Колачињата ни помогне да се испорача на нашите услуги. Преку употреба на нашите услуги, вие се согласувате со користење на cookies.
Совет: Други јазици се Google-преведени. Можете да ја посетите English верзија на оваа врска.
Логирај Се
x
or
x
x
Регистрирај се
x

or

Брзо филтрирање на податоци врз основа на вредноста на ќелиите со повеќе критериуми во Excel

Со функцијата Filter во Excel, лесно е да ги филтрирате податоците со еден критериум. И кога сакате да го филтрирате датумот врз основа на два или повеќе повеќе критериуми, можете да го користите Advanced Filter, но овој метод не е лесен за употреба. Со Kutools за Excel"S Супер филтер алатка, можете да филтрирате податоци врз основа на вредноста на ќелиите со повеќе критериуми со неколку кликања.

Податоци за филер врз основа на вредноста на ќелијата со еден критериум

Филтрирај податоци врз основа на вредноста на ќелиите со повеќе критериуми

Филтрирај податоци врз основа на година / месец / ден / недела / четвртина

Филтрирај податоци врз основа на должината на текстот / бројот на знаци

Филтрирај текст на текст со чувствителни на големи букви (само со големи букви / мали букви или со големи или мали букви)


Кликнете Kutools More>> Супер филтер. Погледнете слики од екранот:

shot супер филтер 01 -2

Податоци за филер врз основа на вредноста на ќелијата со еден критериум

Претпоставувајќи дека имате лист како што е прикажано на следната снимка, можете да филтрирате податоци со Супер филтер корист како што следува:

Во оваа демонстрација, ние ќе пополнуваме податоци врз основа на Производ = KTE.

1. Примени ја алатката (кликнете на Kutools More > Супер филтер).

2. Примени ги поставките во Супер филтер како што е прикажано на екранот.

1. Кликнетеshot-button1 копчето за да го изберете опсегот што сакате да го филтрирате и кликнете shot суперфилтер 2да го поправите изборот.
2. Воопшто Односи паѓачката листа да се избере OR or И како што ви треба.
3. Изберете групен однос со кликање Однос во група паѓачката листа.
4. Кликнете на хоризонталната линија покрај врската И, и тоа ќе се појави некои кутии состојба, кликнете на кутии со состојба
и изберете критериум еден по еден како што ви треба.
5. Потоа внесете го условот што сакате да го користите, во овој случај, KTE. И кликнете на копчето Во ред за да ја додадете состојбата

3. Потоа кликнете филтри копче. Ќе ги видите резултатите од филтерот во работниот лист како што следи:


Филтрирај податоци врз основа на вредноста на ќелиите со повеќе критериуми

Ако сакате да филтрирате податоци врз основа на следниве критериуми:

 • (1.) Производ = KTE и Земја = САД
 • (2.) Производ = КТО и НЕ. ≥ 10

И меѓу овие два критериуми односот е or.

Можете брзо да ги филтрирате податоците што ги посакувате со следниве чекори:

1. Применете ја оваа алатка со кликање Kutools More > Супер филтер.

2. Примени ги поставките во Супер филтер дијалог како што е прикажано на екранот:

 • (1.) Односот помеѓу двата критериуми е или, па треба да изберете OR од општо Односи паѓачката листа.
 • (2.) Креирајте ги критериумите како што ви треба, и можете да кликнете Додај филтер or shot-button2копчето за да додадете нова состојба група.

3. Кликнете филтри копчето за да ги филтрирате податоците и резултатите ќе ги добиете на следниов начин:


Филтрирај податоци врз основа на година / месец / ден / недела / четвртина

Во Excel, ако сакате да ги филтрирате редовите врз основа на година, месец, ден, недела или четвртина од датумот, на Супер филтер исто така може да ви помогне да се справите со оваа задача. Во овој пример, сакам да ги филтрирам податоците во четвртина 3, можете да го направите следното:

1. Применете ја оваа алатка со кликање Kutools More > Супер филтер.

2. Потоа во се појави Супер филтер дијалог, поставете ги следните опции:

 • (1.) Кликнете shot-button1 копчето за да го изберете опсегот на податоци за кој сакате да ги филтрирате специфичните редови.
 • (2.) Воопшто Односи паѓачката листа да се избере OR or И како што ви треба.
 • (3.) Изберете групен однос со кликање Однос во група паѓачката листа.
 • (4.) Кликнете на хоризонталната линија покрај врската И, и ќе покаже некои кутии со состојби, кликнете на кутиите за состојба и наведете го критериумот еден по еден, како што ви треба.
-1

3. По завршувањето на поставките, кликнете филтри копчето, а редовите што датираат во кварталот 3 се филтрирани.

