Колачињата ни помогне да се испорача на нашите услуги. Преку употреба на нашите услуги, вие се согласувате со користење на cookies.
Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Брзо отстранувајте нумерички, алфабетски, не-печатење или алфанумерички знаци од ќелиите

Во Excel, понекогаш можеби ќе треба да отстраните или избришете нумерички, алфабетски, не-печатење или алфанумерички знаци од текстуални низи или ќелии. Обично нема практичен начин за лесно отстранување на овие специфични карактери во Excel. Но, со Kutools за Excel's Отстрани ги знаците алатка, можете лесно да ги примените следниве операции:

Отстрани нумерички карактери од ќелиите

Отстранете ги алфабетските знаци од клетките

Отстрани не-нумерички знаци од ќелиите

Отстранете не-азбучни знаци од клетките

Отстранете ги знаците што не се печатат од ќелиите

Отстрани не-алфанумерички знаци од клетките

Отстранете ги прилагодените знаци од ќелиите


Кликнете Kutools >> Текст >> Отстрани ги знаците. Погледнете слики од екранот:

шут отстрани јајца 1  2 шут отстрани јајца 01

Отстрани нумерички карактери од ќелиите

Во работниот лист постојат голем број на клетки кои се мешаат со букви и нумерички знаци, а сега сакате само да ги избришете нумеричките знаци од текстуалните низи. Совет: Нумерички знаци значи карактер кој се користи за претставување на број, како што се 1, 2, 3. На пример, треба да се конвертирате Џејн Грин 001 до Џејн Грин, можете да го добиете како што следува:

1. Изберете опсег што сакате да ги отстраните нумерички знаци од ќелиите.

2. Применете ја оваа алатка со кликање Kutools > Текст > Отстрани ги знаците.

3. Во Отстрани ги знаците дијалог прозорецот, проверете Нумерички опција, и можете да ги прегледате резултатите во Преглед Пане. Погледнете го екранот:

shot-remove-charaters-3

4. Потоа кликнете OK or Применуваат, нумеричките знаци се избришани. (Забелешка: кликнете OK копчето ќе го затвори дијалогот и ќе ја примени операцијата; но кликнете Применуваат копчето само ќе ја примени операцијата без да го затвора дијалогот.) Види слики од екранот:


Отстранете ги алфабетските знаци од клетките

Претпоставувајќи дека имате низа текстуални низи како што се Америка 1234567 @ 2212, и треба да ги отстраните само азбучните знаци од низата. Совет: Азбучни знаци се букви од азбуката (за разлика од нумерички знаци, кои се броеви). Ве молиме направете го следното:

1. Изберете опсег што сакате да ги отстраните азбучните знаци од ќелиите.

2. Оди на Отстрани ги знаците дијалог прозорецот, проверете Алфа опција, и можете да ги прегледате резултатите во Преглед Пане. Погледнете го екранот:

shot-remove-charaters-4

3. Потоа кликнете OK or Применуваат, азбучните букви се отстранети. Погледнете слики од екранот:


Отстрани не-нумерички знаци од ќелиите

Ако имате голем број на ќелии кои содржат азбучни, нумерички и други знаци, а сега треба да ги отстраните сите не-нумерички знаци и да ги чувате само нумеричките знаци во ќелиите. На пример, да се промени Америка 34-12234 @ 2212 * до 34122342212 по отстранување на не-нумерички знаци. Можете да го направите следното:

1. Означете го опсегот што сакате да ги отстраните не-нумерички знаци.

2. Оди на Отстрани ги знаците дијалог прозорецот, проверете Не-нумерички, и можете да ги прегледате резултатите во Преглед Пане. Погледнете го екранот:

shot-remove-charaters-5

3. Потоа кликнете OK or Применуваат, не-нумерички знаци се отстранети. Погледнете слики од екранот:


Отстранете не-азбучни знаци од клетките

Со оваа мултифункционална алатка, можете да ги отстраните неазбучните знаци (отстранете ги сите знаци, освен азбучните знаци) и само чувајте ги азбучните знаци во ќелиите. Совет: Азбучни знаци се букви од азбуката (за разлика од нумерички знаци, кои се броеви).

