Колачињата ни помогне да се испорача на нашите услуги. Преку употреба на нашите услуги, вие се согласувате со користење на cookies.
Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Користење на функција за броење / збир на клетки со пополнување или боја на фонт во Excel

Во Excel секогаш ги форматираме ќелиите со боја на полнење или боја на фонт за да ги направиме понапредните податоци. И понекогаш, ние треба да ги броиме или сумираме клетките врз основа на бојата на подлога или бојата на фонтот. Тоа е да се каже, за да ги сумира или брои клетките кои имаат иста боја. За жал, не постои директен начин да се справиме со оваа задача во Excel. Но, со помош на Kutools за Excel"S Супер функции, овој проблем ќе биде решен брзо и лесно.

COUNTBYCELLCOLOR функција: Броење број на клетки со одредена боја на полнење

COUNTBYFONTCOLOR функција: Броење број на клетки со одредена боја на фонт

Функција COUNTSHADES: Броење на броеви на клетки кои се пополнети со боја

Функција SUMBYCELLCOLOR: Збирни клетки со одредена боја на полнење

Функција SUMBYFONTCOLOR: Сум клетки со одредена боја на фонт


Кликнете Kutools >> Kutools Функции >> Статистика и математика, видете го екранот:

шут брои збир на клетки по боја 1


COUNTBYCELLCOLOR функција: Броење број на клетки со одредена боја на полнење

Претпоставувајќи дека го имате следниов опсег на податоци кои се форматирани со некои бои во позадина, сакате да ги броите клетките врз основа на одредена пополнета боја како што е ова:

shot-супер-функција-2

1. Кликнете на ќелијата каде што сакате да го ставите резултатот.

2. Потоа се примени COUNTBYCELLCOLOR алатка со кликање Kutools > Kutools Функции > Статистика и математика > COUNTBYCELLCOLOR, видете го екранот:

шут брои збир на клетки по боја 1 2

3. И во исфрлен надвор Аргументи на функции дијалог прозорецот, кликнете shot-супер-функција-0 копчето покрај Суд за да го изберете опсегот на податоци за кој сакате да ги броите клетките по боја, а потоа кликнете на вториот shot-супер-функција-0 копчето покрај Color_index_nr за да изберете една боја во боја на која сакате да се брои врз основа, видете го екранот:

shot-супер-функција-4

4. Потоа кликнете OK, и бројот на жолти бои клетки се бројат. Погледнете го екранот:

shot-супер-функција-5

5. Повторете ги чекорите за да ги броите другите боици клетки колку што сакате.


COUNTBYFONTCOLOR функција: Броење број на клетки со одредена боја на фонт

Ако сакате да го изброите бројот на ќелии со одредена боја на фонт, направете го следново:

1. Изберете ја ќелијата каде што сакате да го ставите резултатот.

2. Потоа кликнете Kutools > Kutools Функции > Статистика и математика > COUNTBYFONTCOLOR, видете го екранот:

шут брои збир на клетки по боја 1 3

3. Во исфрлен надвор Аргументи на функции дијалог прозорецот, кликнете shot-супер-функција-0 копчето покрај Суд за да го изберете опсегот на податоци за кој сакате да ги броите клетките врз основа на одредена боја на фонт, а потоа кликнете на втората shot-супер-функција-0 копчето покрај Color_index_nr за да одберете една ќелија ја содржи бојата на фонтот врз која сакате да се брои, видете го екранот:

shot-супер-функција-7

4. И потоа кликнете OK, сите клетки од иста боја на фонтот се бројат, видете на екранот:

shot-супер-функција-8

5. Да го броиме бројот на други бои на фонт, само треба да го повторите горниот чекор по чекор.


Функција COUNTSHADES: Броење на броеви на клетки кои се пополнети со боја

За да го добиете бројот на сите пополнети клетки, на COUNTSHADES функцијата на Супер функции исто така може да ви помогне.

1. Кликни на една келија што сакате да ја ставите на резултатот.