Забелешка: Можете да ги филтрирате податоците по месец, година, ден, недела, како и сакате.


Филтрирај податоци врз основа на должината на текстот / бројот на знаци

Ако сакате да филтрирате редови со една од должината на текстот на колоните, на пример, да ги филтрирате сите редови со текстуални должини поголеми од 15 знаци. Што треба да направите? На Супер филтер алатка може брзо и лесно да ја реши оваа задача.

1. Применете ја оваа алатка со кликање Kutools More > Супер филтер.

2. Во Супер филтер дијалог, поставете ги следните опции:

 • (1.) Кликнете shot-button1 копчето за да го изберете опсегот на податоци за кој сакате да ги филтрирате специфичните редови.
 • (2.) Во паѓачката листа Општа врска да изберете OR or И како што ви треба.
 • (3.) Изберете групен однос со кликање Односи во паѓачката листа на групата.
 • (4.) Кликнете на хоризонталната линија покрај врската И, и ќе покаже некои кутии со состојби, кликнете на кутиите за состојба и наведете го критериумот еден по еден, како што ви треба.

3. Потоа кликнете филтри копче, редовите кои должината на текстот е поголема од 15 карактери се филтрирани.

Забелешка: Можете да ги филтрирате редовите што должината на текстот е одреден број на знаци или помалку од број на знаци колку што сакате.


Филтрирај текст на текст со чувствителни на големи букви (само со големи букви / мали букви или со големи или мали букви)

За да ги филтрирате редовите што текстуалната низа е само со големи или мали букви, можете да го примените Супер филтер за да го завршите погодно. Ве молиме направете го следното:

1. Изберете опсег на податоци што сакате да го филтрирате и кликнете Kutools More > Супер филтер да одам на Супер филтер дијалогот, во дијалог прозорецот, кликнете на хоризонталната линија покрај врската И, потоа изберете го името на колоната што сакате да го филтрирате од првото паѓање, и од втората паѓачка листа, одберете Текстуален формат, видете го екранот:

2. Потоа изберете ги критериумите од третото паѓање, на крај наведете еден избор што ви треба и кликнете на OK копче, можете да филтрирате само текст со големи или мали букви или текст со големи или мали букви, видете го екранот:

3. Потоа кликнете филтри копче, и само големи текстуални низи се филтрирани.


Совет:

Можеби ќе бидете збунети кога ќе ја примените оваа алатка првпат, па затоа создадовме вграден примерок за да можете да ги повикувате и користите.

1. По активирањето на Супер филтер алатка, кликнете shot суперфилтер 15> Пример сценарио да ја отвори работната книга за примероци и стандардните критериуми.

2. И критериумите се поставени, можете да ги имитирате кога ќе ја примените оваа алатка, кликнете филтри копчето за филтрирање на податоците и ќе го добиете следниот резултат:

-1
shot-super-filter12

3. Сите функции на Супер филтер се собираат во опаѓачкото мени како што е прикажано подолу. Можете да ги користите од опаѓачкото мени што ви требаат.


Забелешки:

1. Можете да го зачувате вашето создадено сценарио и да управувате со нив.

: Кликнете на ова копче, можете да ги зачувате вашите тековни поставки за филтерот.

: Со ова копче, можете да ги зачувате поставките на филтерот како сценарио. И во дијалогот излезен, внесете го името на вашето сценарио. Кога сакате следниот пат да ги користите овие поставки, можете да отидете на Управувајте со сценарија за поставки на филтерот дијалог за да го отворите.

shot-super-filter13

: Кликнете на ова копче, a Управувајте со сценарија за поставки на филтерот дијалогот ќе се прикаже, можете да управувате (преименувате, бришете, отворете) на сценарија што сте ги зачувале. Погледнете го екранот:

shot-super-filter14

2. Можете да додадете филтер група со кликање shot-button2or shot суперфилтер 14 копчето, сите услови и групи на состојби можат да бидат затворени или оневозможени со кликање Затвори копчето или одстранете ги полињата.

