Колачињата ни помогне да се испорача на нашите услуги. Преку употреба на нашите услуги, вие се согласувате со користење на cookies.
Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Лесно сортирање на податоци по презиме / месец / фреквенција / должина на текст во Excel

Функцијата Sort за Excel може да ни помогне лесно и брзо да ги сортираме податоците со растечки или опаѓачки редослед. Но, поголемиот дел од времето, ние треба да ги сортираме податоците од други поспецифични критериуми, а функцијата Сортирање нема да ја постигне директно во Excel. Во овој случај, на Kutools за Excel's Напредна сортирање функцијата може да ги реши следните операции во Excel:

Сортирај податоци по презиме во Excel

Сортирај податоци по должината на текстот во Excel

Сортирај податоци по месец или ден ден / недела / месец / четвртина во Excel

Сортирај податоци по апсолутна вредност во Excel

Сортирајте податоци со непарни и парови броеви во Excel

Сортирај податоци по име на е-пошта во Excel

Сортирајте податоци по фреквенција или појава во Excel


Кликнете Kutools More >> Напредна сортирање. Погледнете слики од екранот:

снимен напреден вид 1
-1

Сортирај податоци по презиме во Excel

Сортирањето на целото име во Excel е многу лесно за вас, но, ако ви треба да ја сортирате листата на имиња со само презиме, можете да направите следните чекори:

1. Изберете опсег на податоци што сакате да ги подредите.

2. Потоа применувајте го ова Напредна сортирање функција со кликање Kutools More > Напредна сортирање.

3. Во Напредна сортирање дијалог прозорецот, направете ги следните опции:

  • (1.) Ако вашите податоци имаат заглавија, ве молиме проверете Моите податоци имаат заглавија;
  • (2.) Потоа кликнете на паѓачката листа под Колона за да ја одберете колоната што сакате да ја подредите. Од Сортирај на паѓачката листа, одберете минатата име, на крај наведете ја вашата сортирачка нарачка.

4. Потоа кликнете OK, а податоците се подредени според презимето. Погледнете слики од екранот:

-2

Сортирај податоци по должината на текстот во Excel

Ако имате листа на текстуални низи треба да бидат подредени според нивната должина, направете го следново:

1. Означете го податочниот опсег што сакате да го подредите.

2. Кликнете Kutools More > Напредна сортирање да одам во Напредна сортирање дијалог. Во дијалогот, одберете ја колоната која сакате да ја подредите Колона паѓачката листа, а потоа изберете Должина на текстот од Сортирај на паѓачката листа, потоа одберете ја редоследот како што ви треба. (Забелешка: Ако има заглавија во вашиот избор, ве молиме проверете Моите податоци имаат сточари опција)

3. По завршувањето на горните поставки, кликнете OK, а податоците се подредени според должината на карактерот како прикажани прикази на сликата:

-2

Сортирај податоци по ден / неделно / месец / четврток или ден во Excel

Нормално, во Excel, кога ги сортираме датумите, тие ќе бидат сортирани до годината. Но, понекогаш сакаме да ги сортираме датумите од ден само со игнорирање на годината и месецот или сортирање на датуми по месец или ден недела, месец или само четвртина. Ова Напредна сортирање функција, исто така, може да направи корист за вас.

1. Изберете го опсегот што сакате да го подредите.

2. Примени го Напредна сортирање функционира со кликање Kutools More > Напредна сортирање.

3. Во Напредна сортирање дијалог прозорецот, изберете ја колоната која сакате да ја подредите Колона паѓачката листа, а потоа изберете ден, месец, неделаили Четвртина што треба да го подредите од Сортирај на секција, потоа одберете го редот за сортирање колку што сакате. (Забелешка: Ако има заглавија во вашиот избор, ве молиме проверете Моите податоци имаат сточари опција) Погледнете го екранот:

4. Потоа кликнете OK за да ги сортирате редовите, а избраните податоци се подредени до месецот или денот на датумот.

-2

Сортирај податоци по апсолутна вредност во Excel

На пример, и двете позитивни и негативни броеви се населени во листата на листови. Кога ќе го примените Вид функцијата во Excel, броевите ќе бидат подредени со растечки или опаѓачки редослед. Но, ако треба да ги сортирате овие бројки со апсолутни вредности, на Вид функцијата нема да работи директно. Еве, можете да го користите ова Напредна сортирање функција.

1. Изберете опсег на податоци што сакате да го подредите.

2. Потоа оди на Напредна сортирање дијалог прозорец со кликање Kutools More > Напредна сортирање.

