Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Брзо примена на математички операции без употреба на формула во Excel

Ние генерално ги користиме формулите за некои вообичаени операции во Excel, но употребата на формула во Excel е комплексна. Kutools за Excel"S Операција алатка ви овозможува лесно да ги менувате вредностите во ќелиите без употреба на формули. На пример, ако сакате да ги зголемите цените на производите до 12%, можете брзо да ги промените овие вредности во ќелиите без употреба на формула со примена на Kutools за оперативните алатки на Excel. Со оваа алатка, само треба да ги изберете сите цени на цените на производот и да ги направите да се размножуваат со 112%. Можете брзо да ги примените следните математички операции на опсег на ќелии без употреба на формула:

Додајте број на повеќе клетки или опсег на ќелии

Одземете број од секоја ќелија во колона или опсег

Множете го бројот на клетки со број

Поделете повеќе клетки или опсег на клетки со број

Применува експоненцијална операција на голем број на клетки

Заокружете голем број броеви до цели броеви или 2 децимални места

Примени функција на голем број на клетки

Примени формула за повеќе или за сите клетки


стрела сино десен меурКликнете Kutools >> Повеќе >> Операција. Погледнете слики од екранот:

shot операции 1
-1

стрела сино десен меур Додајте број на повеќе клетки или опсег на ќелии

Ако сакате да додадете број на повеќе ќелии или опсег на ќелии без да користите формула во Excel, можете да го направите како што следува:

1. Изберете го опсегот за кој сакате да додадете број, а потоа и со примена на алатката со кликање Kutools > Повеќе > Операција.

2. Во Оперативни алатки дијалог прозорецот, кликнете Покрај тоа а потоа внесете го бројот што ви е потребно да го додадете во опсегот како што е прикажано во скриншот подолу. И можете да ги видите резултатите од панелот за преглед.

3. Потоа кликнете OK or Применуваат. Бројот 100 е додаден во сите клетки во опсегот. Забелешка: кликнете на копчето "ОК" ќе се затвори дијалогот и ќе се примени операцијата; но кликнете Примени го копчето само ќе се примени операцијата без да се затвори дијалогот. Погледнете слики од екранот:


стрела сино десен меур Одземете број од секоја ќелија во колона или опсег

Ако сакате да одземете одреден број од секоја ќелија во колона или опсег без да користите формула, можете брзо да го направите со следниве чекори:

1. Одберете го опсегот што ви е потребно за да одземете број од. И потоа кликнете Одземање во Оперативни алатки дијалог-кутија. Откако ќе го внесете бројот што треба да го одземете од опсегот, како што е 95. И можете да ги прегледате резултатите од Преглед на панелот. Погледнете го екранот:

shot-operation-tools5

2. Потоа кликнете OK or Применуваат. Ќе го одземе 95 од опсегот. Погледнете слики од екранот:


стрела сино десен меур Множете го бројот на клетки со број

Ако сакате да мултиплицирате голем број на клетки со број или процент без користење на формула, можете да го множествувате опсегот со број, на следниов начин:

1. Означете го опсегот што сакате да го множествувате со број. Оди до Оперативни алатки дијалог прозорецот, кликнете Множење од лево Оперативен панел. Потоа внесете го бројот што ви е потребно за да мултиплицирате голем број на клетки од, како што е 88%. И можете да ги прегледате резултатите од Преглед на панелот. Погледнете го екранот:

2. Потоа кликнете OK or Применуваат. Избраните вредности на ќелиите се множат со бројот 88% одеднаш. Погледнете слики од екранот:


стрела сино десен меур Поделете повеќе клетки или опсег на клетки со број

Ако сакате да делите повеќе клетки или опсег на ќелии со број без да користите формула. Прави како што следува:

1. Означете го опсегот што сакате да го поделите со број. Оди до Оперативни алатки дијалог прозорецот, кликнете Поделба од лево Оперативен панел. Потоа внесете го бројот што ви е потребен за да го поделите опсегот со, како што е 10. И можете да ги прегледате резултатите од Преглед на панелот. Погледнете го екранот:

2. Потоа кликнете OK or Применуваат. Избраните вредности на ќелиите се поделени со бројот 10 одеднаш. Погледнете слики од екранот:


стрела сино десен меур Применува експоненцијална операција на голем број на клетки

Можеби не знаете како да направите експоненцијална функција во Excel. Ако сакате да аплицирате експоненцијална операција на рана на ќелија без користење на формула, како можете да направите во Excel? Можете да го направите како што следува:

1. Изберете го опсегот за кој сакате да ја примените експоненцијалната функција. Во Оперативни алатки дијалог прозорецот, кликнете Експоненцијација од лево Оперативен панел. Потоа внесете го бројот што ви треба за напојување за опсегните ќелии, како што е 2. И можете да ги прегледате резултатите од Преглед на панелот. Погледнете го екранот:

2. Потоа кликнете OK or Применуваат. Избраните вредности на клетките се извршени одеднаш. Погледнете слики од екранот:


стрела сино десен меур Заокружете голем број броеви до цели броеви или 2 децимални места

Можеби е лесно да заокружете број на одредени децимални места. Но, ако сакате брзо да заокружете рана на броеви до цели броеви или 2 децимални места без да користите формула во Excel, како можете брзо да го направите тоа? Како круг 23.456 до 2 децимални места како 23.46 без употреба на формула.

