Колачињата ни помогне да се испорача на нашите услуги. Преку употреба на нашите услуги, вие се согласувате со користење на cookies.
Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите верзијата на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Лесно ажурирајте или спојте ги табелите со соодветната колона од два работни листови / работни книги во Excel

За спојување на две табели или ажурирање на табела врз основа на новите податоци во друга табела во Excel, првиот метод што ќе се појави во вашиот ум може да биде копирање и вметнување на податоци напред и назад. Понатаму, функцијата Vlookup исто така може да помогне да се спојат табелите со совпаѓање на податоци во колона. Сепак, овие две методи се одземаат многу време и досадни кога работат во вашата работа. Со Табели се спојуваат корист на Kutools за Excel, можете брзо да ги ажурирате или споите две табели со соодветната колона од два работни листови или работни книги.

Ажурирај ја табелата со нови податоци во друга табела со соодветната колона

Спојте ги табелите со додавање на нова колона на податоци со соодветната колона


Кликнете Kutools More > Табели се спојуваат. Погледнете го екранот:


Ажурирај ја табелата со нови податоци во друга табела со соодветната колона

Ако претпоставиме дека табелите се прикажани подолу прикажани слики, како да ја ажурирате главната табела со нови податоци во табелата за пребарување од колоната Производ? Ве молиме да го направите следново.

Ист број на колони во две маси:

Различен број на колони во две маси:

1. клик Kutools More > Табели се спојуваат. Погледнете го екранот:

2. Во Табели се спојуваат - Чекор 1 на 5 дијалог прозорецот, кликнете на копчето во Изберете ја главната табела секција за да ја изберете табелата што ќе ја ажурирате со нови податоци во друга табела. Погледнете го екранот:

3. Потоа кликнете на копчето во Изберете ја табелата за пребарување секција за да ја изберете табелата од која ќе ги побарате вредностите.

Белешки:

1. Ако масата за пребарување се лоцира во друг лист на тековната работна книга, само преминете во тој лист со кликање на ливчето и потоа одберете ја табелата.

2. Ако масата за пребарување се лоцира во друга работна книга, ве молиме кликнете го името на работната книга во левата страна Работа и лист панелот за да го отворите и потоа да ја одберете табелата (За прикажување на името на книгата во прозорецот "Работа и лист", треба да ја отворите работната книга во напредна). Погледнете го екранот:

3. Кликнете на Следна копчето во Табели се спојуваат - Чекор 1 на 5 дијалог-кутија.

4. Во Табели се спојуваат - Чекор 2 на 5 дијалог прозорецот, изберете ја соодветната колона која ќе ја ажурирате табелата врз основа на, проверете ја Случај чувствителен кутија како што ви треба, а потоа кликнете на Следна копче. Погледнете го екранот:

Забелешка: Ако проверите Случај чувствителен опцијата во дијалогот, ажурираните податоци за пребарување ќе се идентификуваат со големи букви.

5. Потоа Табели се спојуваат - Чекор 3 на 5 дијалогот отворен, проверете ја колоната што сакате да ја ажурирате со нови податоци, а потоа кликнете на Следна копче.

6. Ако табелата на визиото има повеќе колони од главната табела, полето за дијалог Табела Merge - Чекор 4 на 5 ќе се отвори. Изберете ја колоната за да ја додадете во главната табела и потоа кликнете на Следна копче.

Ако во двете избрани табели има ист број колони, ќе се префрлите директно на чекор 8.

7. Во Табели се спојуваат - Чекор 5 на 5 дијалог прозорецот, ве молиме наведете ги опциите за поставки врз основа на вашите потреби, а потоа кликнете на Заврши копче. Погледнете го екранот.

Тогаш главната табела се ажурира како што е прикажано подолу прикажаните слики.

Ист број на колони во две маси:

Различен број на колони во две маси:

Ве молиме одете на Белешки секција за да добиете повеќе детали за конфигурацијата на опциите за поставување.


Спојте ги табелите со додавање на нова колона на податоци со соодветната колона

Овој дел ќе ви покаже како да споите две маси со додавање на нова колона на податоци со соодветна колона без да ги менувате постојните податоци во главната табела. Погледнете го екранот:

1. клик Kutools More > Табели се спојуваат. Погледнете го екранот:

2. Во Табели се спојуваат - Чекор 1 на 5 дијалог прозорецот, кликнете на копчето во Изберете ја главната табела секција за да ја изберете табелата што ќе ја ажурирате со нови податоци во друга табела. Погледнете го екранот:

3. Потоа кликнете на копчето во Изберете го делот за пребарување во табелата за да ја изберете табелата од која ќе ги побарате вредностите.

Белешки:

1. Ако масата за пребарување се лоцира во друг лист на тековната работна книга, само преминете во тој лист со кликање на ливчето и потоа одберете ја табелата.