3. Во Напредна сортирање дијалог прозорецот, изберете ја колоната која сакате да ја подредите Колона паѓачката листа, а потоа изберете Абсолутна вредност од Сортирај на паѓачкото мени, потоа наведете го редот за сортирање колку што сакате. (Забелешка: Ако има заглавија во вашиот избор, ве молиме проверете Моите податоци имаат сточари опција) Погледнете го екранот:

4. И потоа кликнете OK, сите броеви се подредени според апсолутните вредности како прикажани прикази на сликата:

-2

Сортирајте податоци со непарни и парови броеви во Excel

Претпоставувајќи дека имате листа на броеви кои содржат непарни вредности и дури вредности, а сега сакате да ги сортирате сите непарни броеви заедно, а потоа да ги следат дури и броеви. Со ова Напредна сортирање функцијата, можете брзо и погодно да го решите овој проблем.

1. Изберете опсег на податоци што сакате да го подредите.

2. Одете да кликнете Kutools More > Напредна сортирање да се влезе во Напредна сортирање дијалог-кутија.

3. Во дијалогот, наведете ја колоната која сакате да ја подредите Колона паѓачката листа, а потоа изберете Чуден, па дури и број од Сортирај на секција, потоа одберете го редот за сортирање колку што сакате. (Забелешка: Ако има заглавија во вашиот избор, ве молиме проверете Моите податоци имаат сточари опција) Погледнете го екранот:

4. Потоа кликнете OK, и сите парни броеви се стави заедно, а потоа чудни броеви. Погледнете слики од екранот:

-2

Забелешка: Ако сакате прво да ги решите непарните броеви и да ги следат парите броеви, одберете Z до A од Цел паѓачката листа.


Сортирај податоци по име на е-пошта во Excel

Дали некогаш сте се обиделе да ги сортирате податоците по име на е-пошта во Excel? Со нашиот Напредна сортирање корист, можете да ја завршите оваа интересна задача како оваа:

1. Означете го податочниот опсег што сакате да го подредите.

2. Примени го ова Напредна сортирање функција со кликање Kutools More > Напредна сортирање.

3. Во Напредна сортирање дијалогот, наведете ја колоната која сакате да ја подредите Колона паѓачката листа, а потоа изберете Домен на пошта од Сортирај на паѓачкото мени, потоа одберете го редот за сортирање колку што сакате. (Забелешка: Ако има заглавија во вашиот избор, ве молиме проверете Моите податоци имаат сточари опција,) Погледнете го екранот:

4. И потоа кликнете OK, сите е-мејл адреси се подредени според името на доменот. Погледнете слики од екранот:

-2

Сортирајте податоци по фреквенција или појава во Excel

Со ова Напредна сортирање функцијата, можете да ги сортирате податоците по појава на вредноста се појавува, исто така, направете го следново:

1. Изберете опсег на податоци што сакате да го подредите.

2. Потоа кликнете Kutools More > Напредна сортирањеда одам на Напредна сортирање дијалог-кутија.

3. Во полето за дијалог, наведете ја колоната која сакате да ја подредите Колона паѓачката листа, а потоа изберете фреквенција од Сортирај на паѓачкото мени, потоа одберете го редот за сортирање колку што сакате. (Забелешка: Ако има заглавија во вашиот избор, ве молиме проверете Моите податоци имаат сточари опција) Погледнете го екранот:

4. Потоа кликнете OK, податоците се подредени според фреквенцијата на секоја ставка која се јавува од повеќето до најниски или најниски до најмногу. Погледнете слики од екранот:

-2

Белешки:

1. Ако сакате да ги сортирате податоците во статусот чувствителен на случај, проверете го Случај чувствителен кутија во Напредна сортирање дијалог-кутија.

2. Ако во вашата избрана листа се наоѓаат празно клетки и сакате да ги ставите сите овие празни ќелии пред списокот по сортирањето, проверете го Празна ќелија напред кутија.


Демо: Лесно сортирање на податоци по презиме / месец / фреквенција / должина на текст во Excel

Kutools за Excel: со повеќе од 200 практични додатоци на Excel, слободно може да се обиде без ограничување во 60 денови. Преземи и бесплатен пробен период Сега!


Препорачани се алатки за продуктивност
Следните алатки во голема мера можат да ви заштедат време и пари, кој е вистински за вас?
Канцеларија јазиче: Користење на корисни јазичиња во вашата канцеларија, како начин на Chrome, Firefox и New Internet Explorer.
Kutools за Excel: Повеќе од 300 Напредни функции за Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365.
Класично мени за Office: Вратете ги познатите менија во Office 2007, 2010, 2013, 2016, 2019 и 365, како да беа Office 2000 и 2003.

Kutools за Excel

Функционалноста опишана погоре е само една од 300 моќните функции на Kutools за Excel.

Дизајниран за Excel (Office) 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365. Бесплатно симнување и користење за 60 дена.

Екран за Kutools за Excel

btn прочитате повеќе btn преземете btn купување

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.