Заокружете голем број броеви до цели броеви

Претпоставувајќи дека имате број на броеви што треба да ги заокружите до најблиските стотина. На пример, сакате да го заокружете бројот 5432.123 до најблизу стотина 5400. Ве молиме направете го следното:

1. Изберете ги броевите на опсегот што сакате да ги завршите. Оди до Оперативни алатки дијалог прозорецот и кликнете Заокружување од лево Оперативен панел. Потоа внесете го бројот -2 во Операнд кутија. И можете да ги прегледате резултатите од Преглед на панелот. Погледнете го екранот:

2. Потоа кликнете OK or Применуваат. Избраните броеви на клетки се заокружени до најблискиот 100. Погледнете слики од екранот:

Совет: Ако сакате да ги заокружете броевите до најблискиот 10,100, 1000 ..., можете да го внесете бројот -1, -2, -3 ... во полето Операнд.

Заокружете голем број броеви до 2 децимални места

Ако сакате да заокружете голем број броеви до 2 децимални места без да користите формула во Excel, можете да направите вака:

1. Изберете ги броевите на опсегот што сакате да ги заокружете до децимални децимали на 2. Во Оперативни алатки дијалог прозорецот, кликнете Заокружување од лево Оперативен панел. Потоа внесете го бројот што сакате да го заокружи со колку децимални места, во овој пример внесете 2 во Операнд кутија. И можете да ги прегледате резултатите од Преглед на панелот. Погледнете го екранот:

2. Потоа кликнете OK or Применуваат. Избраните броеви на мобилни телефони се заокружени до децималните места на 2. Погледнете слики од екранот:


стрела сино десен меур Примени функција на голем број на клетки

Како што сите знаеме, има многу функција во Excel. Како да примените една од функциите на повеќе клетки и да ги изготвите резултатите одеднаш?

1. Изберете ги ќелиите за кои сакате да ја примените функцијата. Во Оперативни алатки дијалог прозорецот, кликнете функција од лево Оперативен панел. И потоа изберете една функција која сакате да ја примените од Покрај тоа паѓачка листа. Можете да ги прегледате резултатите од Преглед на панелот. Погледнете го екранот:

2. Потоа кликнете OK or Применуваат. Оваа функција е применета за сите избрани клетки. Погледнете слики од екранот:


стрела сино десен меур Примени формула за повеќе или за сите клетки

Понекогаш треба да примениш прилагодена формула на повеќе ќелии во Excel. Со оваа алатка можете брзо да примените било која формула што ви треба на клетките.

1. Означете го опсегот за кој сакате да ја примените прилагодената формула. Оди до Оперативни алатки дијалог прозорецот, кликнете Прилагодено од лево Оперативен панел. И во Прилагодено кутија, внесете ја формулата што ви треба, како на пример (? * 2 + 5) / 5. Совет: На? симболот претставува вредност во секоја ќелија. Можете да ги прегледате резултатите од Преглед на панелот. Погледнете го екранот:

2. Потоа кликнете OK or Применуваат. Прилагодената формула е применета на клетките. Погледнете слики од екранот:


стрела сино десен меурЗабелешки:

 • If Креирајте формули опцијата е проверена, резултатите ќе бидат во форма на формули за секоја ќелија.
 • If Прескокни ја формулата клетки опцијата е проверена, операцијата ќе прескокне и автоматски ќе ги игнорира клетките на формулата во опсегот.
 • Можете да притиснете Поништи (Ctrl + Z) за да ја вратите оваа операција веднаш.

Препорачани се алатки за продуктивност
Следните алатки во голема мера можат да ви заштедат време и пари, кој е вистински за вас?
Канцеларија јазиче: Користење на корисни јазичиња во вашата канцеларија, како начин на Chrome, Firefox и New Internet Explorer.
Kutools за Excel: Повеќе од 300 Напредни функции за Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365.
Класично мени за Office: Вратете ги познатите менија во Office 2007, 2010, 2013, 2016, 2019 и 365, како да беа Office 2000 и 2003.

Kutools за Excel

Функционалноста опишана погоре е само една од 300 моќните функции на Kutools за Excel.

Дизајниран за Excel (Office) 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365. Бесплатно симнување и користење за 60 дена.

Екран за Kutools за Excel

btn прочитате повеќе btn преземете btn купување

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  subrat · 4 years ago
  how to do multiple mathematic operations ina single cell eg: {{[(100*5)/2]*12}+160}-20
  • To post as a guest, your comment is unpublished.
   Kevin · 1 years ago
   Click "Create Formula" and enter the formula.