3. клик Отстрани копчето за да го откажете филтерот и да ги вратите податоците.


Препорачани се алатки за продуктивност
Следните алатки во голема мера можат да ви заштедат време и пари, кој е вистински за вас?
Канцеларија јазиче: Користење на корисни јазичиња во вашата канцеларија, како начин на Chrome, Firefox и New Internet Explorer.
Kutools за Excel: Повеќе од 300 Напредни функции за Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365.
Класично мени за Office: Вратете ги познатите менија во Office 2007, 2010, 2013, 2016, 2019 и 365, како да беа Office 2000 и 2003.

Kutools за Excel

Функционалноста опишана погоре е само една од 300 моќните функции на Kutools за Excel.

Дизајниран за Excel (Office) 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 и Office 365. Бесплатно симнување и користење за 60 дена.

Екран за Kutools за Excel

btn прочитате повеќе btn преземете btn купување

Say something here...
symbols left.
You are guest ( Sign Up? )
or post as a guest, but your post won't be published automatically.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  inetguru · 1 years ago
  I appreciated the capabilities of Superfilter, a very cool tool!

  By my sensations it lacks
  the following:

  1) The ability to copy the current filter settings from the Excel table (in one group with the AND condition).

  2) Selection options from the data available after filtering in the selected column (as implemented in Excel).
  Those, I need the ability to see the data that I can filter, and not search for them in the data table separately, and then configure the Superfilter.

  3) Ability to pass as a filter criterion a named range or list of values ​​from the selected area in the table with:
  a) the setting of relations between them before import (as in the advanced Excel filter)
  b) condition like "in range/list", "not in range/list".
  4) Possibilities to drag a group or a separate line into another group (drag'n'drop).

  5) Ability to filter by the color of the text (including such conditions as "contains text with color", "does not contain text with color") or background. Suggest a choice from the list of colors in the selected column.

  6) The ability to filter text with the terms "does not end with", "does not start with".

  7) Additional conditions for the relations of the elements in the group: XOR, NOT.

  8) Ability to filter by type of error in the cell, like # N / A, #REF !, #NULL !, # DIV / 0 !, #VALUE !, #NAME ?, ##### ERROR (cell formating).

  Good luck to you and keep up the good development!
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  malli · 4 years ago
  Hi,
  I Am working with kutool 7.8.0 in this superfilter saved Scenario is not opening and its Showing a Message " Before Opening a Filter setting scenario, you must open a workbook first".Can u give me the Solution for this...?


  [img]C:\Users\mallikharjunp\Desktop\ku_Problem.jpg[/img]
  • To post as a guest, your comment is unpublished.
   admin_jay · 4 years ago
   [quote name="malli"]Hi,
   I Am working with kutool 7.8.0 in this superfilter saved Scenario is not opening and its Showing a Message " Before Opening a Filter setting scenario, you must open a workbook first".Can u give me the Solution for this...?[/quote]
   Please open a workbook in your Excel. :-) The scenario cannot work without a workbook.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  admin_jay · 4 years ago
  [quote name="Siva"]Hi,
  I Am working with Super Filter in this Version.In every new Filter setting Scenario, After some time the saved Scenario is not opening and its Showing a Message " [b]Before Opening a Filter setting scenario, you must open a workbook first[/b]". after this again i am creating new scenario and working.Can u give me the Solution for this...?[/quote]
  Hello, please make sure you have installed the latest version. If the problem persists, please contact me at jaychivo#extendoffice.com with detailed information of the issue. Please replace # with @.
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Siva · 4 years ago
  Hi,
  I Am working with Super Filter in this Version.In every new Filter setting Scenario, After some time the saved Scenario is not opening and its Showing a Message " [b]Before Opening a Filter setting scenario, you must open a workbook first[/b]". after this again i am creating new scenario and working.Can u give me the Solution for this...?
 • To post as a guest, your comment is unpublished.
  Naested · 4 years ago
  Is there another way to edit or pre-populate the criteria for the super filter?

  Is there a limit to the number of criteria you can add for a single scenario?
  • To post as a guest, your comment is unpublished.
   admin_jay · 4 years ago
   [quote name="Naested"]Is there another way to edit or pre-populate the criteria for the super filter?

   Is there a limit to the number of criteria you can add for a single scenario?[/quote]
   There is no other way to edit the criteria.

   The number of criteria for a single scenario is no limitation.