2. Потоа кликнете Kutools > Kutools Функции > Статистика и математика > COUNTSHADES, видете го екранот:

шут брои збир на клетки по боја 1 4

3. Во Аргументи на функции дијалог прозорецот, кликнете shot-супер-функција-0 копчето покрај Суд за да го изберете опсегот на податоци за кој сакате да ги броете обоените ќелии, видете го екранот:

shot-супер-функција-10

4. Потоа кликнете OK за да го затворите дијалогот, и сите бои исполнети со боја се бројат како што следува:

shot-супер-функција-11


Функција SUMBYCELLCOLOR: Збирни клетки со одредена боја на полнење

Со горенаведените функции, можете брзо да го пресметате бројот на клетки врз основа на одредена боја, и во овој дел, ќе зборувам за сумирање на клетките со одредена исполнета боја.

1. Кликни на една ќелија која сакате да ги сумирате клетките со одредена боја на пополнување.

2. Потоа примени ја оваа функција со кликање Kutools > Kutools Функции > Статистика и математика > SUMBYCELLCOLOR, видете го екранот:

шут брои збир на клетки по боја 1 5

3. Во исфрлен надвор Аргументи на функции дијалог прозорецот, кликнете shot-супер-функција-0 копчето покрај Суд за да го одберете опсегот на податоци што сакате да ги сумирате врз основа на одредена боја, а потоа кликнете на втората shot-супер-функција-0 копчето покрај Color_index_nr за да изберете една ќелија ја содржи пополнетата боја која сакате да ја сумирате врз основа на, видете го екранот:

shot-супер-функција-13

4. И потоа кликнете OK за да го затворите дијалогот, и сите клетки кои се исполнети со одредената боја што ја изберете се сумирани.

shot-супер-функција-14

5. Да ги сумираме клетките на другите исполнети бои, ве молиме повторете ги чекорите еден по еден.


Функција SUMBYFONTCOLOR: Сум клетки со одредена боја на фонт

Ова моќно Супер функции исто така поддржува функција да ги зумира клетките со одредена боја на бои колку што ви треба.

1. Кликнете една келија што сакате да ги сумирате клетките со специфична боја на фонтот.

2. Потоа примени ја оваа функција со кликање Kutools > Kutools Функции > Статистика и математика > SUMBYFONTCOLOR, видете го екранот:

шут брои збир на клетки по боја 1 6

3. Во Аргументи на функции дијалог прозорецот, кликнете shot-супер-функција-0 копчето покрај Суд за да го изберете опсегот на податоци што сакате да ги сумирате врз основа на бојата на фонтот, а потоа кликнете на вториот shot-супер-функција-0 копчето покрај Color_index_nr за да изберете една ќелија ја содржи бојата на фонтот врз која сакате да сумирате, видете го екранот:

shot-супер-функција-16

4. Потоа кликнете OK, се додадени сите вредности на ќелиите што ја имаат истата боја на бојата што ја одредувате. Погледнете го екранот:

shot-супер-функција-17

5. Ве молиме повторете го горните чекори за да ги соберете вредностите на ќелиите на други бои на фонт колку што ви требаат.


Демо: Грофот / збирните ќелии со пополнување или боја на фонт во Excel

Kutools за Excel: со повеќе од 200 практични додатоци на Excel, слободно може да се обиде без ограничување во 60 денови. Преземи и бесплатен пробен период Сега!


Препорачани се алатки за продуктивност
Следните алатки во голема мера можат да ви заштедат време и пари, кој е вистински за вас?
Канцеларија јазиче: Користење на корисни јазичиња во вашата канцеларија, како начин на Chrome, Firefox и New Internet Explorer.
Kutools за Excel: Повеќе од 300 Напредни функции за Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365.
Класично мени за Office: Вратете ги познатите менија во Office 2007, 2010, 2013, 2016, 2019 и 365, како да беа Office 2000 и 2003.

Kutools за Excel

Функционалноста опишана погоре е само една од 300 моќните функции на Kutools за Excel.

Дизајниран за Excel (Office) 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365. Бесплатно симнување и користење за 60 дена.

Екран за Kutools за Excel

btn прочитате повеќе btn преземете btn купување

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.