Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Користење на случаен генератор за внесување на случаен броеви, датуми и лозинки во Excel

Нормално, ако сакате да вметнете или генерирате случајни броеви во Excel, треба да научите како да ја користите функцијата RAND или RANDBETWEEN на Excel за да генерирате случајни броеви. Општо земено, не е лесно брзо да генерирате случајни броеви во Excel. За подобрување на вашата работа, сега ви препорачуваме моќен Вметни случајни податоци корист наKutools за Excel. Со оваа алатка, можете брзо да внесувате случајни податоци во одреден опсег во Excel.

Генерирање / вметнување на случаен број во опсег

Генерирање / вметнување на случаен децимален број во опсег

Генерирање / вметнување на случаен датум во опсег

Генерирање / вметнување на случаен време во опсег

Генерирање / вметнување на лозинка (случајни податоци низи) или одреден форматирање податоци низи во опсег

Генерирање / вметнување на прилагодена листа во опсег


Кликнете Kutools >> Вметнете >> Вметни случајни податоци. Погледнете слики од екранот:

doc случајни податоци 1

Генерирање / вметнување на случаен број во опсег

За генерирање на случајни броеви помеѓу 100 и 500 во одреден опсег, можете брзо да го направите како што следува.

1. Изберете опсег што сакате да генерирате / вметнете случајни броеви.

2. Применете ја оваа алатка со кликање Kutools > Вметнете > Вметни случајни податоци. Во Вметни случајни податоци дијалог-кутија, треба да:

1). Кликнете на Цел број таб;

2). Одредете ги 100 и 500 посебно во од и До кутии и кликнете на Ok or Применуваат копче. Погледнете го екранот:

doc случајни податоци 2

Забелешка: Кликнете на OK копчето, дијалоговото поле ќе се затвори по вметнување на случаен броеви, но ако кликнете на Применуваат копчето, по вметнување на случаен броеви, дијалог прозорецот ќе продолжи да се отвара за понатамошно користење)

Ќе ги видите резултатите како што следи. видиш скриншот:


Генерирање / вметнување на случаен децимален број во опсег

1. Изберете го опсегот што сакате да генерирате / вметнете случајни децимални броеви.

2. Применете ја оваа алатка со кликање Kutools > Вметнете > Вметни случајни податоци. Во Вметни случајни податоци дијалог-кутија, треба да:

1). Кликнете на Децимална таб;

2). Одредете ги 100 и 500 посебно во од и До кутии.

3) Специфицирајте го dicmal палцето во Десетично место полето за текст и кликнете на Ok or Применуваат копче. Погледнете го екранот:

doc случајни податоци 3

Забелешка: Кликнете на OK копчето, дијалоговото поле ќе се затвори откако ќе се вметнат по случаен редослед, но ако кликнете на Применуваат копчето, по вметнување на случаен броеви, дијалог прозорецот ќе продолжи да се отвара за понатамошно користење)

Ќе ги видите резултатите како што следи. видиш скриншот:
doc случајни податоци 4


Генерирање / вметнување на случаен датум во опсег

Понекогаш, треба да генерирате / вметнете случајни датуми во опсег, како што се датумот на работните денови или викендите на одреден период, можете да го направите следното.

1. Наведете го опсегот што сакате да го внесете случајниот датум.

2. Оди на Вметни случајни податоци дијалог прозорецот, кликнете датум, и да ги менувате датумите за да ги задоволите вашите потреби. Погледнете го екранот:

doc случајни податоци 5

A: Наведете го временскиот период.

B: Ако го проверите Работен ден кутија, сите работни денови помеѓу два определени датуми ќе бидат генерирани случајно, така и тоа Викенд.

3. клик OK or Применуваат. Ќе ги видите резултатите како што следи. Погледнете го екранот:

doc случајни податоци 6


Генерирање / вметнување на случаен време во опсег

Ако треба да генерирате / вметнете случајно време во одреден опсег, направете го следново.

1. Наведете го опсегот што сакате да го внесете по случаен избор.