1. Означете го опсегот што сакате да ги отстраните неазбучните ликови.

2. Оди на Отстрани ги знаците дијалог прозорецот, проверете Не-алфа, и можете да ги прегледате резултатите во Преглед Пане. Погледнете го екранот:

shot-remove-charaters-6

3. Потоа кликнете OK or Применуваат, не-азбучните ликови се отстранети. Погледнете слики од екранот:


Отстранете ги знаците што не се печатат од ќелиите

Кога ставате некои информации од друга апликација во ќелии, можеби ќе има и некои не-печатење знаци заедно со податоците. Ако треба да отстраните знаци што не се печатат од ќелиите, можете да направите следново:

1. Изберете опсег што сакате да ги избришете не-печатените знаци.

2. Оди на Отстрани ги знаците дијалог прозорецот, проверете Непечатење, и можете да ги прегледате резултатите во Преглед Пане. Погледнете го екранот:

shot-remove-charaters-7

3. Потоа кликнете OK or Применуваат, знаците што не се печатат се отстранети. Погледнете слики од екранот:


Отстрани не-алфанумерички знаци од клетките

Понекогаш, постојат некои специфични карактери како што се $ # @ * {} ниту пак се азбучен карактер, ниту нумерички бројки помеѓу текстуалните низи од опсегот на ќелии. Но, треба да се ослободите од специфичните ликови и да ги оставите алфанумеричките знаци, со оваа алатка, лесно можете да го направите.

1. Изберете опсег што сакате да ги избришете не-алфанумерички знаци.

2. Оди на Отстрани ги знаците дијалог прозорецот, проверете Не-алфанумерички, и можете да ги прегледате резултатите во Преглед окно. Погледнете го екранот:

shot-remove-charaters-8

3. Потоа кликнете OK or Применуваат, не-алфанумеричките знаци се отстранети. Погледнете слики од екранот:


Отстранете ги прилагодените знаци од ќелиите

Со оваа алатка, исто така можете да изберете да ги отстраните специфичните знаци од текстуалните низи. Поставете ги следните чекори:

1. Изберете опсег што сакате да ги избришете наведените знаци.

2. Оди на Отстрани ги знаците дијалог прозорецот, проверете Прилагодено, и внесете ги знаците што сакате да ги отстраните. Можете да ги прегледате резултатите во Преглед окно. Погледнете го екранот:

shot-remove-charaters-9

3. Потоа кликнете OK or Применуваат, ликовите од прилагоденото поле се отстранети. Погледнете слики од екранот:


Забелешка:

Оваа алатка поддржува Поништи (Ctrl + Z).


Демо: Отстрани нумерички, алфабетски, не-печатење или алфанумерички знаци од ќелиите

Kutools за Excel: со повеќе од 200 практични додатоци на Excel, слободно може да се обиде без ограничување во 60 денови. Преземи и бесплатен пробен период Сега!


Препорачани се алатки за продуктивност
Следните алатки во голема мера можат да ви заштедат време и пари, кој е вистински за вас?
Канцеларија јазиче: Користење на корисни јазичиња во вашата канцеларија, како начин на Chrome, Firefox и New Internet Explorer.
Kutools за Excel: Повеќе од 300 Напредни функции за Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365.
Класично мени за Office: Вратете ги познатите менија во Office 2007, 2010, 2013, 2016, 2019 и 365, како да беа Office 2000 и 2003.

Kutools за Excel

Функционалноста опишана погоре е само една од 300 моќните функции на Kutools за Excel.

Дизајниран за Excel (Office) 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365. Бесплатно симнување и користење за 60 дена.

Екран за Kutools за Excel

btn прочитате повеќе btn преземете btn купување

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.