Колачињата ни помогне да се испорача на нашите услуги. Преку употреба на нашите услуги, вие се согласувате со користење на cookies.
Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите верзијата на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Брзо да ги пронајдете и заменете сличните записи од листа на вредности на ќелии во Excel

Во работниот лист на Excel, рачното внесување листа со ист текст може да содржи некои грешки, ако сакате да го пронајдете сличниот, но неправилно напишаниот текст, генерално, треба да ги проверувате и поправате еден по еден. Но, со Kutools за Excel"S Нејасни пребарување функцијата, можете брзо да проверите слични записи врз основа на разлики во карактерот, а потоа да ги исправувате со сопствениот текст одеднаш.

Најдете и заменете ги сличните записи од листа на вредности на ќелии


Најдете и заменете ги сличните записи од листа на вредности на ќелии

За да ги пронајдете сличните погрешно напишани текстови и потоа да ги поправите до вашата потребна вредност, направете со следниве чекори:

1. Активирај го работниот лист содржи текстуални вредности што сакате да ги поправиш, а потоа кликнете Kutools > Нејасни пребарување за да се овозможи Нејасни пребарување окно, видете го екранот:

shot fuzzy lookup 1

2. Во Нејасни пребарување окно, ве молиме конфигурирајте ги следните поставки:

(1.) Проверете го Назначено да го поправите избраниот опсег, а потоа кликнете shot fuzzy lookup 3 копчето за да ја изберете листата на ќелии што сакате да ги пронајдете и да ги замените вредностите на текстот; (Забелешка: Ако полето за избор пред Назначено секцијата не е проверена, целиот опсег ќе биде избран автоматски кога ќе кликнете на било која ќелија од сегашниот опсег. )

(2.) Внесете го максималниот број на различни знаци што сакате да ги пребарувате од листата на ќелии во Максимален број на различни знаци Поле;

И потоа, внесете број во Должината на должината на клетките е најмалку поле за исклучување на кратки вредности за пребарување.

shot fuzzy lookup 2

Белешки:

(1.) Ако само сакате да ја најдете сличната вредност врз основа на одреден текст, ве молиме проверете ја Најдете по одреден текст опција, и во Текст поле, внесете го текстот врз кој сакате да пребарувате.

shot fuzzy lookup 4

(2.) Ако секоја ќелија содржи повеќе зборови, за да пребарувате и да проверувате за секој збор во рамките на ќелиите, ве молиме проверете Подели ги клетките со следните знаци опција, а потоа внесете го ограничувачот кој директно ги одвојува текстуалните низи, тој ќе биде со двојни наводници автоматски, видете го екранот:

shot fuzzy lookup 5

3. По завршувањето на поставките, потоа кликнете Најди копчето и сите приближни вредности за совпаѓање се групирани со сличен текст во полето со листа. Погледнете го екранот:

shot fuzzy lookup 6

4. И тогаш, можете да го поправите неправилно напишаниот текст до саканиот текст.

(1.) Кликнете на корнениот јазол и внесете го точниот текст во Точна вредност текст кутија;

(2.) Потоа кликнете Пополнете или притиснете Внесете клуч за пополнување на внесениот текст на целиот елемент на јазолот автоматски.

shot fuzzy lookup 7

Забелешка:

Исто така можете да ја одберете вредноста што сакате да ја примените за исправка, а потоа кликнете Пополнете опцијата во Изврши листа, оваа вредност ќе биде доделена на сите елементи на јазол, видете го екранот:

shot fuzzy lookup 8

5. Откако ќе ја одберете точната вредност за секоја група податоци, кликнете на Применуваат копчето на дното на панелот. И сите слични вредности биле променети во посакуваните како следниов приказ на екранот:

shot fuzzy lookup 8

Забелешки:

освежување копче: Ова копче може да ви помогне да ги освежите ново-ажурираните податоци во полето за листа на панелот откако ќе ја примените точната вредност;

Поништи копче: Со оваа опција, можете брзо да ја вратите оригиналната вредност на податоци во работниот лист откако ќе ги примените ново-ажурираните податоци.


Демо: Најди ги и замени слични записи од листа на вредности на ќелии

Kutools за Excel: со повеќе од 200 практични додатоци на Excel, слободно може да се обиде без ограничување во 60 денови. Преземи и бесплатен пробен период Сега!


Препорачани се алатки за продуктивност
Следните алатки во голема мера можат да ви заштедат време и пари, кој е вистински за вас?
Канцеларија јазиче: Користење на корисни јазичиња во вашата канцеларија, како начин на Chrome, Firefox и New Internet Explorer.
Kutools за Excel: Повеќе од 300 Напредни функции за Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365.
Класично мени за Office: Вратете ги познатите менија во Office 2007, 2010, 2013, 2016, 2019 и 365, како да беа Office 2000 и 2003.

Kutools за Excel

Функционалноста опишана погоре е само една од 300 моќните функции на Kutools за Excel.

Дизајниран за Excel (Office) 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365. Бесплатно симнување и користење за 60 дена.

Екран за Kutools за Excel

btn прочитате повеќе btn преземете btn купување

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.