Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Како да ги комбинирате листите со исто име во еден работен лист?

Вообичаено, честопати треба да комбинирате повеќе работни книги во еден господар работна книга во Excel, но во некоја ситуација може да претрпиме овој проблем: претпоставувајќи дека имате повеќе работни книги, а работните книги содржат некои идентични имиња на работен лист, тука треба само да го споите истиот лист ги именува податоците во нивниот посебен лист. Како можеш да направиш?

Комбинирајте листови со исто име во еден работен лист со Копирај и Вметни команда

Комбинирајте листови со исто име во еден работен лист со Kutools за Excel


стрела сино десен меур Комбинирајте листови со исто име во еден работен лист со Копирај и Вметни команда


Се чини дека не постои друг едноставен метод освен користење на Копирај и Вметни команда да ги комбинира податоците од истите имиња на работните листови.

Прво, отворете ги сите работни книги кои содржат идентични имиња на работните листови кои сакате да ги споите, потоа копирајте ги податоците од други работни листови со ист име, а потоа ставете ги податоците во главниот лист што сакате да го комбинирате. Со оваа повторна операција за копирање и залепете, можете да ги копирате сите податоци за работни листови на истите имиња во главните работни листови.


стрела сино десен меур Комбинирајте листови со исто име во еден работен лист со Kutools за Excel

на Копирај и Вметни командата е најлесниот начин да се комбинираат податоците од работните листови со ист име, но ако има стотици исто име, треба да се спојат листови за работа, овој метод ќе биде одземен и мачен.

Но, со Комбинираат корист на Kutools за Excel, можете брзо да споите повеќе работни листови со ист име во главните работни листови.

Kutools за Excel вклучува повеќе од 300 практични алатки Excel. Слободно да се обидете без ограничување во 30 денови. Земи го сега

На пример, имам две работни книги (BookA и BookB), BookA содржи четири работни листи (Grade1, Grade2, Grade3, Grade4) и BookB содржи три работни листи (Grade1, Grade2, Grade3), а сега можам да ги комбинирам податоците во листите Grade1 ги формираат двете работни книги во нова работна книга која продолжува со истите имиња на работните листови, така што ги прават и другите работни листови за истото име. Погледнете ги следните слики од екранот:

doc-merge-исто-име-работни листови1

doc-button2

doc-merge-исто-име-работни листови3

doc-button1
doc-merge-исто-име-работни листови2

По инсталирањето на Kutools за Excel, направете го следново:

1. Кликнете Претпријатие > Комбинираат, видете го екранот:

doc-merge-исто-име-работни листови4

2. Во Комбинирајте ги работните листови волшебник, одберете Комбинирајте ги сите работни листови со ист име во еден работен лист опција. Погледнете го екранот:

doc-merge-исто-име-работни листови5

3. Кликнете Следна копчето, на step2 волшебникот, сите отворени работни книги и работни листови се наведени во полето со листа, ако сакате да додадете други работни книги или папки, можете да кликнете Додај копчето за да ги внесете датотеките што сакате да ги комбинирате. Можете да кликнете button1 копчето за да го изберете опсегот што сакате да го користите. (Стандардно, селектираниот опсег е избран за секој работен лист). Види го екранот:

doc-merge-исто-име-работни листови6

4. Потоа кликнете Следна копчето, на step3 волшебникот, наведете ги следниве поставувања како вашата потреба, видете го екранот:

doc-merge-исто-име-работни листови7

5. По завршувањето на поставките, кликнете Заврши копче за да ги комбинирате работните листови со ист име. И ќе бидете прашани дали сакате да го зачувате ова сценарио, ако сакате да го зачувате ова сценарио, ве молиме кликнете Да, и внесете го името на сценариото, (погледнете ги следните слики од екранот), ако не сакате да го зачувате ова сценарио, кликнете Не. Кога сакате да го користите ова сценарио, само треба да кликнете Сценарио копчето за да го изберете името на сценариото кое ви е потребно на волшебникот step2.

doc-merge-исто-име-работни листови8 -2 doc-merge-исто-име-работни листови9

6. Потоа податоците во работните листови со исто име се споени одделно во нивниот сопствен работен лист и секоја информација од листот е вметната во првата ќелија на податоците како коментари. Во исто време, различниот работен лист е исто така копиран во новата работна книга со свое име. видете слики од екранот:

doc-merge-исто-име-работни листови1 doc-button2


doc-merge-исто-име-работни листови10


doc-button1
doc-merge-исто-име-работни листови2

Ако сакате да дознаете повеќе за оваа функција, ве молиме кликнете Комбинирајте ги сите работни листови со ист име во еден работен лист.


Поврзани статии:

Како да комбинирате повеќе работни книги со една работна книга во Excel?

Како да ги споиме работните листови / работни книги во еден работен лист?

Како да се сумираат податоците од работните листови / работни книги во еден работен лист?Препорачани алатки за продуктивност

Канцеларија јазиче

златна ѕвезда1 Донеси практични табулатори за Excel и друг канцелариски софтвер, исто како Хром, Firefox и нов Internet Explorer.

Kutools за Excel

златна ѕвезда1 Неверојатни! Зголемете ја вашата продуктивност во 5 минути. Не треба посебни вештини, освен два часа секој ден!

златна ѕвезда1 300 Нови функции за Excel, Направете Excel многу лесен и моќен:

  • Спој ќелии / редови / колони без губење на податоци.
  • Комбинирајте и консолидирајте повеќе листови и работни книги.
  • Споредете ги опсезите, копирајте ги повеќекратните граници, претворете го текстот во датум, единица и конверзија на валути.
  • Сметајте по бои, подредени страни, напредна сортирачка и супер филтер,
  • Повеќе Избери / Вметни / Избриши / Текст / Формат / Линк / Коментар / Учебник / Алатки за работни листови ...

Екран за Kutools за Excel

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.