2. Ако масата за пребарување се лоцира во друга работна книга, ве молиме кликнете го името на работната книга во левата страна Работа и лист да го отворите и потоа одберете ја табелата (за прикажување на името на книгата во Работа и лист панелот, треба да ја отворите работната книга во напредна). Погледнете го екранот:

4. Кликнете на Следна копчето во Табели се спојуваат - Чекор 1 на 5 дијалог-кутија.

5. Во Табели се спојуваат - Чекор 2 на 5 дијалогот, изберете ја соодветната колона на која ќе ја ажурирате табелата врз основа, проверете ја кутијата што е чувствителна на случај, како што ви треба, а потоа кликнете на копчето Следно. Погледнете го екранот:

Забелешка: Ако проверите Случај чувствителен опцијата во дијалогот, ажурираните податоци за пребарување ќе се идентификуваат со големи букви.

6. Во Табели се спојуваат - Чекор 3 на 5 дијалог прозорецот, кликнете на Следна копчето директно без да се избере било која колона во Ве молиме изберете колони за да ја ажурирате главната табела кутија, видете го екранот:

7. Во Табели се спојуваат - Чекор 4 на 5 дијалогот, проверете го Главни колони на табели полето за избор на сите колони во табелата за пребарување ќе се спојат во главната табела, а потоа кликнете на Следна копче. Погледнете го екранот:

8. Во Табели се спојуваат - Чекор 5 на 5 дијалог прозорецот, ве молиме наведете ги опциите за поставки врз основа на вашите потреби, а потоа кликнете на Заврши копче. Погледнете го екранот.

Потоа двете избрани табели се споени како што е прикажано подолу прикажани слики.

Белешки: Во Опции за поставување дијалогот, можете да ги конфигурирате поставувањата како што следува:

1. Додајте неусогласени редови до крајот на главната табела:

Ако ја проверите оваа опција, сите неспоредливи вредности во табелата за пребарување ќе бидат додадени на крајот од главната табела како што е прикажано на следнава слика:

2. Додајте дуплицирани исти линии:

1.1 Ако има дупликати појавување на редови во две одбрани табели, одберете го Додајте ги дуплираните појавувачки редови до крајот на главната табела опцијата ќе ги додаде дупликатите за појавување на редови на крајот од главната табела како што е прикажано подолу.

1.2 Одберете го Внеси ги дуплираните појавувачки редови по редовите со иста вредност опцијата ќе ги вметне дуплираните појавувачки редови под истата вредност во главната табела како што е прикажано на екранот подолу.

3. Додај колона со статус:

Можете да ги обележите сите ажурирани ќелии со додавање колона со статус десно од главната табела со проверка на Додај колона со статус кутија во Додај опции секција.

4. Опции за ажурирање:

4.1 Ако празни ќелии се населуваат во табелата за пребарување, само да ја ажурирате главната табела со постојните податоци, но игнорирајќи ги празните ќелии во табелата за пребарување, изберете го Само ажурирајте ги ќелиите кога има податоци во табелата за пребарување опција. Ќе го добиете ажурираниот резултат како прикажан на екранот подолу.

4.2 Ако во главната табела постојат празни ќелии, само да ги ажурирате сите празно клетки и да додадете неспоредливи податоци без да ги менувате оригиналните податоци во главната табела, ве молиме изберете го Само ажурирајте ги празните и новите ќелии во главната табела опција. Погледнете го ажурираниот резултат од главната табела како прикажано подолу прикажаното screenshot.

5. Можете да ги истакнете сите ажурирани ќелии во главната табела со одредена боја на позадина и боја на фонт што ви требаат во Опции за осветлување секција.


Демо: ажурирање или спојување на табелите со соодветната колона

Kutools за Excel вклучува повеќе од 300 практични алатки Excel. Слободно да се обидете без ограничување во 60 денови. Преземете бесплатен пробен период сега!


Препорачани се алатки за продуктивност
Следните алатки во голема мера можат да ви заштедат време и пари, кој е вистински за вас?
Канцеларија јазиче: Користење на корисни јазичиња во вашата канцеларија, како начин на Chrome, Firefox и New Internet Explorer.
Kutools за Excel: Повеќе од 300 Напредни функции за Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365.
Класично мени за Office: Вратете ги познатите менија во Office 2007, 2010, 2013, 2016, 2019 и 365, како да беа Office 2000 и 2003.

Kutools за Excel

Функционалноста опишана погоре е само една од 300 моќните функции на Kutools за Excel.

Дизајниран за Excel (Office) 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365. Бесплатно симнување и користење за 60 дена.

Екран за Kutools за Excel

btn прочитате повеќе btn преземете btn купување

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.