2. Во Вметни случајни податоци дијалог прозорецот, кликнете на време табот, определете ги времето посебно во од и До кутии, а потоа кликнете на OK or Применуваат копче. Погледнете го екранот:

doc случајни податоци 7

3. Откако ќе го смените формат на ќелиите во формат на време, ќе ги видите резултатите како што следи. Погледнете го екранот:

стрела сино десен меур Генерирање / вметнување на лозинка (случајни податоци низи) или одреден форматирање податоци низи во опсег

Претпоставувајќи дека сакате да генерирате или вметнете случајни низи од датуми во опсег, и да ги користите случаен низи на податоци како лозинка, yo може да стори како што следува:

1. Изберете опсег што сакате да генерирате / вметнете низи на податоци (лозинка).

2. Во Вметни случајни податоци дијалог прозорецот, кликнете Стринг табот, наведете ги знаците и должината на низата, а потоа кликнете на Ok or Применуваат копче. Погледнете го екранот:

doc случајни податоци 8

4. Можете да ги видите вметнатите низи на податоци како прикажани подолу скриншот.

shot-generate-random-data8

Понатаму, можете исто така да генерирате или вметнете специфични низи за форматирање (како што се ???? @.?. com) во опсег на следниов начин:

1. Изберете опсег за лоцирање на податоците. Во рамките на Стринг табот, наведете ги знаците, проверете го Со маска кутија, а потоа внесете го наведениот податочен стринг во Со маска кутија. Погледнете го екранот:

doc случајни податоци 9

Забелешка: Еве ние користиме? симбол за означување на цифра од случаен карактер во конечните специфицирани низи за форматирање.

2. По кликнување OK or Применуваат. Специфицираните наброени податоци за форматирање се генерираат случајно во избраниот опсег на следниов начин. Погледнете го екранот:

shot-generate-random-data10


Генерирање / вметнување на прилагодена листа во опсег

Со оваа алатка, исто така можете брзо да генерирате или вметнете сопствен список во ќелиите.

1. Изберете опсег што треба да ја внесете прилагодената листа.

2. Во Вметни случајни податоци дијалог прозорецот, кликнете Прилагодена листа табот.

3. Можете да ги користите стандардните сопствени листи како што ви треба, или да креирате нова листа со кликање со копчето и внесувајќи ги вашите сопствени податоци и, конечно, со кликање на OK копчето во Креирај секвенца дијалог-кутија. Погледнете го екранот:

doc случајни податоци 10

A: Можете брзо да извлечете податоци од ќелиите за да креирате нова прилагодена листа.

4. Сега се креира сопствена листа, изберете ја и кликнете OK or Применуваат копчето за да го завршите вметнувањето.

4. Потоа кликнете OK or Применуваат. Новите податоци се вметнати во наведениот опсег. видиш скриншот:

shot-generate-random-data12


Белешки:

1. Оваа алатка ја поддржува операцијата "Отповикај", така што можете веднаш да ја вратите Внеси (Ctrl + Z).

2. Единствени вредности опцијата ќе генерира или внесува единствени вредности во опсегот.


Демо: Вметнете случајни броеви, датум, време, текстуални низи или листа на сопствени податоци на работниот лист

Kutools за Excel: со повеќе од 200 практични додатоци на Excel, слободно може да се обиде без ограничување во 60 денови. Преземи и бесплатен пробен период Сега!


Препорачани се алатки за продуктивност
Следните алатки во голема мера можат да ви заштедат време и пари, кој е вистински за вас?
Канцеларија јазиче: Користење на корисни јазичиња во вашата канцеларија, како начин на Chrome, Firefox и New Internet Explorer.
Kutools за Excel: Повеќе од 300 Напредни функции за Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365.
Класично мени за Office: Вратете ги познатите менија во Office 2007, 2010, 2013, 2016, 2019 и 365, како да беа Office 2000 и 2003.

Kutools за Excel

Функционалноста опишана погоре е само една од 300 моќните функции на Kutools за Excel.

Дизајниран за Excel (Office) 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365. Бесплатно симнување и користење за 60 дена.

Екран за Kutools за Excel

btn прочитате повеќе btn преземете btn купување

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.