат избрани како и обоени како што е прикажано на следнава слика:

снимени споредливи опсези 05
снимени споредливи опсези 06

Забелешки:

1. Моите податоци имаат заглавија опцијата ќе ги игнорира заглавните клетки додека ќе се споредуваат двата опсези.

2. На Најди ги вредностите во (опсег А) и Според (опсег Б) мора да има ист број на колони при споредување на два опсези.

3. Оваа алатка ќе ги избере дупликатите или уникатните вредности во опсегот А за време на споредување на два опсези. Ако сакате да ги изберете дупликатите или уникатните вредности во опсегот Б, само треба да ги разменувате двата опсези.

4. Можете да го наведете опсегот А и опсегот Б низ различни работни листови.


Споредете две опсези и пронајдете исти или различни клетки врз основа на една ќелија

Оваа алатка исто така може да ви помогне да ги споредите двата опсези и да ги пронајдете истите или различните вредности на ќелиите врз основа на една ќелија. Ве молиме направете го следното:

1. Држи го CTRL клуч за да изберете два опсези кои сакате да ги споредувате како што следува (Видете го екранот на екранот). Забелешка: Оваа алатка ќе избере дупликати во Range A. Можете да го наведете опсегот A и Range B преку различни работни листови и работни книги.

снимени споредливи опсези 07

2. Во Изберете иста и различни клетки дијалогот, можете да ги наведете следниве опции:

(1.) Ако не ги изберете опсезите во Step1, можете да кликнете копчето за избор Најди ги вредностите во (опсег А) и Според (опсег Б) што сакате да го споредувате.

(2.) Одберете Единечна ќелија под Врз основа на секција.

(3.) Наведете Исти вредности or Различни вредности под Најдете дел да пребарувате дупликати или уникатни клетки помеѓу два опсези.

(4.) Можете да ги пополните дупликат или уникатни вредности со боја на позадина или боја на фонт, како сакате, со проверка Пополнете бела боја or Пополнете ја бојата на фонтот под Обработка на резултати секција.

(5.) Провери Случај чувствителен опција, ако сакате да се споредуваат со големи букви

снимени споредливи опсези 08

3. По завршувањето на поставките, ве молиме кликнете Ok, а истите или различни клетки врз основа на една ќелија се избрани и обоени во опсегот А како следни точки:

снимени споредливи опсези 09
снимени споредливи опсези 10

Забелешки:

1. Оваа алатка ќе ги избере дупликатите или уникатните вредности во опсегот А за време на споредување на два опсези. Ако сакате да ги изберете дупликатите или уникатните вредности во опсегот Б, само треба да ги разменувате двата опсези.

2. Можете да го наведете опсегот А и опсегот Б низ различни работни листови.


Препорачани се алатки за продуктивност
Следните алатки во голема мера можат да ви заштедат време и пари, кој е вистински за вас?
Канцеларија јазиче: Користење на корисни јазичиња во вашата канцеларија, како начин на Chrome, Firefox и New Internet Explorer.
Kutools за Excel: Повеќе од 300 Напредни функции за Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365.
Класично мени за Office: Вратете ги познатите менија во Office 2007, 2010, 2013, 2016, 2019 и 365, како да беа Office 2000 и 2003.

Kutools за Excel

Функционалноста опишана погоре е само една од 300 моќните функции на Kutools за Excel.

Дизајниран за Excel (Office) 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365. Бесплатно симнување и користење за 60 дена.

Екран за Kutools за Excel

btn прочитате повеќе btn преземете btn купување

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Chris · 10 months ago
  When comparing two columns where the duplicate values in further down a column it doesn't match.
  column A, Column B
  3333, 4444
  222,333
  4444,3222


  I need to match the 4444 with the 4444 in the first column. Is there a way to do this? From your example they need to be right next to each other.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Howard Briggs · 1 years ago
  Hi
  I have a a column with multiple names of a person and another columns with a classification rating i.e. Excellent, Very Good,Good, Fair. Poor
  I need to count the number of times a particular person has been awarded Excellent in one column and in the next column Good etc.
  The person appears in the list several times so it needs to allow for more than one entry of the person.

  Many thanks
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Susanne · 4 years ago
  I haven't bought the product yet, want to try it out first. But I found that I can't use the function Compare Range, the rows are "grey" and do not come up with anything.

  Do I do something wrong or don't I have the correct version for test?
  Rgds
  Susanne
  • To post as a guest, your comment is unpublished.
   Admin_jay · 4 years ago
   [quote name="Susanne"]I haven't bought the product yet, want to try it out first. But I found that I can't use the function Compare Range, the rows are "grey" and do not come up with anything.

   Do I do something wrong or don't I have the correct version for test?
   Rgds
   Susanne[/quote]
   Please try to contact me with more detailed information of your issue at jaychivo#extendoffice.com, please replace # with @.

   Or please try to create some sample data in new workbook and try it out.

   If the problem persists with the sample workbook, please attache it in your email. :-)
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Jenna · 4 years ago
  Does Kutools have a feature where duplicates from a column are removed, but also case sensitive? Excel has the remove duplicates feature, but isn't case sensitive.

  For example, if I have:
  dog
  doG
  dog

  I want a feature where it only removes "dog", but not the one with the upper case. Does Kutools have such feature?
  Thanks.
  • To post as a guest, your comment is unpublished.
   Admin_jay · 4 years ago
   [quote name="Jenna"]Does Kutools have a feature where duplicates from a column are removed, but also case sensitive? Excel has the remove duplicates feature, but isn't case sensitive.

   For example, if I have:
   dog
   doG
   dog

   I want a feature where it only removes "dog", but not the one with the upper case. Does Kutools have such feature?
   Thanks.[/quote]

   Thanks for your feedback. We will try to enhance our feature in upcoming versions. :-)
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Raft334 · 4 years ago
  Same with me.....the highlights disappeared when I select any cell on the worksheet