Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Како да пребарувате и да замените низ повеќе датотеки во збор?

Ако имате неколку десетици датотеки со зборови кои содржат иста содржина (како што се Заглавие, подножје, некои специјални зборови или број), и треба да ја замените истата содржина низ тие документи во Word. Како би било полесно да го направите брзо? Секако, можете да ги отворите овие датотеки еден по еден за да ја замените истата содржина, но тоа ќе биде одземаат време и проблематично. Ова упатство ќе ви покаже тежок начин да ја замени истата содржина во повеќе документи во Word одеднаш.

Пронајдете и заменете ги текстовите преку повеќекратни зборови во исто време со VBA-код


Комбинирајте / спојте повеќе документи во една лесно:

на Спојувајте ги документите корист на Kutools за Word може да ви помогне да комбинирате повеќе документи во еден брзо. Вие само треба да:

 • Изберете ги документите што ќе ги комбинирате во една;
 • Наведете ја паузата помеѓу секој комбиниран документ;
 • Започнете со спојување. Погледнете го екранот:

Kutools за Word: со повеќе од 100 практични Word додатоци, слободно да се обиде без ограничување во 30 дена. Преземи и бесплатен пробен период Сега!

Kutools за Word: Додајте нови напредни функции на 100 во Word 2003 / 2007 / 2010 / 2013 / 2016 / 2019.
Канцеларија јазиче: Овозможи Уредување на јазичиња и прелистување во Office, Само како Хром, Firefox, IE 8 / 9 / 10.
Класично мени за Office: Донеси стариот изглед на Office 2003 Назад до Office 2007, 2010, 2013, 2016 и 2019.

Пронајдете и заменете ги текстовите преку повеќекратни зборови во исто време со VBA-код

1. Притиснете Alt + F11 да се отвори Microsoft Visual Basic за апликации прозорец.

2. Во Microsoft Visual Basic за апликации прозорецот, кликнете на Вметнете > Модули, потоа копирајте го следниот VBA код во прозорецот Модул.

VBA код: Пребарување и замена на истата содржина во повеќе документи истовремено

Sub CommandButton1_Click()
'Updated by Extendoffice 20180625
Dim xFileDialog As FileDialog, GetStr(1 To 100) As String '100 files is the maximum applying this code
Dim xFindStr As String
Dim xReplaceStr As String
Dim xDoc As Document
On Error Resume Next
Set xFileDialog = Application.FileDialog(msoFileDialogFilePicker)
With xFileDialog
  .Filters.Clear
  .Filters.Add "All WORD File ", "*.docx", 1
  .AllowMultiSelect = True
  i = 1
  If .Show = -1 Then
    For Each stiSelectedItem In .SelectedItems
      GetStr(i) = stiSelectedItem
      i = i + 1
    Next
    i = i - 1
  End If
  Application.ScreenUpdating = False
  xFindStr = InputBox("Find what:", "Kutools for Word", xFindStr)
  xReplaceStr = InputBox("Replace with:", "Kutools for Word", xReplaceStr)
  For j = 1 To i Step 1
    Set xDoc = Documents.Open(FileName:=GetStr(j), Visible:=True)
    Windows(GetStr(j)).Activate
    Selection.Find.ClearFormatting
    Selection.Find.Replacement.ClearFormatting
    With Selection.Find
      .Text = xFindStr 'Find What
      .Replacement.Text = xReplaceStr 'Replace With
      .Forward = True
      .Wrap = wdFindAsk
      .Format = False
      .MatchCase = False
      .MatchWholeWord = False
      .MatchByte = True
      .MatchWildcards = False
      .MatchSoundsLike = False
      .MatchAllWordForms = False
    End With
    Selection.Find.Execute Replace:=wdReplaceAll
    Application.Run macroname:="NEWMACROS"
    ActiveDocument.Save
    ActiveWindow.Close
  Next
  Application.ScreenUpdating = True
End With
MsgBox "Operation end, please view", vbInformation
End Sub

3. Притиснете го копчето F5 клуч за извршување на кодот.

