Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Како автоматски да знам пораки врз основа на специфични прилози во Outlook?

Кога примате некои пораки со посебен важен прилог, можеби ќе треба да ги означите, така што ќе можете брзо и лесно да ги пронајдете за проток. Оваа статија, ќе зборувам за лесен начин автоматски да ги означувам пораките кои прилози со специфични имиња.

Автоматски емитувајте пораки врз основа на специфични прилози со VBA-код


Автоматски емитувајте пораки врз основа на специфични прилози со VBA-код

За автоматско означување на е-пораките кои содржат специфичен прилог, ве молиме да го примените следниот VBA код:

1. Стартувајте го Outlook, а потоа држете го ALT + F11 клучеви за отворање на Microsoft Visual Basic за апликации прозорец.

2. Во Microsoft Visual Basic за апликации прозорец, двоен клик Оваа OutlookSession од Project1 (VbaProject.OTM) панелот да се отвори нов режим, а потоа го копирате и ставете го следниов код во празно модул.

VBA код: Автоматски означете ги е-пораките врз основа на специфичен прилог:

Public WithEvents GMailItems As Outlook.Items
Private Sub Application_Startup()
  Set GMailItems = Outlook.Application.Session.GetDefaultFolder(olFolderInbox).Items
End Sub

Private Sub GMailItems_ItemAdd(ByVal Item As Object)
  If Item.Class <> olMail Then Exit Sub
  FlagEmail_SpecificAttachments Item
End Sub

Sub FlagEmail_SpecificAttachments(Mail As Outlook.MailItem)
  Dim xAttachment As Outlook.Attachment
  Dim xExt As String
  Dim xFileName As String
  If Mail.Attachments.Count = 0 Then Exit Sub
  For Each xAttachment In Mail.Attachments
    xExt = SplitPath(xAttachment.FileName, 2)
    xFileName = SplitPath(xAttachment.FileName, 1)
    Select Case xExt
      Case "txt", "xlsx", "docx", "pdf" 'Add the file extension as you need
        If InStr(LCase(xFileName), LCase("KTO")) > 0 Then 'Change the text of the attachment name
          With Mail
            .ReminderSet = True
            .ReminderTime = Now + 1
            .MarkAsTask olMarkTomorrow
            .Save
          End With
        End If
    End Select
  Next
End Sub

Public Function SplitPath(FullPath As String, ResultFlag As Integer) As String
Dim xSplitPos As Integer, xDotPos As Integer
xSplitPos = InStrRev(FullPath, "/")
xDotPos = InStrRev(FullPath, ".")
Select Case ResultFlag
  Case 0
    SplitPath = Left(FullPath, xSplitPos - 1)
  Case 1
    If xDotPos = 0 Then xDotPos = Len(FullPath) + 1
    SplitPath = Mid(FullPath, xSplitPos + 1, xDotPos - xSplitPos - 1)
  Case 2
    If xDotPos = 0 Then xDotPos = Len(FullPath)
    SplitPath = Mid(FullPath, xDotPos + 1)
  Case Else
  Err.Raise vbObjectError + 1, "SplitPath Function", "Invalid Parameter!"
End Select
End Function

Забелешка: Во горенаведениот код, можете да ја смените името на датотеката и датотеката за прилогот кон вашата потреба.

doc автоматски знамиња на пораките 1

3. Потоа зачувајте го кодот и рестартирајте го Outlook за да го направите кодот да стапи на сила, сега кога ги примате е-поштата кои имиња на прилозите го содржат наведениот текст, Outlook автоматски ќе ја означи оваа е-пошта за следење, видете го екранот:

doc автоматски знамиња на пораките 2Kutools за Outlook

Повеќе од 100 Напредни функции за Outlook 2010, 2013, 2016, 2019 и 365

екран застрелан kutools за изгледите мал за банер 201812

Повеќе функции | Free Download | Само $ 39.00 за стотици функции

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.