4. На отворањето Погледни ги прозорецот, ве молиме да ги пронајдете и изберете документите што ќе ги најдете и замени текст внатре, а потоа кликнете на OK копче. Погледнете го екранот:

5. Во првиот Kutools за Word дијалог прозорецот, внесете го текстот што ќе го најдете во документите во Најдете што кутија, а потоа кликнете на OK копче.

6. Во втората Kutools за Word дијалог прозорецот, внесете го текстот со кој ќе го замените, и кликнете на OK копче.

8. Кликнете на OK копчето во следната Microsoft Word дијалог-кутија за да го завршите наоѓањето и замените.

Во овој случај, сите зборови "Word" во избраните документи се заменуваат со "Excel" во исто време.


Канцеларија јазиче - Прелистување, уредување и управување со повеќе документи во Word со јазичиња:

Office Tab го носи интерфејсот со јазичиња како што се гледа во прелистувачите како Google Chrome, новите верзии на Internet Explorer и Firefox во Microsoft Word. Тоа ќе да биде алатка за заштеда на време и неоправдана работа во вашата работа. Видете подолу демо:

Кликни за бесплатен пробен период на Office Tab!
Kutools за Word

Повеќе од 100 Напредни функции за Word 2003, 2007, 2010, 2013, 2016 и 2019

shot-kutools-700-225-kte

Повеќе функции | Free Download | Само $ 39.00 за стотици функции

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Merlin409 · 3 years ago
  Sub Search_and_Replace()

  ' 500 files is the maximum applying this code
  Dim MyDialog As FileDialog, GetStr(1 To 500) As String

  On Error Resume Next

  Set MyDialog = Application.FileDialog(msoFileDialogFilePicker)

  ' ---------------------------------------------------------------
  ' *.doc? allows processing of *.doc and *.docx files.
  ' ---------------------------------------------------------------
  With MyDialog
  .Filters.Clear
  .Filters.Add "All WORD File ", "*.doc?", 1
  .AllowMultiSelect = True

  i = 1
  If .Show = -1 Then
  For Each stiSelectedItem In .SelectedItems
  GetStr(i) = stiSelectedItem
  i = i + 1
  Next

  i = i - 1
  End If

  Application.ScreenUpdating = False

  For j = 1 To i Step 1
  Set Doc = Documents.Open(FileName:=GetStr(j), Visible:=True)

  ' -------------------------------------------------------
  ' Beginning Header Updates
  ' -------------------------------------------------------
  Windows(GetStr(j)).Activate
  Selection.Find.ClearFormatting
  Selection.Find.Replacement.ClearFormatting

  If ActiveWindow.View.SplitSpecial wdPaneNone Then
  ActiveWindow.Panes(2).Close
  End If

  If ActiveWindow.ActivePane.View.Type = wdNormalView Or ActiveWindow. _
  ActivePane.View.Type = wdOutlineView Then
  ActiveWindow.ActivePane.View.Type = wdPrintView
  End If

  ActiveWindow.ActivePane.View.SeekView = wdSeekCurrentPageHeader
  Selection.Find.ClearFormatting
  Selection.Find.Replacement.ClearFormatting
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Merlin409 · 3 years ago
  I ran across this code while searching with DuckDuckGo. I modified it to suit my needs which were to other requests such as handling multiple search/replace in the header and multiple search/replace in the body. I also modified it handle the older .DOC format and the new .DOCX format. The modified code is pasted below. Feel free to use and improve!

  It is being sent in multiple parts because comments to this site can only be 2000 characters or less.
  ------------------------------------------------------------
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Milo · 3 years ago
  This code has saved so much time for me... so, thanks!

  One thing though - is there any way to increase the number of words that the macro finds/replaces? I need to find/replace multiple paragraphs at once and the macro seems to have a limit of approximately 200 characters.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Mario · 4 years ago
  Is it possible to tweak this macro to perform multiple 'find and replace' stances at once? There are several words and phareses I need to replace and as of now I need to reinsert the VBA code for every instance.

  I'm a noob regarding those things
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Moh · 4 years ago
  I've been testing it for the last few minutes and it's really a wonder, thank you!

  I need to perform several 'find and replace' routines for several files. Dozens of routines for dozens of files.

  Is there a way to 'save' the module so I don't need to paste it again on the VBA screen every time I need to perform a new routine?